FőoldalRendszerintegrátorNagyfeszültségű öko-hatékonyság
2013. szeptember 30., hétfő ::

Nagyfeszültségű öko-hatékonyság

Az ABB a villamos hálózat öko-hatékonyságának növelése érdekében csökkenti nagyfeszültségű termékeinek környezetre gyakorolt hatását

A világ népességének növekedésével párhuzamosan nő az elektromos energia iránti igény, és mivel viszonylag nagy mennyiségű villamos energiát termelnek a lakott központoktól távol, egyre nagyobb szükség van a biztonságos és hatékony szállítást biztosító nagyfeszültségű termékekre. Az ABB, a nagyfeszültségű átviteli hálózatok úttörőjeként és tapasztalt beszállítójaként a villamos hálózat öko-hatékonyságának növelése érdekében csökkenti nagyfeszültségű termékeinek környezetre gyakorolt hatását.
Ezért az ABB célja az, hogy a leginkább energiatakarékos gyártási folyamatokat alkalmazza, hogy segítse termékei beépített energiatartalmának csökkentését. A beépített energiatartalom a termékek és szolgáltatások előállításához szükséges összes energiamennyiség, beleértve a nyersanyag kinyerést, szállítást, gyártást, összeszerelést, telepítést, leszerelést és szétbontást.

Az ABB nagyfeszültségű szakaszolós megszakítója, amelyben az SF6 gázt CO2 helyettesíti ívoltó közegként
Az ABB termékek beépített energiatartalmának csökkentése érdekében nagyobb az újrahasznosítható és eldobható anyagok felhasználása, ami általában kevésbé energiaigényessé teszi a gyártásukat, illetve az üzemből történő kivonásukat. Azonban bizonyos alkotóelemek a szokásosnál nagyobb globális felmelegedési potenciállal (GWP) bírnak, és újrahasznosításuk is nehezebb.
A szigetelésre és árammegszakításra szolgáló berendezésekben széleskörűen alkalmazott egyik ilyen alkotóelem a kén-hexafluoridként (SF6) ismert üvegház-hatású gáz, amelynek a globális felmelegedési potenciálja 22 800-szorosa a széndioxidénak (CO2).
Az SF6 gáz fizikai tulajdonságainak köszönhetően széles körben használatos az elektromos iparban dielektromos szigetelésre és árammegszakításra. A nyomás alatt tartott SF6 gáz biztosítja a gázszigetelésű kapcsolóberendezések biztonságos és megbízható működtetését, mivel az egyéb szigetelő közegeknél sokkal nagyobb átütési szilárdsággal rendelkezik, így lehetővé teszi a berendezés helyigényének jelentős csökkentését, illetve a szűk térben történő telepítést. Azonban életciklus kezelése kihívást jelent mind a közszolgáltatói, mind az ipari felhasználók számára, emellett megfelelő kezelésének költsége szintén jelentős, különösen az elöregedett alállomások leszerelésekor.
Az ABB tisztában van az SF6 gáz globális felmelegedési potenciáljával (GWP), és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gáz ne szökjön ki a légkörbe a berendezés gyártása, üzembe helyezése, szervizelése vagy leselejtezése során. A berendezések folyamatos online nyomon követése segít a szivárgások korai felfedezésében, és lehetővé teszi a javítást végző csapatok gyors kiküldését. Emellett, mivel az SF6 gáz élettartama hosszabb, mint az azt tartalmazó nagyfeszültségű terméké, az ABB szabadalmaztatott technológiájának használatával a gáz 99,9%-os tisztaság felett visszanyerhető a berendezés üzemmenetből történő kivonásakor, így ismételten felhasználható.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény