FőoldalRendszerintegrátorA robotok meghódítják a világot
2016. június 10., péntek ::

A robotok meghódítják a világot

A robotok nemcsak munkahelyeket vesznek el az emberektől, új munkahelyeket is generálnak. Az ABB szerint nem fenyegeti az emberiséget az a veszély, hogy belátható időn belül az emberi munka feleslegessé válik és csak robotok fognak dolgozni mindenütt

Paplógó Zoltán, az ABB magyarországi képviseletének robotika üzletágának vezetője szerint a robotok felhasználási területe változik a leggyorsabban. A nagy méretű elsősorban a járműiparban alkalmazott hegesztőrobotok piaca telítődik, a gépkiszolgálásra, anyagmozgatásra alkalmazott robotok száma folyamatosan nő, a leginkább fejlődőképes terület azonban a kollaboratív és a szolgáltató robotok területe (hiszen a fűnyíró- és porszívó robot is robot). A robotok használata folyamatosan egyszerűsödik, így új lehetőség nyílnak meg minden iparágban. Az IoT és az Ipar 4.0 terjedésével, a valós és virtuális gyártási folyamatok összekötésével a robotok egyre fontosabb szerepet fognak játszani.

Míg 2014-ben majd 230.000 ipari robotot értékesítettek világszerte, ami fantasztikus, 29%-os növekedés az előző évhez képest, szolgáltató robotból 5 millió darab fogyott. Iparági előrejelzések szerint az ipari robotok értékesítésének növekedése beáll egy 15% körüli éves értékre, addig a szolgáltató robotokból már 35 millió feletti eladott darabszámmal számolnak 2018-ra.

A legnagyobb felhasználói körben, az autóiparban a robotok száma az új üzemegységek elindulása után stagnál, de az egyéb iparágakban 67%-kal nőtt az újonnan üzembe helyezett egységek száma. Egyre több cég gondolja úgy, hogy érdemes a veszélyes, monoton esetleg a teljesen steril munkakörnyezetben kiváltani az élőmunkát robotokkal.

Maguk a robotok is folyamatosan változnak, az új generációk mind könnyebbek, nehezebb súlyokat tudnak mozgatni, az energiafelhasználásuk pedig drámaian lecsökkent. A hozzájuk tartozó vezérlőberendezések is hasonló utat jártak be az elmúlt években.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény