FőoldalÜzletÓriási chipgyártási beruházás Csehországban
2024. augusztus 21., szerda ::

Óriási chipgyártási beruházás Csehországban

Rožnov pod Radhoštěm-et eddig csak a rumos pitéjéről ismerték.

Az amerikai chipgyártó ON Semiconductor Corp. (Onsemi) júniusban a Prágától 350 kilométerre keletre fekvő, Rožnov pod Radhoštěm nevű kisvárost választotta új, 2 milliárd dolláros dolláros gyártási központjául. Az Onsemi technológiai központja a stagnáló cseh gazdaságot is fellendítené. A Bloomberg szerint amire az amerikai chipgyártó készül, három évtizede a legnagyobb külföldi beruházás a Cseh Köztársaságban.

Az Onsemi a cseh kisvárosban arra készül, hogy chipeket gyártson az elektromos járműipar, illetve a megújuló energiaipar számára. Olyannyira eltökélt, hogy már szerződést is kötött a Volkswagen konszernnel. A beruházás sikere nem csupán a stagnáló cseh gazdaság számára lesz kiemelkedően fontos, de a teljes Unió számára is: ennek révén az EU járműipara a kritikus alkatrészekért folytatott globális küzdelemben biztosítani tudja az ellátást.

A készülő csehországi beruházás a következő hét évben a várakozásoknak megfelelően 800 új munkahelyet teremt, és az Onsemi arra is számít, hogy az éves bevétel Rožnovban fokozatosan megnégyszereződik. Ugyanakkor kihívásokkal is szembe kell nézni. Így például kérdéses, hogy a 16 ezer lakosú kisváros miként fog megbirkózni a tervbe vett bővítéssel.
Jan Kucera, Rožnov polgármestere szerint a beruházással összefüggésben 300-400 új lakás fog épülni a városban. Továbbá Rožnov 85 millió dollárnak megfelelő összeget fordít a helyi utak, a parkolók és a lokális szolgáltatások rendbetételére.

A Bloomberg megemlíti, hogy Csehország a külföldi befektetések terén kezdett elmaradni régiós versenytársaitól, különösen az új technológiák területén. Egy évvel ezelőtt az Intel Corp. Lengyelországot választotta egy 4,6 milliárd dolláros chipösszeszerelő- és tesztelő üzem számára, míg Magyarország lassan az elektromos autók akkumulátorainak európai gyártóközpontjává válik.

Forrás: www.bloomberg.com
Fotó: Wikipédia

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény