FőoldalRendszerintegrátorNapelemes rendszer világrekord
2016. február 29., hétfő ::

Napelemes rendszer világrekord

A világ legnagyobb, stadionba telepített szolárerőművét a bieli Tissot Arena tetején építették. A 62 db ABB TRIO inverterrel szerelt naperőmű teljesítménye 2,1 MW

Érdekesség, hogy a mérföldkőnek számító projekt lehetséges megvalósításáról eredetileg Zürich tárgyalt, azonban a projektet végül Biel városa valósította meg. A Tissot Arena olyan többfunkciós sportstadion, amely futball- és jégkorongmérkőzések lebonyolítására alkalmas. A létesítményben curlingpálya, fedett közterek, éttermek, boltok és multiplex mozi is található.

Biel, amely az „energia városának” titulálja magát, a fenntartható energiapolitika elkötelezettje. Az Energie Service Biel/Bienne (ESB) vezető energetikai szolgáltató cég a Biel régióban. Az ESB 2013 óta működik önállóan, azonban közhasznú vállalatként tulajdonosa továbbra is Biel városa. Az ESB céljai között szerepel a megújuló energiák használatának támogatása, illetve a cég tevékenyen hozzájárul az energiapolitika és az energiatermelés reformjához is.

A Tissot Aréna tetejére telepített erőmű jelentősen növeli az ESB megújuló energiaforrásra alapozott energiatermelését. A műszaki létesítmény a sportstadionokba integrált szolárerőművek között a legnagyobb a világon, ezért az a napenergia-hasznosítás terén Svájcban mintaprojektnek számít. Az erőmű várható éves energiatermelése megközelítően 2 GWh lesz, a beépített csúcsteljesítménye pedig 2 106 kWp.

A hatalmas sportkomplexum megnövelt tetőfelülete körülbelül 16 500 négyzetméter, azaz két futballpályányi terület áll rendelkezésre a szoláris modulok elhelyezéséhez. „A tervezés már igen korai fázisában eldöntöttük, hogy a stadion tetején rendelkezésre álló felületet naperőmű létesítésével hasznosítjuk, mivel a létesítmény tetejére nagyon kevés árnyék vetül” – mondta Davide Crotta, aki a megújuló energiaforrások fejlesztési projektjeit vezeti az Energie Service Biel/Bienne (ESB) vállalatnál.

A stadion tetejére telepített naperőművet 2015 júniusában csatlakoztatták a villamos hálózatra. Az erőmű várható éves energiatermelése közel 500 átlag svájci háztartás energiafogyasztásával lesz egyenlő. „A stadion tetejére már két lépcső is vezet, így az erőművet közelről is meg tudjuk mutatni az érdeklődőknek” – mondta Crotta. A Tissot Aréna kívülről nézve nagyon impozáns, de a létesítmény fenntartható, „napos oldala” csak felülről látható igazán.

A bieli stadion megvalósítási projektjét a Helion Solar dolgozta ki. „Ez az egyik legnagyobb naperőmű, amit valaha építettünk” – mondta Remo Nyffenegger, aki a Helion Solar marketing egységét vezeti.

A Helion Solar olyan decentralizált megoldásra tett javaslatot, amely 62 darab ABB TRIO típusú, 27.6 kW-os inverter alkalmazására épül. „Már jó ideje használjuk az ABB invertereit, és tapasztalataink mindig nagyon kedvezőek voltak” – mondta Nyffenegger. „Garantált megbízhatósága, magas, 98,2%-os hatásfoka és széles bemeneti feszültségtartománya mellett azért is választottuk a TRIO invertereket, mert inverterenként két MPPT-vel (maximális teljesítménypont követéssel) rendelkeznek, ami optimális energiateljesítményt garantál az eltérő tájolású és szögű szolár füzérek esetében.

A tendernél az ár csak az egyike volt a számos fontos kritériumnak. A fenntarthatóság, a termelékenység, a referenciák, valamint a rendszertervezés szintén nagy hangsúlyt kaptak. „Azt az opciót is megvizsgáltuk, hogy központi invertert telepítsünk a tetőre” – mondta Crotta. „Látni kell azonban, hogy a több decentralizált TRIO inverter alkalmazására épülő terv különleges előnyöket kínál. Ez a kialakítás robusztusabb, kedvezőbb lehetőséget ad az inverterek szervizelése tekintetében, míg egy meghibásodott központi inverter javítása vagy cseréje igen komoly erőfeszítést igényel. Az is előnynek számít, hogy a decentralizált megoldás esetében a DC kábelezés kevésbé komplex feladatot jelent”.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény