FőoldalRendszerintegrátorÚj megatrendek az autóelektronikában
2018. április 25., szerda ::

Új megatrendek az autóelektronikában

Amikor nap mint nap tapasztaljuk, hogy az olaj ára emelkedik, az autóipari súlycsökkentés különösen fontos szerepet kap. Amellett, hogy ez mérsékelheti az autónk energiafogyasztását, az sem utolsó szempont, hogy a károsanyag-kibocsátást is segít visszaszorítani, így a pénztárcánk mellett a bolygónk megkíméléséhez is hozzájárul. A 3M technológiai fejlesztései ebben segítenek az autógyártóknak, de az elektronikában is számos izgalmas innovációval könnyítik meg a dolgunkat

Az elmúlt évek egyik legégetőbb kérdése a környezetkímélőbb autózásra való ösztönzés: az európai szabályozás szerint a belső égésű motorok károsanyag-kibocsátását 130 g-ról 90 g/km-re kell csökkenteni 2020-ig. Ennek az egyik módja az autók súlyának csökkentése, ami így nemcsak az üzemanyag-fogyasztást, hanem ennek eredményeként a káros szén-dioxid-kibocsátást is mérsékli. A gépjármű-súlycsökkentés 70 milliárd eurós piaca az előrejelzések szerint akár 300 milliárdos üzletté is válhat (8%-os összetett éves növekedési ráta mellett). A 3M a globális trendet követve a levegőben található szén-dioxid csökkentése érdekében azon dolgozik, hogy segítsen mérsékelni a közlekedési eszközök gyártásakor felhasznált anyagok tömegét.

Hol lehet lecsípni a súlyból?

A 3M könnyű, fa- és fémhelyettesítő formatervezési elemeinek és öntapadó védőfóliáinak köszönhetően az autógyártók egy átlagos, középkategóriás gépjárművet akár 194 kilóval is könnyebbé tehetnek. Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a kipufogó által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét 17%-kal, azaz közel 23 grammal csökkenthetik. Ez első hallásra talán nem tűnik olyan soknak, az autó teljes életciklusát tekintve azonban azt jelenti, hogy több tonna szén-dioxidot spórolhatunk meg.

A csavarokat és szegecseket ma már a technológiai újítások segítenek helyettesíteni: ilyenek például az egyre gyakrabban alkalmazott ragasztók és kétoldalú ragasztószalagok. A 3M nem új ezen pályán, hiszen akrilhab ragasztószalagjaikat az autóiparban már több mint 30 éve használják alkatrészek rögzítésére, és egyre több területen alkalmazzák. Öntapadó zaj- és rezgéscsillapító fóliájuk akár 12 kiló feleslegtől is megszabadíthat a motor, a belső burkolat és a tetőszerkezet esetében.

A 3M mikroszkopikus üveggyöngyei (3M™ Glass Bubbles) nagy szilárdságú és alacsony sűrűségű üreges mikrogömbök, melyek a műanyag alkatrészek adalékanyagaként alkalmazva jelentős súlycsökkenést eredményeznek. Számos belső és külső járműelem gyártásakor alkalmazhatók, megtartva annak szilárdságát és egyéb kedvező fizikai tulajdonságait. Amellett, hogy a gyártási idő lecsökkenthető a 15-25%-kal rövidebb hűtési idő miatt, az elemek súlya ezen technológiával akár 15%-kal kevesebb lehet.

Ilyen módon a 3M üveggyöngy technológia hozzájárul a járművek össztömegének csökkentéséhez, így innovatív és hatékony eszköze az alacsonyabb üzemanyag felhasználásnak, valamint a környezetvédelem fenntarthatóságának.

Az autóelektronika új generációja: hővezetés és okoskijelzők

A 3M technológiai újításai az elektronika terén is jelentősen megkönnyítik az autógyártók és a vezetők dolgát. Az autóelektronika, illetve az elektromos autók ágazata az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, azonban minél több elektronikát tartalmaznak az autóink, annál több hőt termelnek. A magas hőmérséklet pedig csökkentheti az akkumulátor élettartamát, így az autó megbízhatóságát. Szerencsére a megfelelő eszközök segítségével biztosíthatjuk az ideális hosszú távú teljesítményt: a 3M a lítium-ion-akkumulátortól az okosérzékelőkön át számos hővezető és elektromosan szigetelő megoldás gondoskodik az optimális hűtésről.

A 3M autóelektronika megoldásai pedig a világos, informatív LCD és OLED kijelzők létrehozásától az elektronika és az energiaellátás védelméig segítenek az innovatív dizájn kialakításában és abban, hogy a kényelem mellett a lehető legnagyobb biztonságban érezzük magunkat az utakon.

A 3M honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény