FőoldalRendszerintegrátorABB: az adatközpont specialista
2013. július 01., hétfő ::

ABB: az adatközpont specialista

Négy részből álló cikksorozatunkban ízelítőt nyújtunk az ABB, a világ egyik vezető energetikai és automatizálási vállalatának komplex termék- és szolgáltatás palettájáról. A cikksorozat első része bemutatja a vállalat az adatközpont-iparág számára kínált rendszereit és szolgáltatásait, amelyek segítségével az adatközpont-üzemeltetők optimalizálhatják szerver-központjaik teljesítményét, energiafelhasználását és hűtését

A zürichi székhelyű ABB Csoport – amely 1988-ban alakult a svéd Asea és a svájci BBC Brown Boveri cég összeolvadásából - 145.000 embert foglalkoztat a világ több mint 100 országában. Termékei és szolgáltatásai segítséget nyújtanak a fogyasztóknak, hogy a villamos energiát hatékonyabban és fenntarthatóbb módon használják fel, miközben növelik az ipari termelékenységet és csökkentik a környezetterhelést.

A cégcsoport magyarországi vállalata 20 éve van jelen a hazai piacon, ez alatt több mint 200 milliárd forint értékben valósított meg projekteket a legnagyobb ipari vállalatok számára. Magyarországon a cég 150 alkalmazottat foglalkoztat. Hazánkban az ABB energiatároló rendszereket, kompakt alállomásokat és e-házakat gyárt, valamint jelentős hazai mérnöki háttérrel és szervizkapacitással rendelkezik. Az ipar számos területén kínál megoldásokat, legyen szó energiatermelésről, elosztásról, hálózatirányításról, folyamatirányításról és automatizálásról, ipari szoftverekről, teljesítményelektronikáról, robotikáról, vagy intelligens épületfelügyeleti rendszerekről. Emellett a termékek és rendszerek telepítését, üzembe helyezését, karbantartását, valamint hosszú távú szervizellátását is biztosítja.

ABB a gazdaságosabb és „zöldebb" adatközpontokért

A növekvő internet-használathoz és a felhőalapú számítástechnikához nélkülözhetetlen adatközpontok felelnek ma a globális szén-dioxid kibocsátás 2 százalékáért. Évente 5,75 millió új szervert telepítenek a világon. Egy átlagos adatközpont a felhasznált energia 30 százalékát önmaga hűtésére használja fel, ötödét pedig elveszíti a váltóáram/egyenáram konvertálások során. Négyzetméterre vetítve 15-ször annyi energiára van szüksége, mint egy irodaháznak.

Az ABB megoldást talált a folyamatosan növekvő kapacitásigényű szerverközpontok energiafelhasználásának csökkentésére. Az ABB Decathlon új generációs adatközponti infrastruktúra menedzsment rendszerével (DCIM) valós időben nyomon követhető és elemezhető az adatközpont berendezéseinek teljesítménye, a villamos energia és víz fogyasztása, és a környezeti tényezők, amelyek hatással vannak az adatközpontra.

A Decathlon rendszer 2-es verzióját telepítette létesítményeiben a svájci központú Green infokommunikációs szolgáltató, amely tevékenységének középpontjában a világ legerősebb egyenáramú adatközpontja áll. A Decathlon az okos hálózatot (smart grid) használja az adatközpontok hatékonyságának növelése érdekében. Az okos hálózatok és a rájuk épülő menedzsment technológiák a fogyasztásról gyűjtött adatok segítségével képesek automatikusan javítani az energia hatékonyságon. A Decathlon többek között például a jelentős terheléssel járó feladatok egységek közötti felosztásával képes oda szervezni a nagyobb fogyasztást jelentő munkát, ahol épp a legolcsóbb az elektromos energia, ezáltal csökkentve a működési költségeket.

Az ABB megoldásai gondoskodnak például a Facebook első európai adatközpontjának zavartalan energiaellátásáról is a svédországi Luleában.

Egyéb példák is vannak az adatközpontok energiahatékonyabb működtetésére. Helsinkiben közel 500 olyan épület van, amelyek távfűtéséről az Akademica vállalat - az Uspenski székesegyház alatti barlangban lévő adatközpont - kibocsátott hőjével gondoskodnak. Az adatközpont ABB áramelosztó egységei hatékonyan szabályozzák a szerverek energiafogyasztását és a megfelelő áram-elosztást.

Az új-zélandi Weta Digital szuperszámítógép-központot két ABB AVC2 aktív feszültség-szabályozó védi az elektromos hálózat zavaraitól.

A Budapesten lévő CERN adatközpontot az ABB kisfeszültségű elosztó-berendezései látják el energiával.

Az adatközpont megoldások az ABB világszínvonalú, sok esetben világelső megoldásainak csak egyetlen szegmense. A sorozat következő számunkban további területek bemutatásával folytatódik.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény