FőoldalRendszerintegrátor95%-ra visszaállítható a régi akkumulátorok kapacitása
2018. február 23., péntek ::

95%-ra visszaállítható a régi akkumulátorok kapacitása

A hordozható elektronika további fejlődésnek egyre inkább a jelenlegi akkumulátor-technológia szab gátat. Az akkumulátorok kapacitását (méretük miatt) nem lehet a végtelenségig növelni, az alapanyagból sem áll rendelkezésre végtelen mennyiségű készlet, az eszközök pedig idő után veszítenek kapacitásukból, így egyre kevesebb áramot képesek tárolni

A jelenlegi lítium-ion akkumulátorok kapacitása nagyjából 300-500 feltöltési ciklus után az eredeti 80-85 százalékára esik vissza, és az idő előrehaladtával ez csak egyre rosszabb lesz.

akku vissza 2Egy szingapúri kutatócsoport azonban azt állítja, megoldást találtak a problémára. A Nanyangi Műszaki Egyetem kutatói egy olyan eszközt fejlesztettek ki, ami képes visszaállítani az akkumulátor eredeti kapacitásának nagyjából 95 százalékát. Mindez óriási jelentőséggel bír, így ugyanis jóval kevesebb akkumulátort kellene gyártani, ami nemcsak a nyersanyag hiányát orvosolná, de a környezetre is jó hatást gyakorolna. A technológiával jelenleg az elöregedett akkumulátorok kapacitásának 95 százalékát tudják „visszahozni" nagyjából 10 óra alatt. Ettől persze még később ugyanúgy csökken majd a kapacitás, de a műveletet többször is el lehet majd végezni. Mindez nemcsak az okostelefonoknál, táblagépeknél vagy laptopoknál lenne rendkívül hasznos, hanem – és talán ez még fontosabb – az elektromos autóknál is.

A találmány valójában egy egyszerű metóduson alapul: gyakorlatilag egy harmadik elektródot ad az akkumulátorhoz a meglévő kettő mellé, amely képes eltávolítani annak a kémiai anyagnak a lerakódását az elektródákról, ami a kapacitás csökkenését okozza. Ennek köszönhetően újra a régi lehet az akku. A szakemberek állítása szerint tavaly már egy okostelefonhoz készült prototípust is teszteltek, és a módszer bevált.

A termék felől már a Panasonic, az Apple és a Samsung is érdeklődik, így csak idő kérdése, mikor kerülhet bele egy-egy új fejlesztésű mobilba a megoldás.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény