FőoldalÜzletFejlesztés Magyarországon, gyártás az USA-ban
2011. február 14., hétfő ::

Fejlesztés Magyarországon, gyártás az USA-ban

Az AMC Europe Kft.-nél jártunk Kiemelkedő K+F+I-tevékenységet végző cégeket bemutató sorozatunk keretében most egy teljesítményelektronikai és automatizálási fejlesztővállalkozást kerestünk fel. A cég érdekessége, hogy míg hazánkban a termékfejlesztés folyik, a gyártás az USA-ban történik

Egy amerikai cég európai termékfejlesztő központja
A kaliforniai székhelyű, 1987-ben alakult Advanced Motion Controls Barta-Schone wald Inc. a gépgyártásban, műszeriparban, űrkutatásban, védelmi iparban elterjedten alkalmazott motorvezérlő elektronikákat gyártó középvállalat. A cég az amerikai kontinensen már az 1990-es években is erős piaci pozíciókkal rendelkezett, amit új termékek bevezetésével kívánt tovább bővíteni. Ennek érdekében hozta létre 1993-ban hazánkban mérnöki műszaki termékfejlesztési feladatok megvalósítására az AMC Europe Kft.-t. A vállalkozás többségi tulajdonosa, Barta Sándor magyar mérnök 2000 óta ismét Magyarországon él.
"A 100%-os amerikai tulajdonban lévő európai leányvállalat nem sokkal a megalapítását követően az új termékek kifejlesztésének egyik központja lett. A rendszerváltás utáni években az AMC Inc. rendkívül kedvező pillanatban ismerte fel a magyar mérnökökben eredendően meglévő szellemi képességeket: éppen akkor, amikor ez a hatalmas szellemi kapacitás atomizálódni kezdett - mondta el lapunknak Herczegfalvy Attila úr, a kft. cégvezetője. - Ekkortájt kapta feladatául a termékek Európa-szerte történő értékesítésének megszervezését is. A cég tevékenységében az az unikum, hogy Magyar országon csak termékfejlesztést és disztribúciós feladatokat hajtanak végre, a termékek Kaliforniában készülnek. Amerikában a saját automata gyártósorukon évente mintegy 100 000 darab szervohajtást állítanak elő. Az anyavállalat termékskálájának összetételéből fakadóan az értékesítések nagyobbik hányada OEM-igényre kidolgozott, vagy módosított szériamodellekből áll. Ebben a munkában a magyar vállalat is aktívan részt vesz."

Vízi jármű motorjának táplálására is alkalmas 300 A/100 V-os jármű hajtás-elektronika Vízi jármű motorjának táplálására is alkalmas 300 A/100 V-os jármű hajtás-elektronika
A magyar cégnél dolgozó fejlesztők alapozták meg az anyavállalat "Digiflex" márkanevű digitális motorvezérlő elektronikai termékeinek palettáját, amely termékcsoport napjainkban a vállalat árbevételének mintegy 20 ... 25%-át adja. A digitális eszközök felhasználói között megtalálhatóak a világ legnagyobb orvosielektronika-gyártói (GE Healthcare, Philips Healthcare, vagy a lapunkban már bemutatott Mediso Kft.).
Ezek a világmárkák napjainkban is évente több ezer darabot építenek be gépeikbe a teljes egészében az AMC Europe Kft. által kifejlesztett, digitális motorvezérlő elektronikákból.
A cég büszkesége az AMC Europe Kft. által létrehozott, sok szempontból világelső és folyamatosan fejlődő szoftvercsomag, amely a Click&Move (C&M) nevet kapta. Ez a fejlesztő- és futtatórendszer általános automatizálási és mozgásvezérlési feladatok ellátására készült. A programozás vizuális funkcióblokkrendszerrel, C++-támogatással, valamint látványos grafikus kezelőfelülettel történik. A C&M alkalmazása - a vizuális programnyelveken történő programozásnak köszönhetően - sokszorosára növeli az automatizálási és mozgásvezérlési fejlesztések hatékonyságát és minőségét. A C&M teljesen funkcionális, ingyenes változata letölthető a www.amce.hu honlapról.

Speciális összetételű humán háttér
A ma 20 főnek munkát biztosító AMC Europe Kft. emberi erőforrása is ezen igényeknek megfelelően alakul: kb. 90%-uk mérnök, matematikus és csak 10% az ügyintéző és kiegészítő személyzet. A Budapest határában, Törökbálinton lévő telephelyen korszerűen felszerelt laboratóriumokban jól képzett mérnökök segítik a cég termékei felhasználóinak munkáját. A szervizmérnökök nemcsak az Advanced Motion Controls berendezéseinek garanciális és garancián túli javítását, hanem valamennyi, általuk forgalmazott termék telephelyi és helyszíni javítószolgálatát is ellátják. A felhasználók egyedi igényeit alkalmazástechnikai mérnökök bevonásával elégítik ki. A kft. vevőszolgálata a nap 12 órájában angol, német és magyar nyelven fogadja az ügyfelek hívásait.

Folyamatos fejlesztéssel a piacon maradásért
A tartós piaci sikerek nem kényelmesítették el a cég vezetőit, továbbra is fokozott figyelmet fordítanak a K+F-re. Az amerikai és a magyar vállalat évente együttesen kb. 2 ... 3 millió dollárt fordít fejlesztésre. A magyar cég - amely gyakorlatilag az amerikai vállalat fejlesztőrészlege - az éves bevételének csaknem teljes egészét fejlesztésre költi.
Amikor Magyarország EU-s csatlakozása új finanszírozási, pályázati lehetőségeket nyitott számukra, éltek a felkínált lehetőségekkel. Így 2008-ban első alkalommal adtak be pályázatot a "Közép-magyar országi Operatív Program 1.1.4-08/1 Vállalati innováció ösztönzése" keretein belül. Sikeres pályázatuk címe "Grafikus nyelven programozható hajtásvezérlő kártya fejlesztése" volt.
Az itt létrehozott termék már piacon is van.

A Click&Move fejlesztőrendszer strukturális felépítése A Click&Move fejlesztőrendszer strukturális felépítése
Ezen projekt eredményeként ügyfeleik kézhez kapnak egy, a mai legkorszerűbb módon programozható digitális hajtást, amelyet hálózatos és szigetüzemben egyaránt üzemeltethetnek.
A vezérlőkártya mindegyik AMC teljesítménymodullal kompatíbilis (500 W ... 40 kW). A hajtásban futó felhasználói programot a kft. által folyamatosan fejlesztett Click&Move-környezetben funkciódiagram formájában kell megrajzolni.
A könyvtárakat úgy tervezték, hogy a gyakorlatban előforduló legtöbb problémát meg lehessen oldani, de ha mégsem, akkor rendelkezésre áll egy igen kényelmes C++-programozási lehetőség is. A Click&Move-környezetben elkészült programhoz egyszerűen készíthető HMI (Human Machine Interface)-program is.
2009-ben is benyújtottak egy pályázatot, amelynek címe és témája: "Ipari koordinált mozgásvezérlés fejlesztése PLCopen-alapon".
Terveik szerint 1 éven belül piacra kerül az ipari koordinált mozgások vezérlésére is alkalmas komplett Click&Move-rendszer, amelynek során a felhasználó egy - a világon jelenleg még nem létező - új, univerzális eszközt kap a kezébe. A piacra kerülő eszköz egyszerűen programozható, rendkívüli képességű vezérlőszoftvert ad a felhasználó birtokába, amelyet, igényei szerint bármikor alakíthat, vagy meg is változtathat anélkül, hogy mély, nagy gyakorlatot igénylő programozási ismeretekkel kellene rendelkeznie.

Új terület: napenergia-felhasználás
Herczegfalvy úr egy másik, nagyon jelentős és a cég számára új területet feltáró fejlesztésnek a "Napenergiával is működtetett, villamos hajtású városi kishaszonjármű és elektromos hajtásrendszere kifejlesztése" című projektet tartja. Ehhez egy konzorcium keretében megnyert Baross Gábor pályázat nyújt állami támogatást. A közös munkából a kft.-re a villamos motorok elektronikájának és/vagy a járművön lévő napcellás akkumulátor töltőegységének és a cserélhető akkumulátoregységnek a kifejlesztése tartozik. "Reményeink szerint ezzel a pályázattal új kapuk nyílnak meg számunkra, és új színek kerülnek fel az AMC eddig is széles palettájára" - mondta a cégvezető.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény