FőoldalÜzletA Helene hurrikán hatott a félvezetőgyártásra is
2024. október 06., vasárnap ::

A Helene hurrikán hatott a félvezetőgyártásra is

Az USA dél-keleti részére lecsapó Helen pusztítása miatt többen meghaltak. Hatása még a félvezetőgyártásra is van.

Ugyanis a szélvihar egy Spruce Pine nevű kisvárosra is lecsapott, ahol a világ legnagyobb, ultratisztaságú kvarcot (HPQ) bányászó telephelye van. A Tom’s Hardware szerint Spruce Pine-ból jelenleg a chipekhez természetes szilícium körülbelül 70 százaléka származik. Ha tehát probléma lenne az itteni bányákkal, az komoly negatív hatással lehet a félvezetőiparra, amely így is ellátási gondokkal küzd.

A Helene hurrikán rengeteg esővizet zúdított a kisvárosra. Állítólag a városban működő két bányavállalat, a Sibelco és a The Quartz Corp felfüggesztette a működését. Emlékezetes a 2008. évi Spruce Pine-i tűzvész, amikor is a kvarcgyártóknak le kellett állítaniuk a termelést. Ha a két bánya ezúttal is megsérül, a hatás még nagyobb lehet, miután a világnak egyre több chipre van szüksége a telefonok, processzorok, napelemek és egyéb technológiák gyártásához.

Bár tiszta szilícium előállítható máshol található, kevésbé tiszta kvarcból is, azonban ezek az eljárások drágábbak és időigényesebbek is.

Forrás: Hurricane Helene devastates quartz mines critical for worldwide semiconductor manufacturing | Tom's Hardware (tomshardware.com)
Kép: www.sibelco.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény