FőoldalÜzletRitkaföldfém-ágazati társulás Kínában
2012. április 12., csütörtök ::

Ritkaföldfém-ágazati társulás Kínában

A 155 tagot számláló ipari társulás támogatást és szolgáltatásokat nyújt az ágazat működésében érintett állami és helyi közigazgatási szerveknek, összehangolja a nemzetközi kereskedelmi vitákkal kapcsolatos ágazati erőfeszítéseket

Kína rendelkezik a világ ritkaföldfém-készletének 30 százalékával, de alacsony exportárai miatt a világ felhasználásának 95-97 százalékát adja.

Kína 2011. augusztusában jelentette be, hogy megbünteti azokat a ritkaföldfém-kitermelőket, amelyek figyelmen kívül hagyják a nemzeti kitermelési kvótát. Az ipari minisztérium tavaly augusztustól az év végéig ellenőrzéseket tartott az ágazatban, hogy visszaszorítsa az évi 40 ezer tonnára becsült illegális kitermelést. A minisztérium akkor azt közölte, hogy a kvótákat túllépő vagy a környezetszennyező kitermelési technológiát alkalmazó cégek kvótáit és kitermelési koncesszióit törlik. Kína tavaly a 2010. évinél 5,16 százalékkal magasabban, 93 ezer 800 tonnában határozta meg a kitermelhető ritkaföldfém kvótáját, a kivitelt azonban 11 százalékkal csökkentette 2010-hez képest, 14 ezer 446 tonnára. Új ritkaföldfém-lelőhely feltárására és kitermelésére nem adnak ki engedélyt az idén június 30-ig. Jelenleg 31 vállalatnak van kitermelési engedélye.

Idén márciusban az Európai Unió is csatlakozott az Egyesült Államok és Japán által a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott keresethez, amelyet Kína ellen, a ritkaföldfémek exportkorlátozása miatt indítottak. 2011 első tizenegy hónapjában a kínai ritkaföldfémexport a megengedett kvóta 50 százalékát sem érte el. Ennek az export visszatartása mellett a világgazdasági lassulás is oka: a csökkenő kereslet miatt a ritkaföldfémek árai erősen visszaestek korábbi szárnyalásukhoz képest.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény