FőoldalÜzletLátogatóban a Macher Kft.-nél
2012. március 12., hétfő ::

Látogatóban a Macher Kft.-nél

Folyóiratunk előző számában új sorozatot indítottunk, amelynek célja pozitív példákkal érzékeltetni, hogyan lehet nem csupán elektronikai beszállítóvá válni, de meg is maradni ebben a nehéz piaci szegmensben. A székesfehérvári Sóstó Ipari Parkban működő Macher Kft. tavaly ünnepelte 20. születésnapját. Németországi elektronikai gyártók számára végzett bérmunkával kezdték, mára egy mintegy 100 főt foglalkoztató folyamatosan fejlődő céggé váltak

Macher Endréné ügyvezető asszony

Most a Macher Kft.-nél tapasztaltakat mutatjuk be. Útikalauzunk Macher Endréné, Márta ügyvezető asszony

Folyamatos útkeresés és innováció
A székesfehérvári Sóstó Ipari Parkban működő cég tavaly ünnepelte 20. születésnapját. Eredetileg kétszemélyes családi vállalkozásként, egy családi házban kezdték. Egy álom és a kényszer találkozott akkor, amikor 1991-ben Márta és férje elhatározták, hogy vállalkozásba kezdenek. Ők éppen akkor veszítették el munkájukat, ugyanakkor férje nagybátyja, Macher János, akit a háború után telepítettek ki Németországba, arról álmodozott, hogy egyszer visszatér hazánkba. A cég bérmunkával kezdte, később megvásárolták az alapanyagot és a gépeket. Ekkor németországi elektronikai gyártók számára végeztek bérmunkát. Mára mintegy 100 főt foglalkoztatnak - köztük megváltozott munkaképességű személyeket is. Zöldmezős beruházással értek el idáig, az építkezések három ütemben folytak. A legutóbbi fejlesztésre éppen a gazdasági válság időszakában került sor. A gazdasági krízist tehát a cég jelentős fejlesztéssel élte túl, amelynek során a munkavállalói létszámot is növelni tudta: 2010-ben 700 millió forint árbevétel mellett 30 millió forint nyereséget értek el, és 2011-re is hasonló eredményre számítanak.

A gyártóműhely

Az ügyvezető asszony rögtön a beszélgetésünk elején elmondta, hogy a vállalkozás működésére az elmúlt két évtized alatt a folyamatos útkeresés, az innováció, a nagyobb hozzáadott értékű tevékenység volt jellemző. Meglátása szerint a válságból való kilábalás kulcspontja az előretekintés, az állandó fejlesztés. Vallja, ha egy vállalkozás nem fejleszt folyamatosan, elveszíti a versenyelőnyét. Éppen ezeknek a fejlesztéseiknek köszönhetően nyíltak meg a további piaci lehetőségek, amelyek következtében a vállalkozás - még a gazdasági válság ellenére is! - továbbfejlődött, és a munkaerő-foglalkoztatottságban közel 100 fős vállalkozássá nőtte ki magát.

A speciáliskábel-gyártók között...

A cég termékstruktúrájára nem a nagy sorozatok a jellemzők, egyszerre mintegy 900 termék gyártása folyik. Évente 200 ... 300 új terméket vezetnek be, innovatív részegységek gyártása, valamint kábelkonfekcionálás, elektromechanikai szerelés, vizsgálóberendezésekhez kapcsolódó alkatrészek szerelése tartozik termékskálájába. A kábelkonfekcionálást, elektronikai fejlesztést és elektromechanikai szerelést végző, termékeinek felét külföldön értékesítő cég megrendelőinek sorát nyomdaipari vállalkozással bővítette, ahová elektronikával együtt szerelt egységeket szállít. A Macher Kft. gépeinek átlagéletkora 5 év. A legújabb beszerzések közé tartoznak a kábeltesztelő berendezések, illetve különböző speciális gyártóeszközök, amelyek tervezését a cég mérnöki csapata végzi.
Együttműködést alakítottak ki a Sóstói Ipari Parkban működő helyi vállalkozásokkal, például a logisztikai raktározás terén. Alvállalkozóiktól, beszállítóiktól ugyanazt várják el, mint önmaguktól: magas színvonalú terméket és szolgáltatást nyújtsanak, és ők is törekedjenek a környezetkárosító hatások csökkentésére.

Kiemelkedő külföldi kapcsolatok - nem csak gyártás, de fejlesztés is

Folyik a terméktervezés

A Macher Kft. által gyártott termékeket a magyar gazdaságon kívül Franciaországban, Dániában, Németországban, Spanyolországban és Svájcban használják fel. Ez utóbbi piacot azért is nagyon fontosnak tartják, mert arra köztudottan jellemző, hogy kiemelten zárt közösségnek számít, nehezen engednek be külső beszállítói kört. Ide egyébként a nyomdaipar számára szállítanak szerelt elektronikai egységeket. Üzleti kapcsolatai stabilak, nemrégiben kirendeltséget nyitottak Németországban. A vállalkozás rugalmasságára jellemző, hogy képes volt olyan projektek kezelésére is, ahol egy külföldi partnerrel történő kooperálás során mintegy másfél-két hónapra meg kellett duplázni a munkaerő létszámát. A Macher Kft. több területen végez beszállítói tevékenységet. Az egyik kiemelkedő vevője a dán Rosenberger vállalat, ahova - többek között - szélerőművekbe készítenek kábeleket, ill. a svájci Ferag AG, akik nagyméretű nyomdaipari berendezéseket gyártanak, valamint egy, a banki biztonságtechnikában élenjáró francia cég is megrendelőik közé tartozik.
A cég rugalmasságának egyik fontos eleme, talán mérőszáma is az a tény, amit az ügyvezető asszony büszkén említett: amerikai megrendelők számára fejlesztési munkákat is végeznek. Ez a tevékenység kimondottan vevői igényre történik. A megrendelő megadja az elvárást a termékkel kapcsolatban, amelyet a cég fejlesztéssel foglalkozó csapata megvalósít, elkészíti a kísérleti darabokat, és kidolgozza a gyártáshoz szükséges technológiát.
Ehhez, a cég továbbfejlődése számára alapvető fontosságú szinthez hosszú évek szívós munkájával sikerült eljutni. A sok kis lépés fontos eleme volt, hogy garantálni tudták a gyártás állandó magas színvonalát, azt, hogy a telepről kikerülő termékek eleget tesznek a legkényesebb vevői elvárásoknak is. Ez a tényező teremtette meg a vevők bizalmát a cég iránt, és tette lehetővé, hogy az egyes egyszerűbb gyártási feladatokat mind bonyolultabb, nagyobb hozzáadott értéket képviselők váltsák fel - egészen a fejlesztési feladatok és a saját anyaggal folytatott gyártás idetelepítéséig.

 

Kiemelt figyelem a dolgozókra
Macherné kifejezetten hangsúlyozta, hogy ma, amikor rendkívül rugalmasnak kell lenni, a vevőt ki kell szolgálni, fontos, hogy a munkahely a család számára is élhető legyen. Megváltozott munkaképességű fiatalokat is foglalkoztatnak, akiket igyekeznek bekapcsolni a munka világába. A rászorultak számára törekednek saját belső szociális hálót kialakítani. A dolgozókra fordított figyelem nagyságát mutatja, hogy a cég elnyerte a családbarát munkahely díjat.

Az ún. Lean-sor

A kft. vezetése kifejezetten fontosnak tartja a munkatársak képzését, továbbképzését. Külön erőforrást biztosítottak arra a célra, hogy fiatalok innovációhoz kapcsolódó szakdolgozatot készítsenek a vállalatnál, akik 3 hónapos szakmai tapasztalatot is szerezhetnek a cégnél. Arra is nagy gondot fordítanak, hogy a kollektívát folyamatosan bevonják a fejlesztésekbe az újítóötletek bevezetésével. Viszonzásként fokozott elvárásokat támasztanak a munkatársakkal szemben. A cégnél valamennyi munkatárs elemi kötelessége, hogy végrehajtsa saját munkájának önellenőrzését, és személyesen felelősséget vállaljanak a végzett munkáért. "Mai tudásunk kincs, amit nem elég csak megőrizni, hanem folyamatosan fejleszteni is kell. A tudás fejlesztésének feladata és felelőssége a munkáltató és a munkavállaló közös érdeke. Minden munkatársunktól elvárjuk az erőforrások ésszerű felhasználását" - mondta az ügyvezető asszony.

Egy ígéretes terület: a repülőgépipar
Az elmúlt évek egyre nehezedő gazdasági körülményei közepette a cég vezetői úgy döntöttek, hogy a válságra nem összehúzódzkodással, hanem bővítéssel, továbblépéssel, folyamatos innovációval reagálnak. Ennek keretében 2011 októberében sikerült megszerezniük a repülőgép-ipari beszállítóvá váláshoz szükséges tanúsítványt. Az ipari körökben közismert, hogy a repülőiparban szigorú európai követelményrendszernek kell megfelelnie minden vállalkozásnak, ha beszállítóvá kíván válni. Azért is figyelemre méltó, hogy a Macher Kft. képes volt teljes jogú beszállítóvá válni, mert Magyarországon eddig csak kevesebb mint 50 vállalkozás tudta kivívni magának ezt a jogot.
A cég szem előtt tartja, hogy beszállítóként ma a minőség és a rugalmasság a legfontosabb, ezért a munkatársak bevonásával folyamatosan önértékelést végeznek. Ez az önértékelési rendszer az alapja a Nemzeti Minőség Díjnak, amelyet az országban egyedülállóan már két alkalommal elnyertek (2000-ben és 2009-ben). Ugyancsak ennek az önértékelési modellnek az alkalmazása adott nagy segítséget a repülőgép-ipari folyamatszabályozás követelményrendszerének kidolgozásához és bevezetéséhez. A repülőipar előírásai szigorúak: még a vállalati infrastruktúrában is fejlesztéseket kellett végrehajtani. Így például másfél óráig állja a tüzet a vállalkozás szerverszobája, amelynek tükörszimmetrikus párja a fővárosban található. E rendszer bevezetése a repülőgépipar mellett a védelmi iparba történő beszállítást is lehetővé teszi. Az ennek megfelelő színvonalú termékek előállításához szükséges beruházás - technológiai és infrastrukturális fejlesztés - még 2012-ben készen lesz, a termelés pedig 2013-ban meg is indul.
Látogatásunk végéhez közeledve a közeljövő további terveiről érdeklődtünk. Macherné Márta asszony szerényen válaszol: újabb perspektivikus termékek irányában kívánnak nyitni, ilyen lehet a környezettudatos energia előállításához szükséges berendezések piaca. Ha terveik sikerülnek, úgy a 2012. évi teljesítményük az előző évit mintegy 20%-kal múlhatja felül.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény