FőoldalÜzletHiganytakarékos fényforrások a GE budapesti kutatóközpontjából
2011. december 08., csütörtök ::

Higanytakarékos fényforrások a GE budapesti kutatóközpontjából

Magyar egyetemekkel és kutatóintézetekkel együtt fejlesztett modern, környezetbarát világítóeszközöket a General Electric. A 292 milliós támogatással - és ugyanennyi vállalati ráfordítással - megvalósult munka három új, energiatakarékos, környezetbarát, kellemes fényű lámpatípust hozott

Három új, környezetbarát fényforrástípust fejlesztettek ki: egy kerámia-fémhalogén lámpát, egy kompakt és egy egyenes fénycsövet. Az új kerámia-fémhalogén lámpa kevesebb mint 1 milligramm higanyt tartalmaz, mégis akár 50 százalékos energia megtakarítást jelenthet a közvilágításban még ma is elterjedt, régebbi típusú fényforrásokhoz képest.

A higanyt tartalmazó fényforrásokban a higany a működés során megkötődik, ezért kell az elméletileg szükséges mennyiségnél többet tenni belőle a lámpákba. A fejlesztések során egy nanotechnológiai eljárással védőréteget vittek fel a fénycső üveg belső felületére, és így a fénycsövek higanymegkötésének blokkolásával elérték, hogy egy harmincezer órán át működő, egy milligrammnyi higanyt tartalmazó fénycső 0,7 milligrammnyi higanyt használjon csak fel.

Az Egyesült Izzós hagyományokat a Gábor Dénes-díjjal kitüntetett fényforrás-fejlesztési igazgató, Vámos Zoltán folytatja, aki a GE fényforrásüzletágának globális technológiai vezetője. Irányítása alatt mintegy kétszáz hazai mérnök dolgozik az új termékek, köztük a LED-lámpák, a kompakt fénycsövek, az energiatakarékos halogén- és a nagy teljesítményű gázkisülő lámpák fejlesztésén.


Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény