FőoldalÜzletKapcsolatépítés Indiával
2011. december 06., kedd ::

Kapcsolatépítés Indiával

November 23-án a CoSignum szervezésében, és a MELT, valamint más civil szervezetek aktív közreműködésével nagyszabású indiai-magyar állami szintű konferenciára került sor, amelynek mottója Rising India in Central Europe volt. India európai ébredésének helyszínéül nem véletlenül választotta Magyarországot, az elmúlt években több kedvező momentum szolgált a helyszín eldöntésének meghozatalára, hogy a földrajzi középpontban elhelyezkedő országunk szolgáljon kapuként India számára közép-Európa felé

A magas szintű aktív kormányzati részvétel és a gazdasági élet jelentős érdeklődése, ugyanígy a hazai és indiai résztvevők visszajelzései együtt jelzik számunka az ázsiai országgal való kapcsolatok fejlesztését célzó újszerű kezdeményezésünk megalapozottságát.
A tudásexport, az innovatív, egyben piacképes technológiákat, termékeket és szolgáltatásokat képviselő vállalatok előtérbe kerülése áttörést hozhat a kereskedelmi és befektetési ügyletekben. E folyamatot a kis- és középvállalkozások és a nemzetközi nagyvállalatok célirányosabb kooperációja jelentősen segítheti.
A programot Kerekes György, a HITA elnökhelyettese moderálta.
Indiai részről Gauri Shankar Gupta nagykövet és CV Karthik Narayanan, az indiai ipari szövetség elnöke (Confederation of Indian Industry) képviselték a kormányzatot, magyar részről Becsey Zsolt, a Miniszterelnökség képviseletében hozta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét és jókívánságait, valamint Hidvéghi Balázs helyettes államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztérum, Kovács Tamás Iván, helyettes államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Dr. Hámory Jenő, a Külügyminisztérium képviselője tolmácsolták a magyar kormányzat üdvözletét és reményeit, hogy az együttműködésből mindkét ország sokat profitálhat kereskedelmi, ipari együttműködési vonalon.
A magyar-indiai gazdasági együttműködés gazdag múltra tekint vissza, még szocialista gazdálkodásunk idején is kiemelt szerepet töltött be. A nyílt magyar gazdaságra jellemző külkereskedelmi passzívum azonban mára megváltozott, aktívumba mentünk át:

Gazdasági kapcsolataink számos új elemmel bővültek:

  • Európai hídfőállás kiépítésének lehetősége a leginkább innovatív ágazatok kutatási és fejlesztési lehetőségéhez
  • Ideális logisztikai központok létrehozása, kereskedelmi központok kialakítása az EU, az észak-európai, FÁK és a Balkán térségei felé irányuló kereskedelemhez
  • Magas színvonalú szolgáltatások az egészségügy, wellness, konferencia, sport, továbbá a történelmi nevezetességekre, illetve a vadászatra fókuszáló idegenforgalom területein
  • Európai bázis a filmipar részére korszerűbb eszközök, szolgáltatói háttér és speciális forgatói helyszínek, történelmi környezet alapján

A leginkább innovatív ágazatok közé tartozik az elektronikai ipar is, amelynek nagy eredményei vannak mindkét országban, együttműködésünk a k+f és gyártás területén hatalmas tartalékokat tartogat. Ha számításba vesszük, hogy a több mint 1,2 milliárdnyi lakosság mekkora piacot jelent, akkor a szűkös hazai piacon működő kkv-k joggal számíthatnak fellendülésre, és ha ez állami akarattal is párosul, akkor India gazdasági felemelkedésünk egyik alapjává válhat.
A rendezvényen a már meglévő kapcsolatokról is hallottunk előadásokat, példázva ezzel a jövő reményeit. Kis György, a Tarant Hungray kft. vezérigazgatója bemutatta a sikeres magyar-indiai vegyesvállalatot, Praajet Mewar, Wipro igazgató pedig indiai oldalról mutatott be sikeres üzleti gyakorlatot. Végezetül pedig Bacsa Krisztina, a Magyar Turizmus Zrt. részéről tartott előadást a turisztikai piaci áttörésről, amelyben a céges utazások, konferenciarendezvények és egyéb lehetőségek színesítik a kínálatot.
A kellemes, barátias légkörben lefolyt tanácskozás - meggyőződésünk szerint - előbbre viszi gondolkodásunkat a gazdasági kibontakozás és felemelkedés útján.


Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény