FőoldalRendszerintegrátorMagyarországi megoldás az energiatárolásra: „áramból metán”
2016. október 28., péntek ::

Magyarországi megoldás az energiatárolásra: „áramból metán”

Magyarországon épül fel a világ első hálózati termelésre képes, úgynevezett áramból-gáz (power-to-gas) típusú erőműve az MVM és egy német startup cég, a megújuló energiával foglalkozó Electrochaea együttműködésében. Az Electrochaea és az MVM Csoporthoz tartozó Smart Future Lab Zrt. (SFL) közös céget hozott létre az erőmű megépítésére

Az Electrochaea megoldást talált a megújuló energia tárolásának problémájára, és egyúttal a környezetet károsító szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is, forradalmi technológiája rendkívüli lehetőségeket kínál. A létesítmény a világon egyedülálló, biológiai metánfejlesztésen alapuló technológiát alkalmaz majd. Az erőmű kapacitása akár a 10 megawattot is elérheti, a technológiát az Electrochaea fejlesztett ki. A szabadalmaztatott biokatalizátor a megújuló energiaforrásokból származó olcsó többletenergiát és szén-dioxidot alakítja kereskedelmi minőségű, megújuló fűtőgázzá. A rendszer alapja egy mesterségesen kitenyésztett mikroorganizmus (methanogenic archaea). Az így termelt biometán tárolható és közvetlenül felhasználható.

A technológia alapjait a Chicagói Tudományegyetem szakemberei fektették le. Az Electrochaea 2016 áprilisa óta sikeresen működtet egy 1 MW-os, hálózati szintű erőművet Dániában. További erőművek létesítése Svájcban és az Egyesült Államokban is folyamatban van. Középtávú cél jelenleg az 1 gigawatt kapacitású erőművek létrehozása.

A Smart Future Lab az MVM Csoport – Magyarország legnagyobb állami energetikai cégcsoportjának – leányvállalata. A budapesti székhelyű technológiai és üzleti inkubátor azért jött létre, hogy elősegítse a forradalmi technológiák és startup vállalkozások fejlődését, valamint biztosítsa azok sikeres piacosítását. Az SFL Zrt. vezérigazgatója Bertalan Zsolt.

Az Electrochaea egy német startup cég, amely kulcsfontosságú, nemzetközi szabadalom alatt álló, biokatalizátorokon alapuló power-to-gas technológiát forgalmazEz költséghatékony megoldást kínál a CO2 gáz újrahasznosítására és egyúttal a többletenergiát felhasználva könnyen tárolható és felhasználható biometánt fejleszt. Dániai telephelyükön és müncheni székhelyükön összesen 20 alkalmazottat foglalkoztatnak, a vállalat ügyvezető igazgatója Mich Hein.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény