FőoldalRendszerintegrátor„Zöld” irodaház
2013. július 26., péntek ::

„Zöld” irodaház

Az ABB, a világ egyik vezető automatizálási és energetikai vállalata hazánk legzöldebb irodaházába, a Green House-ba költözött, energiahatékonysági szempontok által vezérelve. A Green House az első épület Magyarországon, amely megszerezte a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület-minősítő rendszer Platina szintű kvalifikációját

A LEED pontozza a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést, a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és CO2 kibocsátás szintjét, a felhasznált anyagok eredetét és minőségét, az épület belső környezetének kvalitását, illetve a beépített innovatív technológiai megoldásokat. A Green House minden területen kiváló hatékonysági és fenntarthatósági mutatókat igazolt vissza.

Az ABB szállította a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges rendszert. A projekt valamennyi fejlesztési fázisában modern műszaki megoldásokat és zöld technológiákat alkalmaztak, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálják, csökkentsék az energiafelhasználást, és várhatóan 60%-kal mérsékeljék a CO2 kibocsátást.

A Green House-ban az ABB KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszer szabályozza és hangolja össze az épület energiaigényes funkcióit: a fűtést, hűtést, árnyékolást és világítást.

A fűtés és az azzal szoros összefüggésben lévő melegvíz-előállítás területén a helyi rendelethez képest 71 %-os megtakarítást értek el az épület tervezői, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A helyi előírásokhoz képest 42%-kal kevesebb energiát igényel az épület hűtése, míg a világítás energia-megtakarítása 49% (ld. az ábrákat, ahol a felső a téli, míg az alsó a nyári geotermikus fűtési rendszert szemlélteti).

Tanja Vainio, az ABB Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Cégünk elkötelezett a fenntartható fejlődés és az energia-hatékony működés előmozdítása iránt. Ez a szemlélet a központi eleme mind szolgáltatásainknak, mind az irodaház üzemeltetésének. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Green House Magyarországon egyedülállóan elnyerte a LEED Platina minősítést. Már a kezdeti időszak mérései is jelentős megtakarítást és optimális energiafogyasztást igazoltak vissza az irodaházban, amelyhez az ABB intelligens épületmenedzsment rendszere is nagyban hozzájárult."

Az épület tetejének 50%-a zöldtető, amely csökkenti a városi hősziget kialakulását, emellett a csapadék tartózkodási idejét is megnöveli, ezáltal elősegíti a természetes párolgást. Városi hőszigetről akkor beszélhetünk, ha a település és a környezete közötti hőmérséklet különbség legalább 0,5 - 1 °C. A tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják a házban használt a meleg víz jelentős részét. A főbejárat közelében egy zöldfal is található.

Az épület fűtési és hűtési energiájának pótlására geotermikus energiát hasznosít a Green House (ld. az előző ábrákat).

A garázsban dupla hővisszanyerő légtechnikai berendezés üzemel, amely a ház hűtési és fűtési energiájának nagy részét fedezi. A technológia lényege, hogy az irodában keletkező hőt télen fűtésre hasznosítja, nyáron pedig a légtechnikai rendszert hűti elő. A hővisszanyerő hatásfoka 90% körüli érték. A világítási-, fűtési-, hűtési- és árnyékolási rendszerek szinergiájával a házban automatikusan jelentős energia-megtakarítás érhető el.

Az irodaház helyiségeinek világítását jelenlét érzékelők szabályozzák. A hűtési és fűtési berendezések működését szintén jelenlét érzékelők vezérlik.

Víztakarékos csaptelepek (aerátorok) kerültek az összes vizesblokkba: az átlagos 9 liter/perces kifolyási érték helyett 5 liter/perces értékű szerelvények kapnak helyet, ami úgy valósul meg, hogy az aerátorok levegőt kevernek a vízhez. Emellett a WC öblítése és a locsolás a házban szürke vízből (ld. a következő ábrát), azaz összegyűjtött talajvízből és esővízből történik. A mosdókba beszerelt kézszárítók használatával elkerülhető a kéztörlő használata, amely havonta több százezer forint megtakarítást eredményez.

A teljes irodaházban szelektív hulladékgyűjtés folyik.

A recepción elhelyezett Green Building monitor bemutatja többek között a Green House zöld megoldásait, például a szürkevíz hasznosítás módjait és a tetőn elhelyezett napkollektorok által termelt energiát. A bérlői energiahatékonyság ösztönzésére szintén itt kerülnek megjelenítésre a bérlői saját fajlagos energiafogyasztást mutató adatok. A legenergia-hatékonyabb bérlő a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokán jelenik meg, ami - a fejlesztő reményei szerint - a többi bérlőt is arra ösztönzi, hogy hasonlóan alacsony fajlagos energiafogyasztást érjen el.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény