FőoldalÜzletA magyar gazdaság kitörési pontja lehet az elektronika
2012. június 08., péntek ::

A magyar gazdaság kitörési pontja lehet az elektronika

A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) nagy sikerű konferenciát tartott "A jövő húzóágazata - fókuszban az elektronika" címmel. A konferencia célja az volt, hogy az ágazat működését, jövőjét leginkább érintő területek - oktatás, szakképzés, innováció, adó és gazdaságpolitika, beszállítói háttér - szakértői megvitassák és előremutató, gyakorlatias javaslatokat tegyenek annak érdekében, hogy az elektronika továbbra is élenjáró szerepet játszhasson a magyar gazdaságban

Szatmáry Kristóf NGM államtitkár megnyitó beszédében elmondta, hogy a Minisztérium elismeri az iparág fontosságát, szerepét a nemzetgazdaságban és kész segítséget adni annak további fejlődése érdekében.

Ezt követően Havas István úr, az AmCham elnöke tartott vitaindító előadást. A magyar gazdaság számára az elektronikai ipar fejlesztése kitörési pont lehet, mert ebben az ágazatban viszonylag kevés tőkebefektetéssel jelentős számú munkahelyet lehet létrehozni - emelte ki az elnök. Az iparág képes arra, hogy a válsághoz alkalmazkodjon, ellenálló képességét érzékelteti a kiemelkedő növekedési mutatója is. Elmondta továbbá, hogy a magyar feldolgozóipari ágazatok közül az elektronikai gyártóipar tölti be a legerősebb pillér szerepét, nemcsak méretéből adódóan, hanem a nemzeti jóléthez való hozzájárulása révén is: az oktatási és a helyi kultúra fejlesztésével, a technológiai és termelékenységi színvonal emelésével, a csaknem 100%-os exporthányadával, továbbá az általa befizetett adók mértékével. Ennél fogva az iparág kulcsfontosságú a nemzet jövőbeli sikere szempontjából. Szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen az elektronikai ágazat a Központi Statisztikai Hivatal és az EUROSTAT adatai szerint is (a 2005-2010-es időszak átlagában) nagyszerűen teljesített:

  • 159.000 főt foglalkoztatott, mintegy 100 ezer család megélhetését biztosítja.
  • a feldolgozóipar bruttó kibocsátásának több mint 25%-át adta,
  • a feldolgozóipar exportjából 36%-kal részesedett,
  • közvetlen hozzájárulása a GDP-hez csaknem 3,6% volt, de hozzávéve az áttételes hatást is, ez az arány (a járműelektronika nélkül is!) 8-10 százalék körül lehet.
  • A fenti időszak átlagában valamennyi mutatója megelőzte a járműgyártás hasonló indikátorait.

Ábrahám László, a NI Hungary ügyvezető igazgatója, az AmCham Elektronikai Gyártók Bizottságának elnöke hiányolta, hogy a kormány nem szerepelteti az Új Széchenyi Tervben az elektronikai ipart, holott a betanított munkástól a legkvalifikáltabb szakemberekig képes foglalkoztatni embereket. Cégére hivatkozva kijelentette: a tudásbázis kiépítés olyan kincs, amely a biztos jövőt alapozza meg. Ábrahám úr egyebek mellett arra is hívta fel a figyelmet, hogy erősíteni kell az iparág és az oktatás közötti együttműködést.

Az ülésen részt vett Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára is. Ő beszédében kihangsúlyozta, hogy a kormány az elektronikai iparág számára is fontos kutatás-fejlesztést az adórendszeren keresztül ösztönzi.

Hetényi Márk, az AmCham igazgatótanácsi tagja hangsúlyozta: az innováció az egész elektronikai termelési folyamatba beépül, és hozzájárul a költséghatékonyság megvalósításához. Az export termékek szélességét mutató nemzetközi komplexitás-index alapján Magyarország a 14. helyen áll.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnökének képviseletében Bukvai Károly főtanácsadó úr kiemelte, hogy Magyarországon a fogyasztói elektronika és az orvosi elektronika jó referenciákkal rendelkezik. Az AmCham szakmai munkacsoportjának ülésén részt vevő állandó HITA-meghívott rendszeresen továbbítja a befektetés ösztönzésre vonatkozó észrevételeket a kormány illetékesei felé.

A plenáris ülés után három munkacsoportban ("Munkaerőpiac / oktatás", "Beszállítók / KKV-k" és "Innováció, Kutatás-Fejlesztés") folytatódott a konferencia. A résztvevők panelbeszélgetések során ismerkedhettek meg a témakörhöz kapcsolódóan a vállalatok konkrét problémáival, javaslataival, ajánlásaival.

Fotók: Todoroff Lázár

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény