FőoldalRendszerintegrátorProgramozható laboratóriumi tápegységek
2013. január 17., csütörtök ::

Programozható laboratóriumi tápegységek

A tervezés vagy gyártás során el nem végzett szimulációs vizsgálatok hiányában az elektromos rendszerek tervezésekor elkövetett hibák a legyártott eszközök alkalmazásakor jelentős költségeket okozhatnak. Az egykor lenézett programozható asztali tápegységek reneszánszukat élik, és ma már nem a nagyméretű, pusztán mérőműszerrel ellátott, állandó feszültségű vagy állandó áramú tápegységekről beszélünk

A fejlett kapcsolóüzemű technológiáknak köszönhetően megemelkedett a hatásfokuk, ezáltal jelentős mértékben lecsökkent a méretük. Egy tipikus 800 W-os tápegység egykor 80%-os hatásfokkal működött, de ez az érték mára 83%-ra emelkedett. Nem tűnik ugyan jelentős emelkedésnek, viszont azt jelenti, hogy 44 W-tal kevesebb hő keletkezik a tápegységen belül.
A korszerű vezérlő áramkörök szintén hozzájárulnak a méretcsökkenéshez. A fejlett LAN-vezérlők például már egyetlen IC-ben integrálva elérhetők, kiváltva a korábbi több IC-s áramköröket, ezáltal jelentősen csökkentve az interfész szerelt panelek méretét.
A korszerűsítéseknek köszönhetően, a TDK-Lambda új, 800 W-os Z+ sorozatú tápegysége például a korábbi 125×140 mm (magasság×szélesség) mérethez képest lecsökkent mindössze 83×70 mm méretűre. Ezáltal lehetővé válik 6 egység beépítése egy 2U magasságú, 19 hüvelykes rackbe összesen 4,8 kW teljesítményben, szemben a korábbi típussal, amelyből 3 egység fért el egy 3U magasságú rackben, mindössze 2,4 kW teljesítményben.
Az új generációs, programozható tápegységek már nem csak egyszerűen egyenfeszültség szolgáltatására alkalmasak, hanem lehetőséged adnak előre beprogramozott algoritmusok alkalmazására az áramkörök vizsgálata során. Ezek a rutinok változatos feszültség/áram jelleggörbék kialakítását teszik lehetővé. Bemutatunk néhány előállítható komplex hullámalak-példát.


A TDK-Lambda programozható tápegységei a hagyományos RS232/RS485 portokon kívül ma már alapkiépítésben is tartalmaznak USB interfészt, valamint opcióként LAN és IEEE488.2 interfészeket, ezáltal távolról is programozhatóak, illetve felügyelhetőek. Az RS485 porton keresztül egy mesterkészülék további 31 szolgakészülék vezérlését is el tudja látni.
Ezekkel a nagy tudású, programozható tápegységekkel egyszerű feladattá válik bonyolult szimulációs vizsgálatok elvégzése már a tervezés vagy akár a sorozatgyártás során, és elkerülhetővé válnak a hiányukból fakadó károk és újratervezési költségek.

Az Energom Electronic Kft. honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény