FőoldalRendszerintegrátorA GoFa™ kobot elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best díjat
2021. április 19., hétfő ::

A GoFa™ kobot elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best díjat

Vezető terméktervezési szakértők ismerik el, hogy az ABB GoFa™ együttműködő robotjának innovatív kialakítása még hozzáférhetőbbé teszi a robotokat

Egyedülálló tervezési koncepciójának elismeréseként – mellyel az alkotók vonzóvá és elérhetővé kívánták tenni új robotjukat a felhasználók számára – az ABB GoFa nevű kobotja elnyerte a rangos Red Dot Best of the Best formatervezési díjat.

A globális Red Dot Design díjak odaítéléséről döntő zsűri évről évre több ezer terméket értékel, és a terméktervezés kiemelkedő darabjait díjazza. A Red Dot Best of the Best díj a versenypiaci formatervezés legrangosabb kitüntetése, amelyet az nyerhet el, aki a terméktervezés területén valami egészen különlegeset hoz létre, akinek a terméke esztétikai szempontból a legvonzóbb, funkcionálisan kiemelkedő, intelligens vagy kialakításában teljesen újszerű.

GoFa a leggyorsabb kobot a maga kategóriájában. Rendeltetése, hogy emberek között dolgozzon, a feladatok széles körét velük közösen hajtsa végre, mégpedig biztonsági kerítések nélkül. Fejlett biztonsági funkciói – köztük a csukló pontokon elhelyezett intelligens szenzorok, melyek a másodperc tört része alatt leállítják a kobot mozgását, ha valamihez váratlanul hozzáér – teszik lehetővé, hogy GoFa a dolgozók közvetlen közelében, mégis biztonságosan és folyamatosan működjön.

A terméktervezők elsődleges célja egy olyan intuitív, felhasználóbarát és hozzáférhető kialakítás volt, amely arra ösztönzi az embereket, és különösen azokat, akik még soha nem dolgoztak ilyen eszközzel, hogy bátran használják GoFát és működjenek vele együtt.

„Jövőképünk szempontjából kulcsfontosságú, hogy hozzáférhetőbb, egyszerűbben használható és intuitívabb robotokat gyártsunk, mert csak így válhatnak a munkahelyek ugyanolyan általánosan használt eszközévé, mint napjaink laptopja” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotics & Discrete Automation Business Area elnöke. „Örülök, hogy a Red Dot zsűri új GoFa kobotunk felhasználóbarát jellegét találta díjazásra érdemesnek. GoFa éppen most rendezi át a piacot azzal, hogy kiemeli az ipari formatervezés jelentőségét, és még több ember számára könnyíti meg a robotokkal közösen végzett munkát. A hozzáférhetőbb dizájn biztosítja, hogy a robotok a hagyományos gyári környezeten túl egy sor más munkahelyen is megállják a helyüket, mely lehetővé teszi számunkra, hogy az automatizálást világszerte közelebb vigyük az új felhasználókhoz és az új iparágakhoz.”

A GoFa kialakítása eltér a hagyományos ipari robotok megjelenésétől, ezzel is szűkítve az ipari és a fogyasztói termékeket elválasztó határt. A karcsú, egyenes karok felhasználóbarát, mégis erőteljes megjelenést kölcsönöznek a kobotnak, míg a korszerű színhasználat, a minőségi anyagok és a szép felületek modern, letisztult külsővel ruházzák fel. A kar oldalsó részén kialakított interfészdizájn a maga két gombjával és kör alakban elhelyezett lámpáival a fogyasztói termékek könnyű használhatóságát idézi. Ez a megoldás közelebb hozza GoFát azokhoz a felhasználókhoz, akik először vásárolnak robotot, és jobban eligazodnak a fogyasztói technológia, mint az ipari berendezések világában.

„Az ipari formatervezés nem csak az esztétikáról szól! A forma a funkciót követi, és a fogyasztói termékek megközelítését alkalmazó hangsúlyosan emberközpontú tervezés révén nyilvánvaló a GoFa célszerűsége, hasznossága és egyszerű használhatósága” – mondta Andie Zhang, az ABB Robotics Collaborative Robotics területének globális termékmenedzsere. „Vonzó megjelenésük miatt az emberek közel érzik magukhoz kobotjainkat, így a legtöbbet hozzák ki belőlük. Nem elégszünk meg azzal, hogy az emberek csupán elboldoguljanak egy robottal, mi azt akarjuk, hogy kifejezetten élvezzék a vele végzett munkát. A GoFa beprogramozása a robotkar megérintésével és megvezetésével történik. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a felhasználó nyugodtan, könnyedén tartsa, illetve irányítsa a kobotot.”

Az ABB intuitív tervezésű kobotjaihoz nem szükséges robotprogramozó szakember. Ez segítséget nyújt az automatizáltság alacsony szintjével rendelkező iparágakban dolgozóknak, mivel a kicsomagolás után, csupán néhány percet igénylő telepítést követően, előzetes képzés nélkül azonnal használatba vehetik az új kobotot.

„Új kobotjaink könnyen kezelhető digitális eszközeikkel, integrált biztonsági funkcióikkal és nagyobb terhelhetőségükkel már az ember és robot közötti együttműködés jövőjét képviselik. Legújabb generációjuk még több vállalkozás számára teszi lehetővé az ismétlődő, a gyakran előforduló, illetve a veszélyes munkafolyamatok automatizálását, hogy tovább növelhessék termelékenységüket és a termelés rugalmasságát, miközben munkavállalóik felszabaduló idejükben valami más, nagyobb hozzáadott értéket előállító tevékenységet végezhetnek” –tette még hozzá Andie Zhang. „Ha valaki elboldogul egy tablettel vagy egy okostelefonnal, akkor a kobotjainkat is tudja majd használni.

Az ABB új GoFa kobotjának piaci bevezetése az ABB YuMi® termékcsaládjának sikerén alapul, mely 2015 óta segít, hogy a vállalkozások biztonságosan automatizálhassák legfontosabb munkaműveleteiket. 2011-ben már YuMi®, a világ legelső valóban együttműködő robotjának a tervezési koncepciója is elnyerte a Best of the Best Red Dot díjra.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény