FőoldalRendszerintegrátorABB: földgázban is nagy
2016. január 08., péntek ::

ABB: földgázban is nagy

Az ABB az azerbajdzsáni földgázt közvetlenül Európába szállító, 1 850 km hosszúságú Transzanatóliai Földgázvezeték (TANAP) építése kapcsán nagy volumenű megbízást nyert el. A megbízás értelmében az ABB vezérlési infrastruktúrát fog szállítani, amely a biztonságos és megbízható üzemelést szolgálja a vezeték teljes élettartama során

A 11 milliárd dollár költségű vezeték két másik gázvezetéket fog összekötni: a török-grúz határon a dél-kaukázusi gázvezetékhez, majd a görög határnál az Adriai-gázvezetékhez csatlakozik. A gáz a Kaszpi-tengeri Şah Deniz II. gázmezőről érkezik, és Olaszországban lép be az európai gázhálózatba. A földgáz a 45 milliárd dolláros tervezett költségű Déli Gázfolyosó központi részét alkotó TANAP-on halad át Törökországon. A Déli Gázfolyosó fontos részét képezi Európa jövőbeni stratégiai energetikai infrastruktúrájának.

Az ABB folyamatirányítási, távközlési, csővezeték-felügyeleti és biztonsági rendszereket fog szállítani. Ebben szerepelnek száloptikai kábelek is, amelyek a vezetékek mentén szállítják majd az adatokat. A csővezeték vezérlését és automatizálását az ABB piacvezető System 800xA folyamatautomatizálási rendszere fogja biztosítani. A szoftvermegoldások integrálják a felügyeleti, vezérlő- és adatgyűjtő (SCADA) rendszereket és a telekommunikációt, amelyek szabályozzák a gázáramlást, érzékelik a szivárgást és a behatolást, továbbá a létesítmény biztonsága és védelme érdekében zárt láncú televíziós közvetítést tesznek lehetővé.

Az ABB már jelentős referenciával rendelkezik ezen a területen, számos szoftvermegoldást szállított hasonló projektekhez, beszállítóként vett részt például a dél-kaukázusi gázvezeték építésében, valamint az Azerbajdzsánt a Mediterrán-tenger vidékével összekötő Baku –Tbiliszi – Ceyhan kőolajvezeték megvalósításában. A térségben futó, 4 500 km-nél is hosszabb gázvezetéket az ABB System 800xA rendszere fogja vezérelni, így ez a rendszer őrködik majd Európa éves gázigényének megközelítően 5%-át kitevő gázmennyiség biztonságos szállítása felett is.

„A technológiai innováció és vezető szerep jelentik az ABB Next Level stratégiájának sarokkövét. Az ABB piacvezető System 800xA szoftvere és integrált telekommunikációs megoldása lehetővé teszi, hogy a TANAP több helyszínről biztonságosan és megbízhatóan üzemeltesse a hatalmas távolságokat átszelő csővezetéket” – mondta Peter Terwiesch, az ABB Folyamatautomatizálás divíziójának vezetője.

A TANAP speciális célra létrehozott vállalat (SPC), tulajdonosai az azerbajdzsáni SOCAR, a törökországi BOTAS és a BP.

Az ABB a szállítási feladatait a törökországi és az egyesült-királyságbeli ABB közötti üzleti együttműködés keretében fogja teljesíteni.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény