FőoldalRendszerintegrátorPmod modulok – hogyan fogjunk hozzá?
2017. december 15., péntek ::

Pmod modulok – hogyan fogjunk hozzá?

Íme, egy kezdők számára összeállított útmutató, ami megmutatja a Pmod modulok együttműködési lehetőségeit a népszerű Arduino Uno-platformmal. Kezdetként támaszkodjunk egy, a Digilent Projects honlapján tárgyalt Pmod NAV példaprojektre. Azután pedig… próbáld meg összeállítani a saját projektedet!

A Digilent Projects1-oldala jó kiindulópontul szolgál a Pmod és Arduino modulokkal végzendő munkához. Találhatunk ott több mint 40 Pmod modult hasznosító projektet, közöttük számosat, mely a gyakorlati alkalmazást elősegítő Fritzing-ábrák segítségével működik.

Hogyan használjuk a Digilent Projectset?

Minden egyes projekt a cél és a nehézségi szint rövid leírásával kezdődik, és arról is tartalmaz információkat, hogy mi szükséges az implementálásához, valamint – számos esetben – Fritzing ábrákat is találunk. (A Fritzing egy, az elektronikát hobbiszinten űző, vagy az elektronikával megszállottként foglalkozó felhasználók számára készült applikáció. Segítségével elektronikus eszközöket tervezhetünk, elkészíthetjük a prototípuskártyákat, majd ezek alapján megrajzolhatjuk az elektronikai kapcsolási rajzokat, és megtervezhetjük a nyomtatott áramköri lemezeket.)
Ha egy adott projekt nem tartalmazna Fritzing-ábrát (mint pl. a jelen útmutatóban is tárgyalt Pmod NAV2), akkor a minden egyes projekthez csatolt Arduino-kódleírás elején megtalálható egy írásos instrukció arról, hogy melyik érintkezőket kell egymással összekapcsolni.

Hogyan konfiguráljuk az Arduino Unót?

Ha csak most kezded az Arduinóval való foglalatoskodást, töltsd le és installáld az Arduino IDE3-t! Az ehhez szükséges link megtalálható mindegyik Pmod projekt „software apps and online services” menüpontjában. Az Arduino IDE letöltését követően előfordulhat, hogy további könyvtárakat4 is le kell töltened a választott Pmod projekt Arduino-kódjában lévő „materials” szekcióban nevezettek közül. A GitHub-oldalra vezető megfelelő linkre való kattintást követően, a zöld „clone or download” alatti legördülő menüből válaszd a „download ZIP”-opciót! A letöltés után a fájl nevét a „master” végződés törlésével meg kell változtatni (például egy megfelelő fájlnév: „SparkFun_LSM9DS1_Arduino_Library”), és át kell azt helyezni abba a könyvtárba, ahová letöltöttük az Arduino-fájlokat (pl. Documents>Arduino>libraries).

Térjünk rá a példaprojektre!

A Pmod NAV projektre történő visszatérés után görgess le a csatolt Arduino-kódhoz, és nyomj a „copy the code”-ra a jobb felső sarokban, a projekt neve mellett! Ezt követően nyiss egy új Arduino-skiccet, töröld az automatikusan betöltött kódot, és másold be a Pmod NAV projektből származó kódot! A következő lépésben feltétlenül ellenőrizni kell, hogy működik-e minden, ezért nyomd meg a „verify”-t, vagyis a „√” ikont a bal felső sarokban – majd igazold vissza a képernyő alján, hogy nem lépett fel semmilyen hiba! Ha hibaüzenet jelenik meg, segítséget kaphatsz a technikai támogatásra fókuszáló Digilent fórumon egy poszt publikálásával („Add-on Boards”5). Ha „done compiling” üzenetet kapsz, hozzácsatolhatod a Pmod NAV modulodat az Arduino Unóhoz.

1. ábra. Arduino-kódleírás részlete

A Pmod NAV modul csatlakoztatása

A Pmod NAV projektnek nem tartozéka a Fritzing-segédábra, ezért jól át kell nézni az Arduino-kódleírást, annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik érintkezőket kell bekötni. Az 1. ábrán a szükséges információk a „Wiring” kifejezés alatt találhatók, ahol is a Pmod NAV 6, 5, 4 és 2 érintkezők a „Module” szó alatt, az ezeknek megfelelő Arduino-lokalizáció pedig az „Arduino” szó alatt jelenik meg. Ha nehézségeid támadnának annak eldöntésében, hogy miként kell elhelyezni az érintkezőket, keresd fel a Digilent Wiki6-t! Ott mindegyik Pmod-hoz megtalálható az érintkezők kiosztása – a képernyő jobb oldalán.
A Pmod csatlakoztatásakor szükség lehet egy kábelre is (ami nincs rajta a projekthez szükséges tartozékok listáján), olyanra, mint egy 6-pin MTE Cable, 6-pin Header & Gender Changer vagy Pmod Cable Kit: 12-pin. A tárgyalt példában egy 6-pines MTE kábel szerepelt, ami megkönnyítette az egész műveletet. A Pmod NAV felső érintkezősorába történő kábelbekötés (ennél a projektnél csak a 2-6 érintkezőkre van szükség) lehetővé tette az olyan legfontosabb érintkezők gyors megkülönböztetését és megtalálását, mint a földelés és tápenergia-ellátás. Ez így sokkal könnyebb volt, mintha ezt egy standard 12-érintkezős kábelt alkalmazva tettük volna. A végleges kapcsolást a 2. ábra mutatja.

2. ábra. Arduino Unóra csatlakoztatott Pmod NAV modul

Az Arduino bekötése az USB portba

A kód konfigurálását és a Pmod NAV modul Arduino Unóhoz történő csatlakoztatását követően már be lehet kötni a saját Arduinónkat a számítógép USB portjába. Miután kiválasztottad a portot (pl. Tools>Port>”/dev/cu.usbmodem…), klikkelj az „upload”-ra, vagyis az Arduino jegyzetoldalának bal felső sarkában található nyílra, és várd meg a képernyő alján megjelenő „done compiling” üzenetet!

Eredmények prezentálása

Ebben a pillanatban a Pmod NAV és Arduino Uno-egységeknek készen kell állniuk a Serial Monitor-opció indítása után létrejövő eredmények bemutatására (Mac gépeken használható a Shift+Command+M gyorsgomb, vagy az opció megtalálható a legördülő „Tools” menüben). Ekkor meg kell jelenniük a folyamatosan változó kimeneti adatoknak, mint ahogy az a 3. ábrán látható.

3. ábra. Betekintés a Pmod NAV modul által átküldött adatokba

Egyéb kimeneti adatok

Ezek további kimeneti adatok, melyek szintén hasznosíthatók, pl. Serial Plotterhez (gyorsbillentyű: Shift+Command+L), ami grafikont készít a Pmod NAV modul pozíciójáról, miközben azt mozgatjuk. Amikor az Arduino Uno be van kötve, felemelheted a Pmod NAV modult, és megfigyelheted, hogyan aktualizálódik a grafikon a Pmod pozíciójának változásakor, ha azt megfordítod, megrázod vagy fejjel lefelé fordítod. A kapott kimeneti adatok egy megjelenítési példáját láthatjuk a 4. ábrán, ami mutatja a Pmod NAV berendezés különböző irányú mozgatásának csúcsértékeit.

4. ábra. A Pmod NAV modul szolgáltatta adatok grafikus prezentálása

Próbáld ki a Pmodokat!

Most már tudod, mi szükséges ahhoz, hogy a Pmodok működjenek és együttműködjenek az Arduino Unóval. Még ha csak kezdő szinten is, de kedveled az elektronikát, megkezdheted saját projektjeid megvalósítását. Ha ez már nem az első projekted, akkor mutasd meg másoknak is, hogy milyen könnyű mikrovezérlőkkel összekapcsolva használni a Pmodokat! Pmod modulokat nagy választékban találsz a Transfer Multisort Elektronik honlapján!

1: https://projects.digilentinc.com/
2: https://projects.digilentinc.com/mmigs/using-the-pmod-nav-with-arduino-uno-4aaac9
3: https://www.arduino.cc/en/main/software
4: https://www.arduino.cc/en/Guide/Libraries
5: https://forum.digilentinc.com/forum/7-add-on-boards/
6: https://reference.digilentinc.com/reference/pmod/start

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény