FőoldalRendszerintegrátorNicsak, ki rugdal
2014. október 03., péntek ::

Nicsak, ki rugdal

A GE Volusion E10 készülék 4D-ben, lenyűgöző képélességgel mutatja meg és vizsgálja az anyaméhben lévő magzatot

Édesdeden alvó újszülött a kimerült anyuka karjában – hosszú éveken át ez volt a klasszikus legelső fénykép a babaalbumban. Mára azonban nem a büszke édesapák készítik az első felvételt. Helyükbe egészségügyi szakértők léptek, akik az emberi élet fejlődésének minden állomását képanyagban is dokumentálják.

Az ultrahang tudományának legfrissebb vívmányai közé tartoznak a 4D ultrahang készülékek. Lenyűgöző képélességgel mutatják meg és vizsgálják az anyaméhben lévő magzatot, mindezt három dimenzióban, valós időben. „Régebben kétdimenziós, sík képen láthattuk az embriót" – mondja Barbara Del Prince, a GE Healthare ultrahangos termékek globális ügyvezető igazgatója. „Ám mára már a mozdulataik is 3D-ben jelennek meg, elkaphatunk egy-egy grimaszt, személyiségük bizonyos vonásait."

Ikerterhesség, 8,5. hét (Forrás: GEreports.com)
Míg sokaknak ez maga a cukiságbomba, az orvosoknak értékes információ: például a GE Volusion E10 készüléke olyan gyorsan továbbítja a különféle jeleket és folyamatinformációkat, amely lehetővé teszi a baba valós idejű szívvizsgálatát. A rendszer gyorsaságáról az ún. „Electronic 4D" elnevezésű új technológia gondoskodik, ami több mint 8000 piezoelektromos kristályt alkalmaz, hogy elektronikusan felgyorsítsa az ultrahangos jelet, mindezt magas képélességgel és gyorsasággal.

A rendszer támogat egy új szoftverfunkciót, az ún. HDlive Silhoulette-et, ami anatómiai részletességgel ruházza fel a képeket. Az orvosok leginkább az első trimeszterben használják az embrió külső és belső szerveinek, úgymint agy, arc, kéz és láb vizsgálatára.

A szoftver egyik másik funkciója, az ún. HDlive Flow 3D-ben követi a véráramot és realisztikusan ábrázolja a véredényeket is.

„Ez kiemelkedően fontos az orvosoknak, amikor a rendellenességeket vizsgálják," – mondja Del Prince. „Ám a legtöbb szülőben feltehetően a legelső mosoly képe rögzül."

A Volusion E10 jelenleg az Egyesült Államokban, Európában és Japánban van használatban.

A GE kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény