FőoldalRendszerintegrátorGyorsabb és finom 3D-s nyomtatási eljárás
2019. február 06., szerda ::

Gyorsabb és finom 3D-s nyomtatási eljárás

A berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói teljesen új alapokra helyezték a térbeli nyomtatás technológiáját

Az új gép nem szintenként nyomtatja ki a tárgyakat, hanem egy lépésben: a munkadarab egy forgó, fény hatására megdermedő folyadékot tartalmazó tartályban tűnik elő. Méghozzá a korábbi technológiai megoldásokhoz képest pár percek alatt. A kutatók által nyilvánosságra hozott videókon látszik, hogy a legösszetettebb tárgyak (műfogsorok, apró szobrok, repülők, hidak makettjei) is alig két perc alatt elkészülnek.

A technológia további előnye a klasszikus, rétegről-rétegre épülő 3D-nyomtatással szemben, hogy az általa készített ferde felületek is simák (nem látszanak lépcsőzetesen a rétegek határvonalai, mint afféle térbeli pixelek). Emellett ideiglenes tartóelemeket sem igényel, ha olyan formákat (például boltíveket) nyomtatnak a segítségével, amelyek felülről kapcsolódnak a tárgy többi részéhez. A tárgy kinyomtatása az elképzelt forma térbeli reprezentációjából indul ki. Ez készülhet fotók alapján, de komputergrafika segítségével is. a 3D-modellt ezután a különféle nézőpontoknak megfelelő síkbeli képekké alakítják.

A nyomtató ezután gyors egymásutánban rávetíti a képeket egy gyorsan forgó tartályra, amelyben sűrű, fényérzékeny folyékony polimer van. Egyetlen fordulat alatt több ezer kép váltja egymást, az aktuális perspektívának megfelelően. Ahogy forog a tartály, folyamatosan változik a megvilágító fény mintázata. Ily módon szabályozható, hogy a polimer egyes pontjait milyen fényintenzitás érje - nyilatkozta Hayden Taylor, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatója a Guardiannek. Azok a pontok, amelyek sok fényt kaptak, megkeményednek, míg azok, amelyeket egyáltalán nem ért fény, folyékonyak maradnak. Minthogy ezred másodpercenként váltogatják egymást az egymást követő nézőpontokból készített képek, elsőrendű fontosságú a fényvetítés és a forgás szinkronizálása.

A kísérletek során kevesebb, mint egy percet vett igénybe Rodin Gondolkodó című szobra két centi magas változatának a létrehozása. Eddig egy tíz centiméter magas tárgy volt a legnagyobb, amit e forgó térbeli nyomtatóval alkottak, és e tárgynak 0,3 milliméteres, megkülönböztethető jellegzetességei is voltak.

A kutatók szerint az eszköz alkalmazási területei beláthatatlanok. Akár apró nyomtatott áramkörök köré is építhető vele lágy, átlátszó hidrogél keret, ezzel okos kontaktlencsék jöhetnek létre.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény