FőoldalÜzletMegjelent az AmCham K+F+I állásfoglalása
2012. március 22., csütörtök ::

Megjelent az AmCham K+F+I állásfoglalása

47 konkrét javaslatot és négy ajánlást tartalmaz az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) most kiadott tizedik állásfoglalása. A magyar gazdaság egyik legfontosabb kitörési pontjaként számon tartott kutatás-fejlesztés és innováció versenyképesebbé tételét célozza meg

Az AmCham szerint a válságot követően a nemzetközi vállalatok újra felépítik ideiglenesen visszafogott k+f kapacitásaikat, így Magyarország számára komoly lehetőség adódhat, feltéve ha rövid időn belül olyan gazdasági és szabályozói környezetet teremt, amely kedvez a nagyvállalatok kutatóközpontjai számára. A következő néhány évben számos magas hozzáadott értékű munkahely jöhet létre az országban, ami később az akadémiai világban is pótlólagos kutatói igényt fog támasztani. Ezekért a munkahelyekért azonban éles globális verseny folyik.

Az állásfoglalásban nemzetközi példákra alapozva tesznek konkrét javaslatokat annak érdekében, hogy Magyarország vonzó befektetési célországgá váljék ezen a területen. Az innovatív kis- és közepes vállalkozások megerősítését szolgálhatja ennek kapcsán egy jól kidolgozott inkubációs program, amelyben globális, vagy regionális piaci kilátással bíró cégek szavatolhatják az erre épülő inkubációs házak működését. Európából állami példát hoznak fel, a spanyol INCYDE Foundationt, míg a magánszektorbeli kezdeményezésekre a legjobb példák Kaliforniában találhatók.
Az AmCham a sikeres K+F és innováció fenntartásához az alábbi négy területtel összefüggő ajánlást tartja kiemelten fontosnak a jövőben:

  1. Hosszú távú és befektetőbarát, a közvetlen működési költségeket csökkentő adóstratégia kialakítása.
  2. A pályázati rendszer egyszerűbbé, átláthatóbbá tétele, ami többek között a globális K+F kompetenciaközpontok létrehozását is segítené.
  3. A kockázati tőkét vonzó kiszámítható és rugalmas intézkedések, amelyek elősegítik a hazai innovatív kis- és középvállalatok bekapcsolódását a nemzetközi innovációs folyamatokba.
  4. A szakképzési hozzájárulás szabadon felhasználhatóvá tétele a K+F központok számára és a nyelvi, természettudományos képzés erősítése, a színvonalas szakember utánpótlás segítése.

A 47 pontot a már sikeresen bizonyított nemzetközi példákat figyelembe véve fogalmazták meg. Ennek keretében hosszú távon befektetőbarát, a közvetlen működési költséget csökkentő adóstratégia kialakítását javasolják a k+f+i versenyképessége érdekében regionális és nemzetközi szinten. Egyebek között fontosnak tartják a pályázati rendszer egyszerűsítését, a kiszámítható és rugalmas intézkedések meghozatalát a fiatal innovatív vállalkozások számára, a megfelelő szakember utánpótlást.

Az teljes Állásfoglalás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény