FőoldalRendszerintegrátorProtokoll védene a rossz USB-C kábelektől
2019. január 15., kedd ::

Protokoll védene a rossz USB-C kábelektől

Az USB-C jóval magasabb energiaátviteli limitje (akár 100 W) miatt nagyon oda kell figyelni arra, hogy jó minőségű csatlakozókat, kábeleket használjunk

A hibás vagy rosszul megtervezett USB-C kábelek miatt rengeteg eszköz lehet veszélyben, azok ugyanis képesek teljesen tönkretenni az azzal együtt használt eszközöket. Egy új kezdeményezés viszont segíthet ezen.

A nem megfelelő módon legyártott, vagy nem a megfelelő szabvány alapján készített USB-C csatlakozók komoly bosszúságot, sőt, kárt is okozhatnak a felhasználóknak. Előfordulhat ugyanis, hogy a rossz tervezés/kialakítás miatt a kábel tönkreteszi például a laptophoz kapcsolt külső merevlemezt. Az USB szabvány csúcsszervezeteként működő USB Implementers Forum ezért néhány éve harcba kezdett azért, hogy egy egységesített szabvány létrehozásával legyenek biztonságosabbak a töltők és az adatkábelek. Ennek keretében a szervezet most egy hitelesítési programot mutatott be, amelynek keretében arra kérik a gyártókat, használjanak egy kriptográfia-alapú protokollt az USB-C-s csatlakozások hitelesítésére.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a befogadó eszköz (például egy okostelefon vagy laptop) már a kapcsolódás létrejöttének pillanatában azonosítja a csatlakoztatott eszközt, a kábelt vagy a töltőt. A protokoll alapját egy 128 bites titkosítás jelenti, ami az összes USB-C-s eszközre, töltőre és kábelre is érvényes lesz. A szervezet ennek érdekében a DigiCert tanúsító hatóság (certification authority) is összedolgozik, így a jövőben az eszközön vagy a csomagolásán a DigiCert nevét is érdemes lesz keresni. Ha az nincs feltüntetve, akkor a kézben tartott készülék/kábel/töltő nagy valószínűséggel nem a megfelelő szabvány alapján van legyártva. Bár a gyártókat nem lehet arra kötelezni, hogy használják a protokollt, de a saját és a felhasználóik érdekében ezt remélhetőleg minél hamarabb megteszik majd.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény