FőoldalRendszerintegrátorÉlvonalbeli szerverkínálat és tárolási megoldások a Delltől
2014. szeptember 26., péntek ::

Élvonalbeli szerverkínálat és tárolási megoldások a Delltől

A Dell bemutatta élvonalbeli, 13. generációs PowerEdge szerverkínálatát. Az egyszerűen kezelhető megoldások világszerte segítik a felhasználókat abban, hogy kezelni és optimalizálni tudják az alkalmazások növekvő számával és az egyre nagyobb terheléssel járó követelményeket

Az új szervereket a felhasználói igényeknek megfelelően alakították ki, a cél pedig az ár-érték arány optimalizálása volt a webes, vállalati és kiemelkedően méretezhető alkalmazások legszélesebb körére. A termékkínálat tagjai az egyedülálló rendszerfelügyeleti képességek mellett csúcstechnológiai újításokat nyújtanak a tárolás, a feldolgozás és a memória-technológia területein.

A megoldásról átfogó képet adott Dienes-Oshm Tivadar, a Dell Hungary, Baltics és Iceland regionális kereskedelmi igazgatója.

Előadásában arra a négy fő irányra mutatott rá, amelyet a Dell piaci munkájában és fejlesztéseiben valósít meg, és ez Michael Dell, a Dell tulajdonos-igazgatója véleményén alapul. Ezek a felhőalapú IT gondolkodás elterjedése, a hatalmas adathalmazok kezelése, a mobil alkalmazások és a biztonság kérdései. A cég ezen irányokat tekinti a jövő húzóerejének, és megoldásaiban a cég ezekre kínál kiemelkedő megoldásokat.

Ennek értelmében fejlesztették ki a 13. generációs szerverkínálatukat, amelyet Serban Zirnovan fejlesztési vezető mutatott be.

Az új Dell PowerEdge portfólió – amely többek között öt különböző torony kivitelű, blade- és rack szervert is tartalmaz – segítséget nyújt a felhasználók számára, hogy megfeleljenek az iparági trendeknek, beleértve a felhőalapú megoldásokat, a mobilitást, a Big Data terjedését és a szoftveralapú technológiákat. A „Future Ready IT", a Dell és az Intel megbízásából a közelmúltban végzett globális felmérés eredményei szerint ezek azok a tényezők, amelyeket az informatikai döntéshozók több mint 80 százaléka a következő 12 hónap befektetési prioritásaként említett.

„A felhasználók olyan új elvárásokkal és kihívásokkal szembesülnek, amelyek néhány évvel ezelőtt egyszerűen nem léteztek. A technológiai fejlődés üteme egyre gyorsul, a piacot felforgató technológiák egyre terjednek, és számos informatikai szervezet próbálja megtalálni a helyes egyensúlyt az izgalmas, új technológiák bevezetésére úgy, hogy azok ne tegyék még bonyolultabbá az informatikai környezetet. Az új PowerEdge szerverkínálat fejlesztése során három alapvető elvre – az alkalmazások felgyorsítására, a terhelések bármilyen környezetben való támogatására, illetve a rendszerfelügyelet egyszerűsítésére – koncentráltunk, hogy a felhasználók áthidalhassák a hagyományos és az új informatikai modellek közötti szakadékot. Így mindig készen állhatnak az innovációk befogadására, illetve az új alkalmazások adatközpontokon belüli telepítésére és optimalizálására" – mondta Forrest Norrod, a Dell szervermegoldásokért felelős alelnöke és részlegvezetője.

Az új szerverrendszer főbb előnyei:

 • A szoftveralapú tárolási technológiák fejlődésének köszönhetően az ügyfelek akár tizenegyszeresére gyorsíthatják alkalmazásaikat, és ezzel együtt csökkenthetik a költségeiket
 • Az új termékkínálat részét képezi az iparág első hibrid szervere is, amely 1,8 hüvelykes flash- és 3,5 hüvelykes SATA meghajtókkal rendelkezik
 • Az iparágban egyedülálló rendszerfelügyeleti tulajdonságokkal új szintre emelhető az automatizálás és a helyi hardver-üzemeltetés, így a telepítés akár tízszer gyorsabban végezhető el. Az érintés nélküli ("zero-touch") automatizálás akár 99 százalékkal csökkentheti a konfigurálási időt
 • Az iparág első NFC (Near Field Communication – rövid hatótávú kommunikáció) szerver üzemeltetési megoldása bővíti a mobil rendszer menedzsment monitoring és a beállítás lehetőségeit, és akár 84 százalékkal csökkenti a készletkezelési időt.
 • A Dell az új generációs szerverek mellett továbbá bejelentette a júniusban bemutatott Dell Storage SC4020 elérhetőségét

Újgenerációs PowerEdge szerverek

Az új Dell PowerEdge szerverek között megtalálhatók a PowerEdge R730xd, az R730 és az R630 rack szerverek, az M630 blade szerver és a T630 torony kivitelű szerverek, amelyek a legújabb Intel® Xeon® processzor E5-2600v3 termékcsaládra épülnek. Az új PowerEdge szerverek a Dell teljes körű vállalati infrastruktúra ajánlatával, szoftvereivel és szolgáltatásaival együtt minden szinten jobb működési hatékonyságot és rugalmasságot biztosítanak még a legigényesebb alkalmazások és környezetek esetében is.

A csúcstechnológia a tárolásban

A vállalatok egyre több nagy adatigényű alkalmazást futtatnak, például valós idejű analitikát és tranzakció-alapú feldolgozást végeznek, ezért egyre fontosabbá az adatokhoz való gyors hozzáférés. A „Future Ready IT" felmérés eredményei szerint az informatikai döntéshozók (ITDM) 70 százalékának voltak negatív tapasztalatai a teljesítményt illetően a gyors adathozzáférést igénylő alkalmazások futtatása során.

A Dell új PowerEdge szerverei a modern tárolási technológiák előnyeire építenek, így a felhasználók az adatok és a processzor közelítésével fokozhatják az alkalmazások teljesítményét.

 • A költséghatékony, 1,8 hüvelykes SATA flash meghajtókkal ugyanannyi hely esetén a Dell PowerEdge R630 másodpercenkénti I/O műveleti sebessége (IOPS) akár 2,4-szer nagyobb, mint a 2,5 hüvelykes SSD-k használatakor.
 • A PowerEdge R730xd szerveren a Dell akár 100 TiB tárhelyet is biztosít olyan munkakörnyezetek számára, mint például a Microsoft Exchange, ahol az előző generációs szerverekhez képest akár 50 százalékkal nagyobb postafiók méretet tesz lehetővé.

Az új, szerveren belüli tároló technológia a következőket teszi lehetővé a felhasználók számára:

 • a legfontosabb adatok felgyorsítása az NVMe Express Flash-tárolás, a Dell Fluid Cache for SAN és a SanDisk DAS Cache alkalmazások kiváló teljesítményének köszönhetően,
 • nagy adathalmazok zónázása a RAID-teljesítmény megduplázásával, opcionális dupla PERC9 vezérlő használata esetén,
 • szoftveralapú tárolás és optimalizált adatkezelés támogatása a hibrid tárolási konfigurációk biztosításával a számítási csomóponton belül, amelyek lehetővé teszik a többszintű tárolást.

A Dell emellett bemutatta közvetlen csatolású tárolási megoldásait is, amelyeket kifejezetten az új PowerEdge szerverekhez fejlesztett ki. Az előző generációs verziókhoz képest az új Dell Storage MD1400 és MD1420 megfizethető áron kínál tárolókapacitás-bővítést, dupla sávszélességet és jobb teljesítményt, továbbá adatbiztonságot az öntitkosító meghajtóknak (SED) köszönhetően, valamint zökkenőmentes adatkezelést a kiszolgáló és a tárolóeszköz között.

Az egyedülálló fejlesztések minden eddiginél könnyebbé teszik a rendszerfelügyeletet

A „Future Ready IT" felmérésben megkérdezett informatikai vezetők 60 százaléka tartja fontos szempontnak az üzemeltetés és az adatközpont-kezelés egyszerűsítését az informatikai erőforrások beosztása során. Az új Dell PowerEdge szerverek megújított rendszerfelügyeleti tulajdonságai – mint például a magasabb szintű automatizálás – éppen ezekre az igényekre válaszolnak. A rendszergazdák a világ bármely pontján, bármilyen hordozható készülékről nyomon követhetik az adatközpontban kialakult helyzetet és be is avatkozhatnak. Az OpenManage rendszerfelügyelet a következő lehetőségeket is biztosítja:

 • Továbbfejlesztett helyi és távoli szerverkezelés: A Dell bemutatja az iDRAC QuickSync megoldást, amely az iparágban elsőként NFC-kommunikációval könnyíti meg az ügyfeleknél a mobil munkaerő alkalmazását, mintegy 84 százalékkal csökkentve a készletezési időt. A felhasználóknak az OpenManage Mobile alkalmazás segítségével elegendő a mobileszközöket a szerverhez érinteni, hogy továbbítani tudják a kiszolgáló állapotinformációit, és elvégezhessék az alapvető szerverbeállításokat. Az OpenManage Mobile alkalmazással a rendszergazdák mobileszközükről bármikor és bárhol megfigyelhetik és felügyelhetik informatikai környezetüket.
 • Az automatizálás új szintjei: A zero-touch felügyelet-automatizálással a rendszergazdák időt takaríthatnak meg és növelhetik a hatékonyságot: a központi adattárban tárolhatják például a szerver konfigurációs profilokat vagy firmware-frissítéseket, és onnan érhetik el vagy telepíthetik azokat. A Dell Zero-Touch adattárkezelő eszköz és az automatikus frissítések akár 92 százalékkal csökkentik a firmware-frissítésekre fordított időt.

Személyre szabott informatikai rendszerek

A „Future Ready IT" felmérésben megkérdezett informatikai döntéshozók több mint 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy vállalata a hagyományos és az új üzleti alkalmazások kombinációjára támaszkodik, ezért korunk adatközpontjainak az alkalmazások és terhelések széles és változatos körét kell támogatnia. Az új Dell PowerEdge szerverek rugalmas platformokat és innovatív architektúrákat kínálnak, amelyekkel a felhasználók az egyedi alkalmazás- és munkaterhelési követelményeknek megfelelően személyre szabhatják a rendszereket, beleértve az üzleti informatikát, az egységes kommunikációt és együttműködést (UCC), a virtualizációt, valamint a műszaki informatikát.

„A vállalatok olyan új technológiákkal találkoznak, mint a hibrid felhőalapú megoldások, a mobilitás, a Big Data és a szoftveresen definiált adatközpontok. Az új Dell PowerEdge szerverekkel az informatikai döntéshozók magabiztosabban végezhetik munkájukat: különböző infrastruktúrába fektethetnek be a jelenlegi terhelések futtatásához, gondoskodhatnak az alkalmazások korszerűsítéséről, és sikeresen vezethetik be az újonnan megjelenő architektúrákat" – mondta Mark Bowker, vezető elemző, Enterprise Strategy Group.

Korszerű megoldások a tárolásban: Dell Storage SC4020

A Dell az új generációs szerverek mellett továbbá bejelentette a júniusban bemutatott Dell Storage SC4020 elérhetőségét.

Bár a vállalatok körében a flash-alapú tárolási megoldások egyre népszerűbbek, a Dell tapasztalatai szerint szinte az ügyfelek 98 százaléka azokat a flash-megoldásokat részesíti előnyben, amelyek hibrid tárolótömbben biztosítják a flash- és a lemezalapú meghajtókat. A Dell tárolótömbök az ügyfelek igényeinek megfelelően támogatják a tisztán flash-alapú, a lemezalapú és a hibrid meghajtó-konfigurációkat is.

2013-ban a Dell jelentősen, mintegy hétszeresére növelte az értékesített flash-alapú megoldások számát, és az eddigi adatok alapján a növekedés 2014-ben is folytatódik. A vállalat piacvezető áron kínál teljes mértékben flash-alapú (MLC és SLC) tárolást, így a 15K fordulatszámú lemezmeghajtókra épülő megoldások árszintjén ajánl teljesen flash-alapú tárolótömböket: például az új Dell Storage SC4020 megoldást. Fontos azonban megjegyezni, hogy a flash-technológiát alkalmazó Compellent tárolótömbök 98 százaléka és az EqualLogic tárolótömbök 97 százalékaa esetében az ügyfelek lemezalapú tárolást is igényelnek.

Ez a hibrid megközelítés biztosítja az ügyfelek számára a leggazdaságosabb megoldást a változatos terhelésekhez, amelyeket egyetlen tárolótömbben integrálnak. Az IDC szerint a hibrid flash-megoldások 8,3 milliárd dolláros piaca tízszer akkora, mint a tisztán flash-alapú megoldások jelenlegi, 800 millió dolláros piaca, és ez várhatóan nem változik a közeljövőben sem.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény