FőoldalRendszerintegrátorZajradar PXI-alapú eszközökkel növénytakaró-profil vizsgálatára
2013. január 23., szerda ::

Zajradar PXI-alapú eszközökkel növénytakaró-profil vizsgálatára

A Varsói Műszaki Egyetem Elektronikai Rendszerek Intézete korszerű radarkövetési eljárásokhoz kapcsolódó kutatásokat végez, például szintetikus apertúrájú és inverz szintetikus apertúrájú radarokkal történő képalkotás, továbbá passzív és zajradarok terén. Egyik fontos tevékenységünk az újonnan kidolgozott algoritmusok ellenőrző vizsgálata — nem csupán szimulációval, hanem valódi mérési adatok révén is. Sok esetben lehetetlen az újszerű elgondolások ellenőrzésére szolgáló berendezéseket építeni, ezért univerzális mérőműszerekből kell összeállítani rugalmas, konfigurálható rendszereket

Egyik feladatunk növényzettel fedett talajfelszín diszperziós (visszaverődési) tényezőjének mérése a Földtani és Térképészeti intézet felkérésére. Ezekkel az információkkal jelentős mértékben kiegészíthető az Intézet referencia-adatbázisa, amely magas szintű eszközökkel feldolgozott műholdas adatokat rendszerez. A mérések elvégzéséhez egy kísérleti L-sávú zajradarrendszert hoztunk létre, azaz olyan reflexiómérést, amely véletlen zajt használ mérőjelnek. A kisugárzott jel ismeretében hatékonyan tudjuk érzékelni annak reflexióit még sokkal erősebb zavarok jelenlétében is. Az ilyen jellegű radarok szinte teljesen észrevehetetlenek és ellenállóak a zavarásokkal szemben, a közeljövőben ezért várhatóan széles körben elterjednek majd mind a polgári, mind a katonai felhasználásban.

Talajreflexió vizsgálata zajradar segítségével
A talajreflexió földfelszínről történő vizsgálatához megfelelően magas árbocokra szerelt, talaj felé irányított antennákra van szükség. Jelen esetben legalább két adó- és két vevőantennát kell használni, kétféle (vízszintes és függőleges) irányban polarizált jelekkel. A mérőrendszer zajgenerátort is tartalmaz, amely a vizsgálójelet szolgáltatja, továbbá a vett jelek demodulálását és rögzítését végző jelanalizátort is magában foglalja. Ez utóbbi egyik csatornája a kisugárzott jel leválasztott másolatát, a referenciajelet tárolja el, míg a többi a vevőantennák jeleit rögzíti.
A terep profiljának, illetve a vételi teljesítményszint és a reflexiós késleltetés közötti összefüggés (vagyis az antennától mért távolság) megállapításához a digitalizált referencia- és megfigyelt jeleket kell összehasonlítani számítógép segítségével. Az antennák jellemzőinek és a teljes rendszer teljesítményviszonyainak ismeretében meghatározható a felszín egy adott részének reflexiója. Ezt az értéket nevezzük disszipációs tényezőnek, amely független a mérőrendszertől, a vizsgált terület felszínét borító domborzat összetétele (növényzet, nedvesség) és az elektromágneses hullámok beesési szöge befolyásolja.
Mint minden radarrendszer esetében, a zajradarnál is a frekvenciasávtól függ, hogy mekkora az a két céltárgy közötti legkisebb távolság, amelynek visszaverődéseit a rendszer még képes elkülöníteni (távolságbeli felbontás). Ennek értéke az analizátor korlátai miatt 2,5 m körüli. A felbontás javítása érdekében a rendszer fokozatosan képes növelni a vivőfrekvencia értékét. Minden egyes lépésnél a generátor és az analizátor egyaránt a következő frekvenciára hangol, a mérőjelek spektrumát szomszédosan egymás mellé helyezve. Az egyes spektrális szakaszokat ezt követően a rendszer összeilleszti, egyetlen szélessávú hullámformát eredményezve, amellyel már biztosítható a szükséges távolságbeli felbontás.

Rendszerfejlesztés
Az első kísérleti összeállításunkat egy Agilent 89600 VSA típusú, kétcsatornás jelanalizátor és egy Agilent N5182A típusú jelgenerátor alkotta. E berendezéseket a reflexiós profil rögzítésére és a vivő léptetésére használtuk, de a rendszer komoly hiányosságokkal bírt. Ezek közül a legjelentősebb az volt, hogy a kezelőnek kézileg kellett antennapolarizációt váltania, ami megterhelőnek és időigényesnek bizonyult. Az adatok átvitele az analizátorról a számítógépre szintén lassította a folyamatokat.
Ezért új elrendezést hoztunk létre egy NI PXIe-5663 típusú analizátort és egy NI PXI-2595 típusú multiplexert felhasználva. A két mérőcsatornán egyidejűleg rögzítettük a két különböző polarizációjú vevőantenna jelét (lásd 1. ábra). Az adóantennák közötti átkapcsolást a multiplexer végezte automatikusan.

1 ábra. A mérőrendszer tömbvázlata


Az analizátornak a vezérlésére összetett LabVIEW alkalmazást fejlesztettünk ki, amely előnézeti spektrumképet szolgáltat, továbbá koherens, háromcsatornás jelrögzítést végez, valamint a mért információkat egy NI HDD-8264 adattárolóra küldi. A rendszer IP-kapcsolaton keresztül fogad vezérlőparancsokat. A multiplexert egy egyszerű, szintén LabVIEW-ban írt, futtatható (*.exe) alkalmazás segítségével kezeljük. A mérési ciklust a MathWorks Inc. MATLAB-környezete alatt futó kód vezérli, amely a vivőfrekvencia váltását és az antennák átkapcsolását irányítja. A hardveres egységeket vezérlő alkalmazásokat megfelelő sorrendben hívja meg, és a rögzített adatok fájlneveinek rendszerét is kezeli. Ezen alkalmazásban az NI-VISA jól együttműködött egy másik gyártótól származó generátorral.

Terepmérések

2. ábra. A mérésekhez használt antennaárboc

A mérőrendszerrel a Biebrza Lápvidéken végeztünk terepméréseket, amely a a Földtani és Térképészeti Intézet kutatásainak központja volt hosszú éveken át. A műszerkezelők környezeti hatásokkal szembeni védelmének és kényelmének biztosítása érdekében lakókocsiba telepítettük a berendezéseket, az antennákat pedig egy különleges, 12 m-es kitolható árbocra (lásd 2. ábra). A rendszer további kalibrálása érdekében egyes méréseknél sarokreflektort helyeztünk a megfigyelt területre. Nyolc szomszédos sávban végeztünk méréseket, melyek együttes sávszélessége 480 MHz volt. Egyetlen szélessávú mérés mindössze pár percet vett igénybe, ami gyakran kevesebb volt, mint a sarokreflektor irányba állítása.

Összefoglalás
Négy helyszínen mértünk, mindösszesen 200 GiB nyersadatot összegyűjtve, melyek segítségével polarimetrikus, több sávban letapogatott felszínprofilokat voltunk képesek előállítani. A bizonytalanság csökkentése végett nagy adatmennyiséget átlagoltunk (megismételt mérések, különböző sávokban történt vizsgálatok). A frekvencialéptetéssel és sávszintézissel kapott profilok esetében a távolságbeli felbontás 40 cm nagyságrendjébe esett (lásd 3. ábra), a dinamikát pedig további kalibrálással és a közvetlenül a vevőbe jutó vizsgálójel eltávolításával sikerült jelentősen megnövelni.

3. ábra. Nagy felbontású működési módban felvett profiladatok


A rendszer hatótávolsága 2,2 km-ig terjedt, a disszipációs tényezők vizsgálatának kivételével. A pofilokat ortofototérképpel összehasonlítva kimutatható, hogy hol változik a növényzet, például amikor a mezőt nádas váltja fel.
Az NI PXIe-5663 típusú analizátorra alapozott zajradar-rendszerünk képességei meghaladják a terepprofil rögzítésével kapcsolatosan kitűzött követelményeket. A jövőben javított jellemzőkkel rendelkező antennák alkalmazását tervezzük, stabilabban kialakított kábelcsatlakozásokkal és jobb megismételhetőségi mutatókkal, a területprofilok disszipációs tényezőjének meghatározására kidolgozott, precíz módszerekkel együtt. Ezek kivitelezése egy ehhez hasonló, rugalmas hardverháttér nélkül nem hatékony.
A rendszerünk egy másik lehetséges alkalmazása a környezet feltérképezésére szolgáló, szintetikus apertúrájú zajradar-elrendezés összeállítása. A frekvencialéptetéssel átfogott, 0,5 GHz sávszélesség révén pontosan feltérképezhetők az autók, épületek és egyéb objektumok. A jövőben NI PXIe-5673 típusú, háromcsatornás generátorral szándékozunk mérőjeleket előállítani, több bemenetű — több kimenetű rendszerként üzemeltetve a radart, a rendelkezésre álló képességek bővítése érdekében.

A National Instrument honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény