FőoldalÜzletIntelligens mezőgazdaság: vessük el a high-tech gazdálkodás magvait!
2011. február 11., péntek ::

Intelligens mezőgazdaság: vessük el a high-tech gazdálkodás magvait!

A szükségletek bővülése miatt az emberiségnek új utakat kell keresnie a terméshozamok növelésére. Ebben fontos szerephez jut a ma még gyerekcipőben járó, informatikával támogatott gazdálkodás, amelynek korai bevezetői gyors előnyökre számíthatnak - véli Dr. Joseph Reger, a Fujitsu Technology Solutions technológiai vezérigazgató-helyettese

Az emberiség maga alatt vágja a fát, ha útjába áll a jövő intelligens gazdálkodását támogató technika terjedésének. A globális népességnövekedést és a fosszilis energiahordozókat kiváltó, mezőgazdasági előállítású fűtőanyagok növekvő arányát látva nincs más választásunk, mint a gazdálkodásban is bevezetni a csúcstechnikát.

A rendelkezésre álló globális erőforrások már ma is szűkösek - és még ennél is nyilvánvalóbb, hogy napjaink hagyományos gazdálkodási módszerei a jövőben már nem állják meg a helyüket. Fejlesztenünk kell, ha azt akarjuk, hogy a terméshozam lépést tartson a szükségletek növekedésével.

A rossz termés és az éhínségek egyre inkább globális következményekkel járnak. Ezek megelőzéséhez segítségül hívhatjuk a technikával támogatott gazdálkodást például a terméshozam szempontjából kritikus, ideális vetési és aratási időpont megállapítására. És akkor még nem is beszéltünk arról, milyen nagy mértékben javítható az IT segítségével a terméskiesést okozó tényezőkre figyelmeztető, korai jelzőrendszerek hatékonysága.

Nyilvánvaló, hogy az IT-szektor eddig nem fordított elég figyelmet a mezőgazdaságra. És az is, hogy nincsenek azonnali megoldások. Ahhoz, hogy a technikával kézzelfogható eredményeket érjünk el a mezőgazdasági termelésben, először is óriási mennyiségű adatot kell összegyűjteni és feldolgozni - ezután pedig javaslatokat kell tenni az optimalizálásra.

Fontos azonban, hogy elinduljunk az úton. Az innovációhoz rendkívül rugalmas IT-infrastruktúrára van szükség, ideális esetben nagy induló beruházási igény nélkül. Olyan környezetre, ahol gyorsan futtathatók a projektek és igény szerint bővíthető a kapacitás. A számítási felhő minden szempontból megfelel ezeknek a követelményeknek.

A számítási felhő mezőgazdasági célú alkalmazásának fő előnye, hogy az infrastruktúra már rendelkezésre áll. Az agrárszakembereknek nem kell nagy energiát fordítaniuk a technika megismerésére az IT-vel támogatott gazdálkodási projektek végrehajtásához.

Japánban a Fujitsu már alkalmazza a fejlett informatikát a rizsföldeken az optimális aratási idő meghatározására. Ezzel bizonyította, hogy az IT-vel támogatott gazdálkodás valóban képes fokozni a terméshozamot és a hatékonyságot.

Németországban a Fujitsu a késői szüretelésű szőlő (Spätlese) minőségének javítására használja a technikát. Ebben az esetben a cél nem a terméshozam növelése, hanem a jobb minőség elérése. Ezen a területen is egyértelműen van helye a modern technikának.

A mezőgazdasági technika forradalma nem jelenti azt, hogy a termelők egérre cserélik a kapát. Csupán arról van szó, hogy a high-tech gazdálkodás terjedésével olyan szakértői projektcsoportok jönnek létre, amelyek tagjai mind a mezőgazdaságban, mind pedig a társtudományokban (pl. ökoszisztéma) jártasak. A tároló- és szerverkapacitás felhőszolgáltatás formájában egyszerűen megvásárolható a projekt idejére - utána pedig könnyen felszabadítható.

Valóban annyira meglepő, hogy a technika célzott alkalmazásával bámulatos eredményeket lehet elérni a mezőgazdaságban? Nem igazán. Hiszen a mezőgazdaság IT-penetrációja jelenleg olyan alacsony, hogy erről a szintről ugrásszerűen lehet fejlődni. Az intelligens gazdálkodás korai bevezetői tehát óriási előnyre tehetnek szert.

A Fujitsu honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény