FőoldalRendszerintegrátorEnergiatárolás: barlangokban tárolt komprimált levegővel
2014. november 14., péntek ::

Energiatárolás: barlangokban tárolt komprimált levegővel

wind-1Nemrégiben arról adtunk hírt, hogy a németek és a kínaiak akkumulátorokban tárolnák a fölösleges zöldenergiát. A világ másik részén, Los Angelesben másfajta projektet terveznek

Az USA tervezett energiamixe

Nyolc milliárd dollárból kívánnak egy olyan alapvetően szélenergiát hasznosító rendszert építeni, amely Wyoming szövetségi államban is legalább 1,2 millió háztartás kiszolgálására alkalmas. A maga 2100 megawattos teljesítményével ez lenne a legnagyobb szélerőmű park az Amerikai Egyesült Államokban. A projekt elképzelése szerint a Wyomingban szélerőművekben előállított energiát Utahban használnák fel, amihez egy 425 mérföld hosszú magasfeszültségű vezetéket építenének, amely gyakorlatilag átszelné Colorado államot. Ez a wyomingi szélparkot kötné össze az Utahban elkészülő sűrített levegővel működő villamos áram tárolóval. Az Utah és Los Angeles közötti szállítás megoldott a már meglévő 490 kilométer hosszú vezetéken.

Négy vállalat konzorciumban működne együtt a projekt megvalósítása során. A szélpark kiépítésének költsége négymilliárdot, a magasfeszültségű vezetékek létesítése több, mint két és fél milliárd dollárt tesz ki. További másfél milliárd dollárt jelent az energiatárolás megoldása.

Magát az energiatárolást érdekes módon oldanák meg: amikor a szélerőmű park a szükségesnél több energiát termel, a fölös mennyiséget giga kompresszorokkal föld alatti – négyszáz méter magas és százötven méter széles – barlangokba, üregekbe nyomják. Itt hatalmas só rudak segítségével kötik meg az energiát, amely felszabadítása során akár hetvenöt bár nyomás is keletkezik.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény