FőoldalÜzletA Toshiba bemutatta a világ első nagyképernyős, szemüveg nélkül használható 3D televízióját*
2011. október 05., szerda ::

A Toshiba bemutatta a világ első nagyképernyős, szemüveg nélkül használható 3D televízióját*

A 139 centiméteres (55 hüvelykes) képátlójú 55ZL2 előtt ülve a 3D élmény átéléséhez nincs szükség szemüvegre

Az 55ZL2 ezen felül a világ első olyan, otthoni felhasználóknak szánt televíziója, amelyet Quad Full HD képernyővel láttak el. Ennek köszönhetően az 55ZL2 egyszerre több néző számára is élvezhető 3D televíziós élményt nyújt, és négyszeres (Quad) Full HD felbontásban jeleníti meg a 2D tartalmakat. Az 55ZL2 modell szemüveg nélküli 3D funkcióját a Toshiba nagy teljesítményű, többprocesszoros CEVO-ENGINE platformja biztosítja, amely további innovatív szolgáltatásokat is kínál. A PERSONAL-TV funkció például lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy testre szabja a televízió beállításait. A platform emellett hozzáférést nyújt a Toshiba Places szolgáltatáshoz, illetve számos, ún. SMART-TV funkcióhoz, amelyekkel például USB adattárolóra készíthetünk felvételt a tévéműsorról. Mindezeken túl a készülék még az automatikus kalibráló funkciót is tartalmazza, amellyel stúdiószintű képminőség érhető el. Az 55ZL2 Németországban 2011 decemberétől lesz elérhető, míg Európa többi részén a tervezett bevezetési időpontok még egyeztetés alatt állnak.

Új korszak a 3D televíziózásban
A Toshiba mérnökei olyan szoftver algoritmust, és ehhez kapcsolódó nagy számítási teljesítményű processzor technológiát fejlesztettek ki, amelyek egy térhatású kép több nézőpontból való megjelenését gyorsan, és a nagy képernyő ellenére rendkívül jó minőségben képesek kiszámolni. Az 55ZL2 esetében lentikuláris lencsék sorozatát használták fel. Ez az első alkalom, hogy ezek a lencsék megjelennek egy piaci bevezetésre kész, nagyképernyős eszközben.

A kifinomult kislencsés technológia több nézőpont egyidejű létrehozását teszi lehetővé
A szemüveg nélküli 3D technológia a térlátás azon elvén alapszik, hogy a kép vetítése egyidejűleg történik a bal szembe, és kissé eltolva (a parallaxissal megegyező távolságban) a jobb szembe, amelyek ezután az agyban egymásra kerülnek, és így 3D effektus alakul ki. A 3D hatás szemüveg nélküli eléréséhez létfontosságú, hogy a lencsék a néző megfelelő szeméhez irányítsák az adott képeket. Az 55ZL2 a CEVO-ENGINE technológiára épülő, ún. "Integral Imaging" képalkotási technológiája kilenc nézetet hoz létre, amely több, széles látószögű megtekintési zónát eredményez a szemüveg nélkül használható 3D televízió előtt. Ez több néző számára teszi lehetővé, hogy szemüveg viselése nélkül egyszerre élvezzék a 3D élményt.

Az arckövetés optimalizálja a szemüveg nélküli 3D élményt
Ahhoz, hogy a televízió előtt ülő nézők helyzetének megfelelően optimalizálni tudja a megtekintési zónákat, az 55ZL2 egy arckövető alkalmazással is rendelkezik. Egy gombnyomásra érzékeli a nézők elhelyezkedését, és beállítja a legjobb megtekintési élményt.

Quad Full HD képernyő a kiváló 3D és 2D képminőségért
A nagyfelbontású képminőségben megvalósított kilenc nézőpont technikai kihívást jelent. A Toshiba ezért egy 3840×2160 pixel felbontású panelt épített a készülékbe, amely megfelel a Quad (négyszeres) Full HD felbontásnak, és ezzel egyidejűleg akár kilenc nézet létrehozását is lehetővé teszi. Az 55ZL2 nagyfelbontású képernyőjének további előnye, hogy a 2D tartalmakat is képes Quad Full HD felbontásban megjeleníteni. Ez azt jelenti, hogy egy 8 megapixeles kamerával készített fénykép a képminőség romlása nélkül jeleníthető meg a tévén.

A Toshiba Resolution+ technológiája a tartalmakat, például az SD és HD felbontású tévéműsorokat - akárcsak a DVD és Blu-ray Full HD filmeket - Quad FHD felbontásúra konvertálja komplex algoritmusok használatával, így teljesen ki tudja használni a képernyő adta lehetőségeket.

Egy okos és személyre szabott ablak a világra
Az 55ZL2 sokkal több egy szemüveg nélkül használható 3D televíziónál. Fejlett SMART-TV funkciókat is nyújt, amelyek hozzáférést biztosítanak a Toshiba online áruházához, a Toshiba Places-hez, amely adatok átvitelét, vásárlások lebonyolítását és webalapú tartalmak megosztását teszi lehetővé. Ezen felül támogatja a HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV, azaz hibrid tévé) szabványt is. Nem utolsó sorban az 55ZL2 képes a digitális adásokat a tévéhez USB kapcsolaton keresztül csatlakoztatott külső merevlemezre rögzíteni. A Toshiba Apps Connect alkalmazásnak köszönhetően az iPhone tulajdonosoknak többé nem kell a távirányító után nyúlniuk, mert okostelefonjuk segítségével is irányíthatják a televíziójukat.

Az 55ZL2 továbbá az alábbi PERSONAL-TV szolgáltatásokat nyújtja:

  • A televízió akár négy felhasználó személyes képbeállításait és személyes csatornalistáját is tudja tárolni, valamint támogatja a rögzített tartalmak személyenkénti csoportosítását is.
  • A televízió arra is képes, hogy az egyes felhasználók által beállított hangerőszintet megjegyezze a kikapcsolás után.

CEVO-ENGINE: az innovatív funkciók mögött álló "erőmű"
A CEVO-ENGINE, a Toshiba nagy teljesítményű, többprocesszoros platformja biztosítja az 55ZL2 technológiai hátterét. A CEVO-ENGINE kiemelkedő technológiája olyan adatok kiszámítására alkalmas, amelyek a 3D effektus létrehozásához, majd a kilenc különböző nézet előállításához szükségesek. A televízió piacon jelenleg ez az egyetlen platform, amely a szemüveg nélküli 3D technológia összetett algoritmusainak és az egyéb alkalmazások kezeléséhez szükséges hatalmas számítási kapacitást biztosítani képes.

Automatikus kalibrálás: stúdiószínvonalú képminőség
Az 55ZL2 a CEVO-ENGINE teljesítményét kihasználva tovább növeli a kép minőségét: ez működteti az automatikus kalibráló eszközt, amely úgy optimalizálja a képernyő beállításait, hogy azokat a színeket és azokat a szürkeskálákat jelenítse meg, amelyeket a filmek rendezői megálmodtak. Egészen mostanáig a színelemzésen alapuló1 megközelítést csupán a szakemberek használták, és ehhez egy külső számítógépre is szükség volt. A beépített CEVO-ENGINE azonban minden szükséges számítást el tud végezni, így ehhez a feladathoz külső erőforrás igénybevételére nincs szükség.

A Toshiba Places szolgáltatás magyarországi honosítása és bevezetése folyamatban van.

Tények és számok

  • 16:9 képarányú Quad Full HD LCD-panel, 3840 x 2160 képpontos felbontás, LED háttérvilágítás
  • CEVO-ENGINE technológia
  • Szemüveg nélküli 3D
  • Arckövetés a helyzet pontos meghatározásához
  • Automatikus kalibrálás
  • 3D Resolution+
  • PERSONAL-TV funkció, akár négy felhasználó beállításainak tárolásához
  • SMART-TV funkció, a következő szolgáltatásokkal: Toshiba Places hozzáférés, integrált WLAN csatlakozófelület, Windows 7 kompatibilitás, felvétel USB kapcsolaton keresztül külső merevlemezre, Toshiba Apps Connect
  • Beépített DVB-T, DVB-T2, DVB-C, és DVB-S/S2 tuner

*: Egyes személyek egészségügyi problémákat tapasztalhatnak bizonyos 3D képek megtekintésekor. Kérjük, tartózkodjon a 3D tartalmak megtekintésétől, ha nem érzi jól magát. Bárki, aki fizikai problémát észlel, azonnal hagyja abba a 3D tartalmak megtekintését, és keresse fel orvosát. A 3D effektek érzékelése személyenként és tartalmanként különbözhet. A látásfejlődésre gyakorolt lehetséges hatása miatt a 3D videó képek megtekintése 6 éves vagy idősebb nézők számára ajánlott. Kérjük, hogy a 3D képek megtekintésekor vegye figyelembe a 3D megtekintéssel kapcsolatos, a kézikönyvben található elővigyázatossági ajánlásokat.
1: A TPA1 elemző opcionálisan, vagy egy viszonteladói telepítési szolgáltatáson keresztül érhető el.

A Toshiba honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény