FőoldalRendszerintegrátorVillanymotor közel 100%-os energiahatékonysággal
2017. július 11., kedd ::

Villanymotor közel 100%-os energiahatékonysággal

Az ABB világrekordot állított fel a szinkronmotorok hatékonysága terén. Az új ABB villanymotorral élettartama során akár félmillió dollár is megtakarítható

A 44 MW teljesítményű, hatpólusú szinkronmotoron az átadás előtt végrehajtott vizsgálatok azt mutatták, hogy a motor hatékonysága 0,28%-kal jobb, mint a vonatkozó szerződésben előírt 98,8%-os érték, ami világrekordnak számít a villanymotorok hatásfoka terén. Ezzel a hatásfokjavítással egy villanymotor 20 éves élettartama során megközelítőleg 500 ezer dollárnyi villamosenergia-költséget lehet megtakarítani.

„Mivel az ilyen villanymotorok élettartamköltségének (TCO) legnagyobb részét az áramköltségek alkotják, a termékünkkel elért megtakarítások jelentős pozitív hatással vannak a jövedelmezőségre” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyárautomatizálási divízió vezetője. „A szinkronmotorok rendkívül jó hatásfokuk mellett bizonyítottan jó minőségükről és megbízhatóságukról híresek. Erős, robusztus kialakításuknak köszönhetően működésüket alacsony üzemi hőmérsékleten is megbízhatóság és alacsony rezgésszint jellemzi. Az energetikai forradalomban jelentős szerepet vállaló, az innovatív technológiák terén az élvonalhoz tartozó vállalatként – összhangban a Next Level stratégiánk célkitűzéseivel –, elköteleztük magunkat a hatékonyságot és termelékenységet javító technológiai fejlesztések mellett.”

A világrekordot jelentő hatásfokot a motor villamos és mechanikai tulajdonságainak optimalizálásával sikerült elérni. A sikerben az is nagy szerepet játszott, hogy az ABB már több mint 100 évnyi tapasztalattal rendelkezik villanymotorok gyártásában, illetve kiemelkedő ismeretekkel rendelkezik a motorok alkalmazása terén is. A szinkronmotorok e típusának átlagos hatásfoka 98,2 és 98,8% között változik. Ha a motor folyamatosan üzemel, a 0,25%-kal jobb hatásfoknak köszönhetően évente 1000 MWh, azaz 240 európai háztartás évi áramfogyasztásával megegyező villamos energiát lehet megtakarítani.

A világ energiaigénye ma közel kétszerese a 30 évvel korábbinak. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az energiaigény 2030-ra több mint 50%-kal emelkedhet. A növekvő igények kielégítésben a szükséges új energiaforrások mellett nagyon fontos szerepet kap a már rendelkezésre álló energia hatékonyabb felhasználása is. Az iparban egyedül a motorral hajtott alkalmazások területén is hatalmas energia-megtakarítási lehetőségek vannak. A változtatható fordulatszámú hajtások és magas hatásfokú motorok segítségével csökkenteni lehet az energiafogyasztást és a veszteségeket, aminek köszönhetően az energiafelhasználás jellemzően 20-50%-kal mérsékelhető.

A motor hatásfoka a leadott mechanikai teljesítmény és a felvett villamos teljesítmény hányadosa. A világrekordnak számító eredményeket a vevővel közösen végzett vizsgálatok során érték el. A vevő ipari gázokat gyártó üzemében az ABB szinkronmotorjait kívánja telepíteni. A villanymotorokkal kompresszorokat fognak üzemeltetni. Az 5×4×4 méteres váltakozó áramú szinkronmotor kimenő teljesítménye 44 MW. A szinkronmotorokat széles körben használják az ipari gázgyártásban, az olaj- és gáziparban, a vegyiparban, a tengeri hajózásban, a fémiparban, a bányászatban, a vízgazdálkodásban, illetve a cellulóz- és papírgyártásban is. Ezek a motorok jellemzően ventilátorok, szivattyúk, hengerművek, aknaszállítógépek meghajtására szolgálnak.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény