FőoldalRendszerintegrátorItt az eszköz a környezettudatos célok megvalósításához
2019. március 11., hétfő ::

Itt az eszköz a környezettudatos célok megvalósításához

Egyre több szakember és közéleti szereplő hívja fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire. Nemrég például a davosi Világgazdasági Fórumon szólaltak fel a témában politikusok, üzletemberek és maga David Attenborough is, ami jól mutatja, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése egyre égetőbb, világszintű kihívás, ami nemcsak a magánemberek, hanem a kormányok és a vállalatok felelőssége is. A cégek ezért egyre inkább törekednek a környezettudatos, fenntartható működésre, amire különféle előírások is kötelezik őket. Sok esetben azonban nem tudják, hogyan teljesítsék megfelelően mindezt

A Schneider Electric EcoStruxure™ Resource Advisor szoftvere hatékony segítséget nyújt számukra a fenntarthatósági célok kitűzésében, valamint a megvalósítás nyomon követésében és riportálásában.

A szabály kötelez

A hazai nagyvállalatoknak két kiemelten fontos nemzetközi egyezménynek kell eleget tenniük energiafogyasztásuk nyomon követése kapcsán. Az Energiahatékonysági Direktíva kötelezi őket, hogy négyévente végezzenek auditot aktuális energiahatékonysági profiljukról, beleértve a telephelyeken, az irodákban és a szállítmányozás során felhasznált erőforrásokat. Ebben a jelentésben többek között kötelesek meghatározni és számszerűsíteni az energiamegtakarítási lehetőségeket, és az elért eredményekről be kell számolniuk. Mulasztás esetén akár 10 millió forintos büntetéssel sújthatják a szervezetet.

A nagyvállalatoknak ezenfelül a nem pénzügyi tevékenységeikről is éves jelentést kell készíteniük, amelyben környezetvédelmi, szociális és foglalkoztatási kérdésekkel kapcsolatos aktivitásaikról kell jelentést adniuk. Ezen belül a megújuló és/vagy a nem megújuló energiaforrások használatával, az üvegházhatásúgáz-kibocsátással, a vízhasználattal és a légszennyezéssel kapcsolatos részleteket is meg kell osztaniuk.

Ezeken felül a cégek önkéntes vállalásokat is tehetnek, és saját hatáskörben is kitűzhetnek célokat arra vonatkozóan, hogyan tervezik mérsékelni energiafelhasználásukat és környezettudatosabbá tenni működésüket.

Minden egy helyen

A vállalatoknál az energiahatékonysági és fenntarthatósági célok elérését rendszerint több munkatárs irányítja, különféle szakmai területeket lefedve. Ezek a szakemberek általában különböző rendszerekkel dolgoznak eltérő helyszíneken, és mindenki csak a saját munkájához szükséges adatokat látja, ezért az információmegosztás rendkívül nehézkes. Az egyik legnagyobb kihívást a nemzetközi nagyvállalatok számára ezért az jelenti, hogy egységesen tudják kezelni az adatokat. Ráadásul ahány telephelye vagy leányvállalata van egy szervezetnek, azok annyiféle módon riportálnak a központ felé. Mindez pedig nehezíti az átláthatóságot és a kitűzött célok megvalósítását, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítését. Ezért szükség van egy egységes, mindenhonnan elérhető platformra, amely megkönnyíti a munkát.

Ezekre a kihívásokra nyújt megoldást a Schneider Electric EcoStruxure Resource Advisor, egy olyan felhőalapú platform, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy egyetlen központosított felületen kövessék és kezeljék fenntarthatósági információikat. A megoldás több mint 400 különböző adatfolyamot, illetve gazdasági, környezeti és társadalmi mutatót képes vizsgálni. Segítségével egyszerűen gyűjthetők, elemezhetők és vizualizálhatók az energiafogyasztási és az egyéb fenntarthatósági adatok. A megoldás ezzel pedig mind az önkéntes vállalásaik teljesítésében, mind a kötelező jelentések elkészítésében támogatja a vállalatokat.

A szervezetek a kapcsolódó dokumentumokat, például a számlákat szintén feltölthetik és tárolhatják a platformon, így minden egy helyen található, ami megkönnyíti az ellenőrzési feladatokat. Az energiafogyasztási adatok telephelyenként is gyűjthetők, így a szoftver teljes rálátást biztosít a folyamatokra és az összefüggésekre az egyes helyszíneken. A cégek ráadásul annyi hozzáférést igényelhetnek a rendszerhez, amennyire szükségük van, köztük az auditorok számára is, akik így közvetlenül érik el az adatokat.

Riportálás és támogatás felsőfokon

A rendszer elsősorban a vállalatok energiabeszerzési osztályai számára nyújt nagy segítséget abban, hogy a pénzügyi részlegek felé jelenthessék a pontos fogyasztási adatokat, az energiaköltségeket és -előrejelzéseket. A szervezet méretétől és tevékenységétől függően egyetlen ember is elég lehet a szoftver kezeléséhez, így akár egy 5-6 fős adminisztrációs osztály munkája is kiváltható, akik ezáltal más feladatok elvégzésére összpontosíthatnak.

A rugalmas megoldás segítségével a vállalatok testre szabott és specifikus – pl. energiafelhasználási, emissziós, költségkimutatási – riportokat készíthetnek havi, negyedéves és éves szinten, csupán néhány kattintással. Nyomon követhetik, hogyan haladnak a kitűzött kötelezettségvállalások teljesítésével, és a jövőbeli fejlesztési területeket is kijelölhetik. Az eszköz egységes jelentést készít minden telephelyről: összefoglalja és átláthatóan jeleníti meg az adatokat, továbbá segít az eltérések kimutatásában. Ezáltal a vállalatok globális képet kapnak energiaköltségeikről, az abban rejlő lehetőségekről, valamint kockázatokról, melyeket kiaknázhatnak, illetve minimalizálhatnak a Resource Advisorral.

A szoftver legfrissebb verziója új riportkészítési funkciókat is kínál, amelyek révén a szervezetek folytonossá tehetik a fenntarthatósági jelentéseiket, illetve hasznosítani tudják az év során gyűjtött adatokat, így kevesebb nyomás és teher hárul rájuk a jelentéskészítési időszakban. Ezáltal több időt fordíthatnak azokra a projektekre, amelyek valóban előrelépést jelentenek, és hozzájárulnak a kitűzött célok eléréséhez.

A Schneider Electric mindemellett professzionális támogatást kínál a Resource Advisor bevezetéséhez és használatához. Segíti az ügyfeleket a keretrendszer meghatározásában, a szervezeti célok kitűzésében és követésében, a hatékonyságnövelő eszközök kiválasztásában, illetve a fenntarthatósági adatok elemzésében és ellenőrzésében.

A megoldást világszerte már 4500, a legkülönfélébb iparágakban tevékenykedő ügyfél alkalmazza sikerrel, több mint 300 000 helyszínen. Magyarországon körülbelül 100, többnyire nemzetközi nagyvállalat használja, köztük egy gyógyszeripari óriás, amely hazánkban is rendelkezik telephellyel. A vállalat globális szinten közel 160 telephellyel és gyárral üzemel, amelyek teljes energiaköltségét és annak minden részletét a Resource Advisor segítségével követi nyomon. A Schneider Electric pedig átfogó támogatást nyújt számára az eszköz személyre szabott alkalmazásában, az energiastratégia kialakításában és az azzal kapcsolatos riportálásban.

A Schneider Electric honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény