FőoldalRendszerintegrátorA Philips okos világítási rendszere a navigációban is segít
2014. április 10., csütörtök ::

A Philips okos világítási rendszere a navigációban is segít

A holland cég a közelmúltban, a frankfurti Light + Building kiállításon mutatta be új LED-es világítási rendszerét, amelynek érdekessége, hogy amellett, hogy az adott épület I-hálózatához csatlakozik, Power-over-Ethernet (PoE) segítségével az energiaellátását is innen biztosítja

A Philips megoldása nem merül ki ennyiben, a fényforrások mellé érzékelők is társulnak, amelyek a hőmérséklet és a páratartalom mellett azt is képesek megállapítani, hogy tartózkodik-e éppen valaki az adott helységben, ami alapján aztán szabályozható a szükséges fényerő.

A Philips megoldásából a legtöbbet az épülettulajdonosok és üzemeltetők profitálhatnak, hiszen a vállalat szoftverén keresztül egyszerűen követhető az egyes helységek kihasználtsága, illetve az energiafogyasztás, ezáltal pedig meghatározhatóvá válik, hogy hol és mikor érdemes fűteni, adott napszakban melyik termeket kell kivilágítani, de akár az is, hogy milyen gyakran van szükség takarításra az épület adott pontjain. A világítási rendszer ráadásul az épületen belüli navigációban is segítheti az arra járókat: egy okostelefonos alkalmazás segítségével mutatja meg a felhasználóknak, hogy épp merre jár, vagy hol van a legközelebbi szabad tárgyaló. A megoldás különlegessége, hogy a kommunikáció nem Bluetooth vagy WiFi útján, hanem fénnyel történik, így nincs szükség plusz infrastruktúra kiépítésére. A hálózat minden egyes LED-je egyedi, szabad szemmel nem látható frekvencián vibrál, amelyet az okostelefon kamerája érzékel, ennek alapján pedig a Philips alkalmazása segítségével meghatározza a felhasználó pozícióját. Az appon keresztül továbbá a világítás vezérlésére is lehetőség van.

Az egyes felhasználók pozíciójának követésére képes rendszerek az elmúlt hónapok megfigyelési botrányai után sokak gyanakvását felkelthetik, a gyártó szerint azonban nincs mitől tartani, az épületen belüli helymeghatározáshoz ugyanis felhasználó beleegyezésére is szükség van, az épületről összegyűlt adatok pedig helyben tárolódnak, azokhoz kizárólag a megrendelő férhet hozzá.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény