FőoldalRendszerintegrátorA Siemens partnereivel összefogva segíti elő az ipari termelés digitalizálását
2017. március 17., péntek ::

A Siemens partnereivel összefogva segíti elő az ipari termelés digitalizálását

A Siemens három partnerével közösen vesz részt a Bajor Gazdasági, Médiaügyi, Energetikai és Technológiai Minisztérium által támogatott „Road to Digital Production (R2D)" elnevezésű kutatási projektben, melynek célja a digitális ipari gyártás megvalósításához szükséges technológiák, interfészek és infrastruktúrák kialakítása. A szakértők több szakterületet lefedő csoportja már 2016 szeptembere óta azon dolgozik, hogy üzemi szintre lebontva elvégezze az ipari tömegtermelés folyamatainak digitális feltérképezését és integrálását

2016. szeptember elsején a Siemens és partnerei – Fraunhofer IIS, Fraunhofer SCS, iTiZZiMO és KINEXON – elindították a Bajor Gazdasági Minisztérium által támogatott „Road to Digital Production (R2D)" elnevezésű kutatási projektet, mely részét képezi a minisztérium "Digitális Bajorország Kezdeményezésének". A 26 hónapos projekt deklarált célja a digitális ipari termelés megvalósítását lehetővé tevő termékek és technológiák kifejlesztésének elősegítése. A kutatásfejlesztési projekt azt kívánja demonstrálni, hogy a digitalizálás nem csupán a hatékonyságot növeli, hanem előkészíti a terepet az optimális minőségbiztosításhoz is. Ezt a célt szem előtt tartva fogja majd elősegíteni új technológiák kifejlesztését a „Cyber-Physical Production Systems”-hez (CPPS), valamint elvek és módszerek definiálását valamely termék egyetlen elemet tartalmazó kötegének gyártásához és összeszereléséhez. A projekt azt akarja szemléltetni, hogy az informatikai rendszerekből származó információkat felhasználva miként valósítható meg sikeresen a vertikális digitalizáció a megrendelések feldolgozása és a mérnöki munkák során, lehetővé téve a valós idejű, papírmentes és intelligens gyártást.

A gyártáson belüli értéklánc digitalizálása érdekében egy kommunikációs és lokalizációs funkcióval ellátott intelligens munkadarab hordozó fogja kísérni a terméket a teljes gyártási folyamat során, az úgynevezett „Cyber-Physical Systems” (CPS) részeként. Az intelligens munkadarab hordozó feladata a folyamatlépések független felismerése, naplózása és vezérlése, felhasználva a rendszer által hordozott termékadatokat és a kinyert környezeti információkat. A kutatás központi kérdése az, miként lehet a korábban központosított gyártástervezést és anyagellátást decentralizálni és dinamizálni. Ezzel a kísérleti vizsgálattal a partnerek nemcsak a rendszer működőképességét, hanem gazdaságosságát is ellenőrizni kívánják. A projekt befejezését követően a megszerzett szakértelem remélhetőleg lehetővé teszi, hogy a koncepciót más termelési folyamatok, üzemek és vállalatok esetén is alkalmazhassák referencia keretrendszerként az ipari gyártás során.

A közös projekten belül a Siemens partnereivel közösen fogja definiálni a követelményeket és elkészíteni a folyamatok leírását. A partnerek Nürnbergben egy tesztelési környezetet is ki fognak alakítani a Fraunhofer IIS által működtetett L.I.N.K. Tesztelő és Alkalmazási Központban. A projekt befejezése után a partnerek egy tesztelendő installációt át kívánnak vinni a Siemens Nürnbergben levő üzemének kisfeszültségű motorokat gyártó szerelősorára.

A Fraunhofer IIS és a Fraunhofer SCS együttműködik a Siemensszel a Cyber-Physical Production Systems és az intelligens munkadarab hordozó kialakítása során. A partnerek közül a KINEXON feladata lesz a háromdimenziós lokalizációhoz és mozgásérzékeléshez használt, nagy precizitású, valós idejű rendszer elkészítése. Az iTiZZiMO szerepe a szoftver integráció megvalósítása intelligens eszközök használatával.

A Siemens honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény