FőoldalRendszerintegrátorTeljesen autonóm robot traktor az ASI-tól
2016. szeptember 08., csütörtök ::

Teljesen autonóm robot traktor az ASI-tól

Az egyelőre csak koncepcióként létező jármű magától képes a vetésre, a permetezésre és az aratásra. A robot traktor segíthet az kiöregedő földművesek pótlásában is

Az amerikai Iowa államban megrendezett Farm Progress Show keretében egy teljesen automatizált traktort mutattak be. Az amerikai ASI által fejlesztett robo-traktor LIDAR technológiát alkalmaz, vagyis annak segítségével tájékozódik a földeken. A rendszer lényege, hogy a járművön elhelyezett szenzorok képesek tájékozódni a környezetről készült 3D-s modellt és a betáplált GPS-koordinátákat felhasználva.

Az autonóm járművek közutakon történő megjelenésén valószínűbb, hogy ezek az eszközök egy sokkal kötöttebb, könnyebben kontrollálható környezetben - például a mezőgazdaságban - jelennek meg először. A statikus körülmények között történő munkavégzés ugyanis több szempontból is hasznos lehet: (1) az új technológiát valós környezetben tesztelhetik, (2) eredményessége esetén növelheti a bizalmat a technológia iránt, illetve (3) gazdasági haszna is lehet. Tanulmányok ugyanis azt bizonyítják, hogy az autonóm járművek segítségével jelentős költségcsökkentés érhető el (nem kell például traktorost alkalmazni, illetve az optimális vezetésnek köszönhetően csökken a fogyasztás, utóbbi természetesen jelentős szén-dioxid kibocsátás csökkenéssel is jár). De nem csak a fent említett ágazatba törhet be az új technológia, a bányászatban, az építőiparban (kotrógépek) és a logisztikában (targoncák, rakodógépek) is megjelenhet hamarosan.

De vannak más racionális érvek is amellett, hogy a teljesen automatizált rendszerek, illetve később az önvezető járművek megjelenjenek a mezőgazdaságban:

  • egyrészt világszerte egyre feljebb kúszik a farmerek átlag életkora,
  • másrészt a legmodernebb technológiák alkalmazása vonzóvá teheti a mezőgazdaságban történő munkavégzést a fiatalok számára is.

Van konkrét példa is a világban arra, hogy egy ország kiemelt céljának tekinti a robotok és az önvezető járművek megjelenését a földeken, ez a hely pedig nem más, mint Japán. Amíg a világ más országaiban attól tartanak az idénymunkások, hogy a betakarító robotok elveszik a kenyerüket, Japánban más a helyzet. Az ENSZ adatai szerint a fejlődő országokban ugyan 60 év a földművesek átlagéletkora, de Afrikában például egyre több fiatal próbál visszatérni a földhöz.

asi 1

Ezzel szemben ma 67 év a japán farmerek átlagéletkora, és egyre nő azok száma, akik úgy vonulnak vissza a földekről, hogy nincs, aki kövesse őket. Így az elmúlt két évtizedben a műveletlenül hagyott terület megkétszereződve elérte a 420 ezer hektárt 2015-re. Ebben a helyzetben az amúgy is jelentős élelmiszer importra szoruló Japán egyre nehezebben tudja biztosítani a kiszámítható élelmiszer ellátást. Ezért Hiroshi Moriyama mezőgazdasági miniszter úgy gondolja: a nyugdíjba vonulókat önvezető traktorokkal és különféle feladatokra specializált robotokkal kell helyettesíteni. A legfrissebb hírek szerint Japán az áprilisban kezdődött üzleti évben 4 milliárd jent (36 millió dollárt) szán a farmok automatizálására és 20 különféle robot kifejlesztésére.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény