FőoldalRendszerintegrátorÉrintőképernyős, 10 bites felbontású alapszintű oszcilloszkóp
2017. június 23., péntek ::

Érintőképernyős, 10 bites felbontású alapszintű oszcilloszkóp

Az elektronikus jelek megfigyelésére és vizsgálatára szolgáló oszcilloszkópok a mérnökök, technikusok, amatőrök és diákok által áramkörök hibakeresése és bemérése során használt, elsődleges műszerek. Az új, R&S RTB2000-sorozatú, oktatási, kutatási-fejlesztési és gyártási célokra egyaránt használható, alapszintű oszcilloszkóp-család ára mindössze 1250 eurótól indul, amiért cserébe olyan képességeket nyújt, amelyek korábban csak lényegesen drágább műszerekre voltak jellemzőek

A Rohde & Schwarz tovább szélesíti egyébként is bővülő oszcilloszkópkínálatát, ezúttal az R&S RTB2000-sorozatú készülékcsaláddal, amely az alapkategóriában elsőként rendelkezik érintőképernyővel és 10 bites felbontással. „A Rohde & Schwarz mérnökei szeretik a kihívásokat, élvonalbeli technológiákat nyújtani partnereik számára ― nyilatkozta Joerg Fries, a vállalat oszcilloszkóprészlegének alelnöke. – A tervezőinket most egy további nehézség elé állítottuk: az R&S nevével fémjelzett minőséget ezúttal különösen versenyképes áron kellett biztosítaniuk. A végeredmény mindenki számára meglepő lesz, leginkább akkor, amikor a felhasználók szembesülnek azzal, hogy egy elismert gyártó mennyi mindent képes nyújtani még szűkre szabott költségvetési keretek mellett is.”

10,1 colos, kapacitív érintőképernyős kezelőfelület

Az R&S RTB2000-sorozatú oszcilloszkópok kivételes megjelenésű, 10,1 col átmérőjű, kapacitív érintőképernyővel rendelkeznek. E műszerek használata intenzív vizuális élménnyel párosul, mivel a felhasználók a mérések során jelentős időt töltenek a kijelző előtt. Az R&S RTB2000-családba tartozó műszerek kétszer nagyobb képernyőt és hétszer több képelemet (pixelt) tartalmaznak, mint a hasonló kategóriájú készülékek, így a vizsgált jelekről jobb áttekintést nyújtanak. A gyorsabb és hatékonyabb kezelést lehetővé tevő kapacitív érintéstechnika egyre fontosabb az oszcilloszkópot használók körében, különösen annak tükrében, hogy mind a munkahelyeken, mind a magánéletben általánossá vált az érintéses eszközök használata. Az R&S RTB2000-sorozatú műszercsaládnak köszönhetően immár a szerényebb költségvetéssel rendelkező szakemberek is élvezhetik az érintőképernyők nyújtotta lehetőségeket, sőt mindezt nagy méretű, kapacitív kijelzők révén.

10 bites, függőleges felbontás

Az oszcilloszkópok az idő függvényében ábrázolnak feszültséget. Legfontosabb fokozatuk az A/D-átalakítójuk, ez határozza meg, hogy milyen finoman képesek felbontani a mért jel amplitúdóját. Az elmúlt három évtizedben jellemzően 8 bites, függőleges felbontású berendezések készültek, melyek a jelszintet 256-fokozatú skálán ábrázolták. Az R&S RTB2000-sorozatú oszcilloszkópok azonban saját fejlesztésű, 10 bites, azaz 1024 különböző értéket megkülönböztető A/D-átalakítót tartalmaznak, négyszer finomabb felbontást nyújtva, mint bármilyen más műszer ebben az árkategóriában. Ez precízebb méréseket tesz lehetővé, és jelentősen megkönnyíti kis szintű jelek vizsgálatát nagy amplitúdójú összetevők jelenlétében.

10 millió minta méretű memória

A sávszélesség és mintavételi sebesség után leginkább a memóriaméret befolyásolja, hogy milyen mélységű hibakeresési feladatokra alkalmas egy oszcilloszkóp. Az R&S RTB2000 típusú műszercsalád a kategóriájában egyedülállónak számító, csatornánként 10 millió értéket tároló mintavételi memóriával rendelkezik, melynek mérete kombinált működési módban csatornánként 20 millió mintára növelhető. Ez tízszer annyi, mint amit jelenleg a legjobb berendezések nyújtanak ebben az árszegmensben. Mindezek révén hosszabb jelbefogási idővel dolgozhatunk ― például ― hibakeresések során, alaposabb képet alkotva a vizsgált elektronikus eszközről. Igény esetén e nagy méretű memória egészen 160 millió minta tárolására alkalmas, szegmentált méretig tovább bővíthető.

Az R&S RTB2000-sorozatú oszcilloszkópok két- és négycsatornás kivitelben kaphatók, felső határfrekvenciájuk pedig 70 MHz, 100 MHz, 200 MHz vagy 300 MHz lehet. Árszintjük 1250 eurótól indul, ennyibe kerül a kétcsatornás, 70 MHz-es változat. A készülékek képességei számos különféle opcióval, többek között 16 digitális csatornát tartalmazó, vegyes jelű (MSO) kiegészítéssel, különféle ipari buszrendszerekhez illeszkedő protokolldekódolási és -szinkronizálási (triggerelési) lehetőségekkel, valamint tetszőleges hullámforma-generátorral és 4 bites adatminta-generátorral bővíthetők.

A műszerek már rendelhetőek.

A Rohde & Schwarz honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény