FőoldalRendszerintegrátorEgy tökéletes skandináv páros: ABB robot LEGO® kockákból
2014. március 17., hétfő ::

Egy tökéletes skandináv páros: ABB robot LEGO® kockákból

Nyolc hónapba telt, míg megalkotói – kizárólag szabad idejükben – megépítették az elektronikusan vezérelhető, LEGO elemekből álló, ránézésre is lenyűgöző ABB robotot

A legutóbbi LEGO® Movie film elképesztő sikere azt mutatja, hogy a gyermeki kreativitására építő híres márka mindenütt feltűnik, és ez jól is van így; a LEGO Movie nagyszerűen megragadja a lényegét, hogy mit jelent a képzelet szabad szárnyalása.

A dániai Billundban működő LEGO a fantázia alkotóerejét kihasználva 1932 óta árusítja híres építőkockáit. Bízvást mondhatjuk, hogy ez a világtörténelem egyik legfontosabb és legnagyobb hatású gyermekjátéka.

Igen lelkesítő volt azt látni, amikor néhány tehetséges felnőtt úgy döntött, hogy nyolc hónapon keresztül szabadidejében a legendás építőkockákból egy ABB IRB 120 robotot épít. Az eredmény ebben a kisfilmben megtekinthető, és alább bővebben olvashatnak a megvalósításról is.

Az ABB és a LEGO egyaránt skandináv eredetű cégek (az ABB egyik fele — korábban ASEA — a svédországi Västerås-ban alakult az 1800-as évek vége felé), és több közös vonással bírnak, mint elsőre gondolnánk. A bonyolult problémákra adott egyszerű válaszoktól kezdve egészen a tagadhatatlanul népszerű skandináv design-nyelvig a két vállalatnak közösek a gyökerei.

A LEGO Mindstorms készlet formájában megjelenő, programozható LEGO robotika segítségével a valóságos világ építőkockák formájában reprodukálható - és itt jön a képbe a BrickIt szervezet.

A Kenneth Madsen és Lasse Lauesen által alapított BrickIt egy LEGO felhasználói csoport, amelynek célja, hogy a Mindstorms eszközei segítségével életre keltse a LEGO-t. Kenneth egy Egyesült Királyságbeli vállalat szoftvermérnöke, míg Lasse történetesen mérnök informatikus a LEGO-nál — mindketten a Mindstorms Community Partner tagjai. Ez egy kb. 70 fős rajongói közösség, amelynek tagjait a LEGO válogatta ki. Noha a BrickIt hivatalosan nem kötődik a LEGO-hoz, a két férfi — helyzetéből eredően — kap némi segítséget a vállalattól építőelemek, alkatrészek, illetve különböző eseményeken kiállítási lehetőségek formájában, valamint tesztelhetik a Mindstorms szoftvert és prototípusokat.

Az utóbbi néhány évben mindketten összebarátkoztak Steffen Enemarkkal, az ABB Robotics dániai egységének alelnökével. Az ismeretség alapja közös rajongásuk tárgya: minden, ami a LEGO. Egy alkalommal Steffen felvetette, hogy jó lenne LEGO-ból megépíteni egy ABB robotot, aztán el is felejtette az ötletet, amikor nemrégiben a két kolléga meglepte őt egy teljes egészében LEGO-ból készült — Android alkalmazással vezérelhető — ABB IRB 120 robottal.

„Nagyon meglepődtem, amikor Kenneth és Lasse elmondták mit készítettek" - mondja Steffen. „Mindketten a robotok és a LEGO rajongói, és nyolc hónap alatt titokban — puszta lelkesedésből, anélkül, hogy bármilyen finanszírozást, vagy ösztönzést kaptak volna tőlem — megépítették a LEGO IRB 120-at. Amióta a robotot bemutatták, világszerte - az ABB-n belül és kívül - vannak olyanok, akik szeretnének egy ilyen robotot, ami csak az övék. Ez egy nagyszerű fejlesztés, hiszen a LEGO-zás és az ipari automatizálási megoldások létrehozása között közös gondolkodásmód fedezhető fel. Mindkettő lényege bonyolult problémák hatékony és kreatív megoldása."

„Azért tesszük, amit teszünk, mert szenvedélyünk a robotika, az automatizálás és a LEGO," - mondja Lasse. „Semmihez sem fogható az az érzés, amikor elkápráztatjuk az embereket egy alkotással, így ez folyamatosan ösztönzött bennünket az elmúlt négy évben, amikor is sok olyan dolgot hoztunk létre, amely LEGO segítségével mutatja be a robotikát és az automatizálást. Olyan ez, mint a LEGO jelmondata: „Az építés öröme, az alkotás büszkesége" — az általunk épített modelleken keresztül rengeteget tanulunk a mérnöki szempontokról."

Az IRB 120 LEGO változata tökéletes modell, amely annak minden idomát és görbéjét leutánozza. Az eredetihez hasonlóan 6 tengellyel rendelkezik, amely ugyanolyan mozgásszabadságot ad. Nem mozog ugyan olyan gyorsan, illetve nem képes olyan terheket mozgatni, mint az eredeti verzió, mégis nagyon látványos reprodukciója egy olyan ipari robotnak, amely az egész világon jól alkalmazható a gyárakban az ún. pick-and-place [felvételi és pozicionáló] műveleteknél.

„LEGO alkotásainkkal bejártuk a világot, voltunk mindenhol, ahová a LEGO elvitt bennünket, hogy inspiráljuk és segítsük a leendő mérnököket és a jövő fiatal feltalálóit," mondja Kenneth. „Nagyon élvezzük a gyerekekkel való beszélgetést, és azt, amikor elmagyarázzuk nekik, hogy hogyan használjuk a LEGO-t, hogy segítségével mérnöki munkához köthető elgondolásokat tanuljunk."

Nagyon jó ez a fajta példamutatás gyermekeink számára. Látható, hogy a kora gyermekkori fejlődési szakaszban ereszt gyökeret a jövőbeni szakma iránti szenvedély. A gyermekkori LEGO-zás, majd később - fiatal felnőttként - a Mindstorms EV3 készletre való átállás eredményeképpen születik meg a kreatív képességekkel rendelkező robotprogramozók és tervezők következő nemzedéke — ez egy olyan folyamat, amelynek jelentősége egyértelmű bolygónk jövője szempontjából.

Az ABB honlapja

Legfrissebbek a szerzőtől: Nick Chambers

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény