FőoldalÜzletMár kézzelfogható technológiai eredményei is vannak az EnergeTIC Project-nek
2011. október 17., hétfő ::

Már kézzelfogható technológiai eredményei is vannak az EnergeTIC Project-nek

A partner együttműködés keretében létrehozott EnergeTIC projekt célja az adatközponti energiahatékonysággal és energiamenedzsmenttel kapcsolatos szaktudás fejlesztése. A kutatási projektet 2010. július 1-jén indította el az ipari szektor hét jeles képviselője és kutatóintézete: a Bull, a Business & Decision Eolas, a Schneider Electric, az UXP, a G2Elab, a G-SCOP, valamint a LIG és a Joseph Fourier egyetem

A projekt céljai közt szerepel egy informatikai rendszer tervezése az adatközpontok optimalizálásának és valós feltételek közötti üzemeltetésének támogatására. Egy évvel az indulás után az EnergeTIC projekt meghozta első eredményeit, valós technológiai előnyöket eredményezett a hét partner számára.

EnergeTIC Projekt: első eredmények
Az EnergeTIC projekt elsősorban az erőforrások optimalizálására és az adatközpont üzemeltetés menedzsmentjére fókuszál. Az indulástól kezdve eddig négy főbb feladatot végeztek el:

  • Egy adatközponti modell létrehozása, melynek segítségével valós időben dolgozhatók fel a különböző erőforrások felhasználásával kapcsolatos információk, valamint megérthető a különböző komponensek egymásra hatása és összefüggése;
  • Adatközpontok energiafelhasználásának optimalizálását célzó forgatókönyvek létrehozása a fontosabb energiahatékonysági mutatók kiválasztásával;
  • Az EnergeTIC alkalmazás előzetes verziójának bevezetése a megfelelő architektúra kiválasztása érdekében, valamint valamennyi beilleszthető és alkalmazható komponens kipróbálása;
  • Két modell tervezése, ahol az EnergeTIC alkalmazás fut majd. Az egyik egy kísérleti adatközpont a Bull részére, a másik pedig a Business & Decision Eolas műveleti adatközpontja.

Kézzelfogható előnyök valamennyi közreműködő partner számára
A projektet Grenoble versenyképességi pólusa, a Minalogic irányításával hozták létre, amely a világ legjobb szakértőit gyűjti össze, hogy ígéretes és innovatív kutatási és ipari témákon dolgozzanak. A projekt eredményei közösek, mivel a partnerek elmélyítették és kibővítették az adatközpontok energiahatékonyságával kapcsolatos tudásukat az elektromos energiaelosztás, a hűtési rendszerek és az informatikai rendszerek teljesítménye terén. További hatása a projektnek a partnereknél létesült számos új munkahely, valamint a Miage, akadémiai energiamenedzsment tanfolyam elindítása.

Minden résztvevő felhasználta a projekt eredményeit a saját tevékenysége során:

  • A Schneider Electric ezzel a projekttel megerősítette pozícióját, mint az energiahatékonyság és az adatközpont menedzsment területének egyik piacvezető szakértője. Ez a beruházás lehetővé teszi az adatközponti szoftver megoldásának továbbfejlesztését és aktívan hozzájárul ahhoz, hogy a vállalat által alkalmazott megoldásból ismét egy új standard váljon.
  • A Bull az Extreme Computing ajánlatát (bullx) fejlesztette tovább egy olyan technológiával, ami lehetővé teszi a rendszereiben az egy wattra jutó számítási teljesítmény optimalizálását. A Bull be is tudja mutatni az ügyfeleinek ezt a műszaki újdonságot Grenoble-ban, a Bio Demonstrációs központjában működő öko-hatékony, virtualizált infrastruktúráján.
  • A Business & Decision Eolas kibővítette az adatközpontok energiahatékonyságával foglalkozó innovációs programját. Miután megnyitotta öko-hatékony adatközpontját Grenoble-ban, a Business & Decision Eolas jelenleg elsősorban a valós idejű felügyeleti és üzemeltetési megoldásának segítségével kívánja teljesítményét folyamatosan javítani.
    • Az UXP tehetséges új kollégákkal fejezi be kutatás-fejlesztési programját, amely intelligens adatközponti rackszekrények fejlesztésére és gyártására irányul.
    • A G2Elab és a GSCOP egy energiafelhasználásban érdekelt szektorban végeznek tudományos munkát, amely lakások számára kifejlesztett energiamenedzsment megoldások adaptálását célozza. Továbbá fokozzák a hallgatóik tudatosságát az energiahatékonysági kérdések és adatközponti módszerek terén.
    • A LIG (SIGMA/Multicom) a "zöld informatika" világával kapcsolatos kutatási témák kiaknázásán dolgozik.
    • A Joseph Fourier Egyetem a zöld informatika ezen rendkívül sokat ígérő témájának egyik élharcosa. 2011 szeptemberében egy Energia elnevezésű, választható kurzust indítottak.

A Schneider Electric honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény