FőoldalÜzletMegéri átállni LED-es világításra
2012. június 19., kedd ::

Megéri átállni LED-es világításra

A kültéri és beltéri világításra vonatkozó igény folyamatosan nő, a világítás teszi ki a Föld elektromos fogyasztásának mintegy 20%-át. Mindez nagy kihívást jelent egy olyan világban, ahol fogytán vannak az erőforrások és jelentős kérdések merülnek fel a klímaváltozással kapcsolatban. Az energiahatékony világítástechnika segíthet. Példának okáért, a teljes átállás a legújabb LED-es technikákra óriási megtakarításához vezetne. Körülbelül 130 milliárd eurós költségcsökkenést eredményezne évente, illetőleg 640 közepes méretű erőmű működését tenné feleslegessé

A legújabb technológiák alkalmazási területei

Iroda: Párizs egyik legmagasabb látványossága, a Montparnasse torony két hónapja új életre kelt LED világítástechnikai megoldásainknak köszönhetően. A torony energiafelhasználása ugyanakkor több mint 90%-kal csökkent. A 210 méter magas, 56 emeletes torony teljes megvilágításához ugyanannyi áramot használ fel mint 10 háztartási vasaló. Az energiahatékonyságon túlmenően a modern világítástechnikai alkalmazások használata pozitív hatással lehet az emberi agy működésére, ami kiemelkedő fontosságú az iskolákban, munkahelyeken és a kórházakban.
Vásárlás: ma már szerves része a szórakozásnak. Az online kereskedelem népszerűsége ugyanakkor folyamatosan erősödőben van. A viszonteladókra nagy nyomás nehezedik, hogy olyan bolton belüli élményt nyújtsanak a vásárlóknak, amely bevonzza az embereket és vásárlásra készteti őket. Mindezzel egy időben gazdálkodniuk kell az üzemeltetési költségekkel, legyen szó divattal vagy ételekkel foglalkozó, netán széles árukínálattal rendelkező üzletekről. Kutatásaink kimutatták, hogy a megfelelő megvilágítás jelentős hatással van a vásárló kedvre. A Philips élelmiszerboltokra kidolgozott környezetbe illeszkedő megvilágítási módszerei 5%-kal növelték a szupermarketek forgalmát. A szupermarketek tulajdonosai így a LED-es megoldásokkal nagyobb forgalom mellett egyszerre spóroltak az üzemeltetési költségekkel.

Demo termékek bemutatója Prágában

Az OLED technika minden bizonnyal a következő lépés a fényforrások sorában. Azon dolgozunk, hogy az OLED teljesítményének határait egyre inkább kitoljuk. Tervezők segítségével olyan fény installációkat hozunk létre, amelyek szolid játékkal megváltoztatják a teret. Az OLED-ek (organikus fénykibocsátó diódák) az új fényforrások evolúciójának újabb állomásai, amelyek elemi szál vagy gáz használata helyett félvezetőkkel működnek. A LED-es megoldáshoz hasonlóan az OLED-ek is energiahatékony világítást nyújtanak, teszik mindezt rendkívül hosszú élettartam mellett.
A Philips és a Somfy összefogott annak érdekében, hogy olyan integrált világítási megoldásokat hozzanak létre, amelyek maximalizálják a beltéri komfortérzetet és minimalizálják az ehhez szükséges energia mennyiségét a külső fény kihasználásával, továbbá a minimális, hatékony és magas minőségű mesterséges világítás kiaknázásával. Az integrált világítástechnika és a sötétítési rendszer használata nagymértékben csökkenti a fenntartási és építési költségeket; a világításra felhasznált áram mennyiségét akár 80%-kal is csökkentheti A rendszer minden szobában képes automatikusan állítani a redőnyök, illetve sötétítők helyzetét, ezáltal növelve a kilátást és a bejutó napfény mennyiségét.
A Philips és az Ecophon azzal a szándékkal dolgoztak közösen, hogy javítsák főként az irodaházak belső környezetét. A közös célok és az iparági tapasztalat lehetővé tette számunkra, hogy tökéletesítsük az akusztika és a világítástechnika egyensúlyát egy olyan megoldáson keresztül, amely a beépített világítástechnikai eszközöknek köszönhetően tökéletes akusztikai komfortérzetet teremt.
AmbiScene próbafülke és tükör; a világítás befolyásolja a vásárlási magatartást. A világítás képes kiváltani figyelmet, érdeklődést és vágyat egyaránt. Dinamikus megvilágítás alkalmazása a tükör körül lenyűgözheti és lekötheti a vásárlókat. A megoldás egyedi üzletélményt nyújt, ráadásul csökkenti a kényelmetlenség érzetét a próbafülkékben. A beépítésre irányuló első kísérletek 40%-kal növelték a szingapúri Triumph lánc bevételét, 15%-kal növelték a Livera (hollandiai üzletlánc) forgalmát, illetve további 10%-kal több Estee Lauder termék került eladásra a tükröknek köszönhetően.
LED megoldások; a Philips LED technológiában betöltött vezető szerepének elismeréseként LED lámpáinak új sorozatát független fogyasztói tesztek ajánlják. A lámpák olyan meleg fehér fényt sugároznak, amely ideális az otthonos légkör megteremtéséhez. Az fényforrások minőségi alapanyagok felhasználásával készülnek, s alakjuk megegyezik a hagyományos izzók alakjával, így könnyen becsavarhatók a foglalatokba, megkönnyítve ezzel a LED technológiára való átállást. Az új sorozat tagjai 25 és 75 Watt között mozognak, körte, gyertya vagy spotlámpa formájában kaphatók 10 eurós induló árral.

LED és OLED - a különbségek
A legfontosabb különbség, hogy az OLED-ek organikus félvezetőket használnak, míg a LED-ek kristályformájú anorganikus anyagokból építkeznek. Ezen felül vannak látható eltérések is a két megoldás között, a LED-ek csillogó fénypontok, amelyek lényegileg miniatűr fényforrásként viselkednek. Az OLED-ek ezzel szemben rendkívül lapos panelek, amelyek egyenletes fényt sugároznak ki a teljes felületükön, így az általuk produkált világítás jóval nyugodtabb és szétszórtabb, ezáltal kevésbé vakító.
Az OLED-ek lapos, vékony kialakítása olyan fényhasználati és integrációs módozatokat tesz elérhetővé számunkra, amelyek minden egyéb fényforrás esetén lehetetlennek tűnnek. Az OLED-ek nem fogják helyettesíteni a LED-eket, hiszen mindkét technológiának megvannak a maga speciális alkalmazási területei. A két megoldás egyszersmind jól kiegészíti egymást, új lehetőségeket teremtve a digitális világítás korszakában.

Hogy működik az OLED
Az OLED világítás egy vagy több, rendkívül vékony organikus félvezető rétegen keresztülhaladó áram hatására működik. Ezek a rétegek egy pozitív és egy negatív töltésű elektróda között helyezkednek el között. Amikor az elektródákat áram éri, azok pozitív és negatív töltésű elektronokat bocsátanak ki, melyek a középső rétegben találkoznak, létrehozva egy rövid, nagy energiájú gerjesztett állapotot, az energia egyenletesen tovaterjed a szerves felületen, ami fény kibocsátását eredményezi. A szerves réteg összetételének változtatása lehetővé teszi, hogy az OLED különböző színű fényeket bocsásson ki.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény