FőoldalÜzletKomáromi Nokia: áprilisban indul a leépítés
2012. március 19., hétfő ::

Komáromi Nokia: áprilisban indul a leépítés

Aláírta az üzemi tanáccsal a csoportos létszámcsökkentésről szóló megállapodást a Nokia Komárom Kft. - jelentette be a társaság. A közzétett megállapodás szerint az elbocsátásokra várhatóan három ütemben kerül sor. A leépítés a magyarországi mellett egyébként két másik európai gyárat is érint

Mint arról az ELEKTRONET is hírt adott, a cég alkalmazottai több mint felét, 2300 főt küldik el a komáromi üzemből. Első lépésben, áprilisban 1200 munkatársától válik meg a cég, őket a tervek szerint még márciusban értesítik erről. A második hullámban, nyáron hajtják végre a maradék 1100 fős leépítés nagyobbik részét. A folyamatot még az idén le kívánja zárni a cég.

Megállapodtak az elbocsátás feltételeiről. E szerint a társaság a törvényben foglalt kötelező végkielégítésen túl a további háromhavi átlagkeresetet fizet minden elbocsátott alkalmazottnak, és elindít egy támogatási programot is az elküldött munkatársak újbóli elhelyezkedésének megsegítésére. Ide tartozik a megállapodás azon pontja is, amelynek értelmében a Nokia a kötelező felmondási időn túl, 2 havi felmentési, azaz fizetett álláskeresési időt biztosít az érintett alkalmazottaknak.

A leépítés bejelentésekor Niklas Savander, a vállalat ügyvezető elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a termelés átalakítását a gyártási mechanizmusok megváltozása indokolta, s nem az, hogy Ázsiában olcsóbb a munkaerő. Sokak szerint mégis ez utóbbi is szerepet játszott a Nokia döntésében. Mindenesetre az elbocsátások igen jelentős egyszeri költséget jelentenek a cég számára. A Nokia a konkrét számokat nem kívánta nyilvánosságra hozni, becslések szerint azonban több mint ötmilliárd forintról van szó.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény