FőoldalRendszerintegrátorÚj finompor-érzékelő a beltéri légállapot ellenőrzéséhez
2018. március 12., hétfő ::

Új finompor-érzékelő a beltéri légállapot ellenőrzéséhez

2018 januárjában a Siemens Building Technologies divízió egy új finompor-érzékelő szerkezet piacra dobásával egészítette ki az egészséges beltéri légállapot elérését szolgáló termékskáláját. Az érzékelő a kisméretű részecske-szennyezés ellenőrzésére és megjelenítésére használható, és könnyen integrálható az épületirányítási rendszerekbe

Az új finompor-érzékelő szerkezet lézer technológián alapszik és két kategóriában méri a levegő szálló por (részecske) szennyezettségi szintjét: PM 2.5 és PM 10, azaz ahol a szálló por átmérője 0,3 és 2,5 mikrométer, illetve 0,3 és 10 mikrométer között van. Az új finompor-érzékelőt irodákban és csúcstechnológiával megvalósított lakóépületekben kívánják alkalmazni.

Működés közben a porszemcsék felhalmozódnak a finompor-érzékelőkön, ami idővel rontja a szerkezetek teljesítményét. A Siemens érzékelőnek olyan kijelzője van, ami csak akkor aktiválódik, amikor emberek jelenlétét észleli a szerkezet. Ha a helyiségben nem detektálható emberi jelenlét, a levegőben terjedő finom részecskék mérésének gyakorisága csökken, ami jelentősen megnöveli a finompor-érzékelő szerkezet élettartamát. Amikor az érzékelő modult ki kell cserélni, a készülék figyelmeztetést küld a felhasználóknak vagy a kijelző egységen vagy - kijelző nélküli modellek esetén - LED fényjelzéssel. Nem szükséges új készüléket vásárolni vagy átkonfigurálni a meglevőt. Az érzékelő modul gyorsan és könnyen kicserélhető és nem kíván semmiféle szakismeretet.

A finompor-érzékelő szerkezetet a PM 2.5 kategóriába tartozó részecskék mérésére kalibrálták, és különféle levegőminőség mutató (AIQ) szintekre állítható be, hogy megfeleljen az adott ország speciális előírásainak. A részecskekoncentráció mérésére a lézerfény szóródást használják fel. A készülék felhasználói felületén a kijelzés német, angol, francia és kínai nyelven jeleníthető meg.

A finompor-érzékelő szerkezet az egészséges beltéri légállapot elérését szolgáló Siemens termékválaszték legújabb eleme. A széndioxid (CO2) érzékelők a környezeti levegő CO2 koncentrációjának csökkentését segítik, az oxigén (O2) koncentrációját viszont növelik az alkalmazottak teljesítményének fokozása érdekében. A hőmérséklet és a páratartalom hatékony szabályozása csökkenti az olyan betegségek előfordulásának veszélyét, mint a légzőszervi fertőzések és az influenza. Az illékony szerves vegyület (VOC) érzékelőket az építőanyagokból, valamint a szőnyegekhez és bútorokhoz hasonló tárgyakból eredő káros gázkibocsátás mérésére használják. Valamennyi érzékelő analóg jel és Modbus kimenetekkel rendelkezik, így csatlakoztatható a Siemens fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszereihez, például a Climatix és a Desigo helyiség-automatizálási rendszerhez. Az érzékelők integrálhatók épületirányítási rendszerekbe is, így többek között a Desigo CC rendszerbe. A kívánt beltéri légállapot elérése érdekében további szűrőket aktiválhat a rendszer, vagy növelheti a szellőztető berendezések teljesítményét.

A légutakon keresztül belélegzett finom részecskék tüdőrákot, valamint szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak. Az emberek életük körülbelül 90 százalékát épületekben töltik. Ezért az alkalmazottak egészségvédelmének döntő fontosságú tényezője a környező levegőben található részecske (szálló por) szennyezés minimális szintre csökkentése. A részecskeszennyezés globális probléma; különösen nagy veszélynek vannak kitéve az olyan országok, mint Kína, India és a Közel-Kelet államai, valamint világszerte a városközpontok.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény