FőoldalKonstruktőrÉlő szervezetekbe nyomtatható egyedi elektronika
2023. április 07., péntek ::

Élő szervezetekbe nyomtatható egyedi elektronika

A Lancasteri Egyetem tudósai kifejlesztettek egy módszert a rugalmas elektronika 3D nyomtatására.

A kép csak illusztráció (©Envato Elements)

Az Advanced Material Technologies című szaklapban megjelent publikáció szerint a megoldással közvetlenül élő szervekre vagy azokba is lehet elektromos szerkezeteket nyomtatni. Az eredményeknek sebészeti eljárások során vehetik hasznát a jövőben. A kutatás a koncepció bizonyítási szakaszában van, de a csapat úgy véli, hogy ez a fajta eljárás alkalmas lehet páciensspecifikus implantátumok nyomtatására, illetve valós idejű egészségügyi megfigyelésre és orvosi beavatkozásokra.

Egy kétlépcsős vizsgálatban a kutatók egy nanoscribe (nagy felbontású lézeres) 3D printer segítségével nyomtattak elektromos áramkört, egy sziliciummátrixon belül, teljesen additív eljárással.

Dr. Damian Cummings, a University College London idegtudományi előadója, a tanulmány társszerzője, aki az agyi stimulációs munkát vezette, elmondta, hogy első lépésben egy életben tartott egéragy szövetre sikerült elektródákat helyezniük, majd működtetniük. A tanulmány második szakaszában már közvetlenül fonálférgekre nyomtattak vezető struktúrákat, így demonstrálva, hogy a teljes eljárás kompatibilis élő szervezetekkel.

„Lényegében vezetőképes foltokat tetováltunk az apró férgekre, tűk helyett intelligens tintát és lézert használva. Ez megmutatta számunkra, hogy az ilyen technológia képes elérni az orvosi alkalmazásokhoz szükséges felbontást, biztonságot és kényelmet” – mutatott rá Dr. Alexandre Benedetto, a Lancasteri Egyetem biomedicina vezető oktatója, a tanulmány másik vezető szerzője. „Bár az infravörös lézertechnológia, az intelligens tinta formulázásának és adagolásának javítása kritikus fontosságú lesz az ilyen megközelítéseknek a klinikumba való átültetéséhez, biztosak vagyunk benne, hogy nagyon izgalmas orvosbiológiai innovációk előtt állunk.”

A fejlesztés következő lépései már folyamatban vannak: feltárják, hogy milyen anyagokból milyen típusú struktúrákat lehet nyomtatni, és fejlesztenek prototípusokat, amelyeket potenciális végfelhasználóknak mutatnak be. A kutatók úgy vélik, hogy a technológia 10-15 év múlva már a hétköznapokban is alkalmazható lesz.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény