FőoldalRendszerintegrátorLehetőségek tárháza PoE+ technológia Full Gigabit teljesítménnyel
2013. január 09., szerda ::

Lehetőségek tárháza PoE+ technológia Full Gigabit teljesítménnyel

A Power Over Ethernet (PoE) technológia lehetővé teszi, hogy ugyanazon az Ethernetkábelen, amelyen a kommunikáció zajlik, tápellátást is kapjon az eszköz, ezért annak telepítési helyén nincs szükség külön tápegységre, vagy hálózati aljzatra, esetleg további kábelezésre. A PoE segítségével így csökkenthetjük a kiépítési és fenntartási költségeket, és rugalmas hálózati infrastruktúrát tudunk kialakítani, ezért a technológia uralkodó megoldássá vált a tápegység-korlátozások legyőzésében a hálózati alkalmazások esetében

A PoE+ még jobban kiterjeszti a PoE hatását, és elegendő energiát biztosít nagyobb teljesítményigényű eszközök táplálásához is. A hasonlóan izgalmas Gigabit-technológia elegendő sávszélességet kínál az ipari alkalmazások számára, így támogatja a fejlettebb és komplexebb alkalmazásokat is. Mindkét technológia önmagában is sok előnyt kínál, és még ennél is többre képesek, ha egyszerre alkalmazzák őket. A PoE+ kényelme és a Gigabit nyers ereje által elérhetővé válnak olyan új funkciók, amelyek főleg az intelligens közlekedési rendszerek (ITS), vasúti alkalmazások és gyártásautomatizálási rendszerek számára jelentenek előnyöket.

Gigabit és PoE+: két jó dologból…
A Gigabit-technológia támogatja a napjainkban használatos nagy sávszélességet igénylő alkalmazásokat is. A digitális video- és hangadatok továbbítása például kiemelkedően erőforrás-igényes és nagy sávszélességet foglal le. Egy másik, nagy letöltési sebességet és széles sávszélességet igénylő alkalmazás a vasúti kocsikban utazók internet-hozzáférése. A jelenlegi sávszélesség-igények mellett talán ugyanekkora fontossággal bír az is, hogy egy stabil Gigabit-gerinchálózatban további potenciál mutatkozik meg a jövőbeni funkciók, a későbbi alkalmazások és a hálózat bővítése számára is.
A Power over Ethernet (PoE) egy mérhetetlenül kényelmes technológia, amely jelentősen leegyszerűsíti a táp továbbítását a végberendezések számára. Ez egy olyan előny, mely kifejezetten akkor lehet hasznos, ha nagyon távoli, vagy a hálózatból kieső eszközöket kell táplálni, de ugyanolyan hasznos lehet, ha egy egyszerű alkalmazás esetében szeretnénk egyszerűsíteni a kábelezést. Az IEEE 802.3at szabvány, közismertebb nevén PoE+, még jobban használhatóvá teszi ezt a funkciót, hiszen növeli az általa közvetített teljesítmény mértékét. Ezáltal a korábbiaknál több eszköz képes egyszerre tápellátást és adatot kapni egyetlen Ethernet-kábelről.

… Egy fantasztikus harmadik születik
Ha egy hálózat képes támogatni mind a PoE+ és a Gigabit-technológiát, akkor a kettő kombinációja lehetővé teszi, hogy egy harmadik épüljön erre a két technológiára. Talán nem egyértelmű a két technológia együttes használatának relevanciája, mégis, ha az újabb gigabites IP-kamerákra, vagy 802.11n szabványt támogató WiFi eszközökre gondolunk, a sávszélesség-igény megköveteli a Gigabit-technológia alkalmazását. Több rendszer is profitál a sávszélesség és a rugalmasság egyedi kombinációjából. Íme, csupán néhány példa abból, hogy a rendszerintegrátorok hogyan képesek különböző területeken ezzel a kombinációval egy jövedelmező harmadikat alkotni.

PoE+ és Gigabit ITS-rendszerekben:

PoE+ és Gigabit ITS-rendszerekben

az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) számos különböző végberendezést is tartalmazó, szerteágazó hálózatokat használnak. Ezek az eszközök tartalmaznak vezeték nélküli AP-kat, amelyek hálózati lefedettséget kínálnak, illetve kültéri kamerákat, hogy segítsenek a központban folyamatosan felügyelni a forgalom kihasználtságát. A Gigabit-hálózat elegendő sávszélességet kínál ahhoz, hogy támogassa ezeket az eszközöket, és a PoE+ elég tápot nyújt nagy teljesítményű, nagy hatótávolságú vezeték nélküli AP-hoz és fejlett PTZ (Pan/Tilt/Zoom) kamerákhoz. Ennek az új technológiának köszönhetően sokkalta egyszerűbb ellátni energiával az olyan kieső területeket is, ahol nehézkes lenne, vagy nem is sikerülne megoldani a helyi tápellátást.

PoE+ és Gigabit a vasútállomásokon: amikor a PoE+ és a Gigabit-technológia együtt érvényesül, a metró- és a vasútállomások kényelmesen el tudják látni a vezeték nélküli klienseket is, amelyek nagy távolságra továbbítanak adatokat a következő állomásig. Ez igazán hasznos, hiszen a vezeték nélküli AP-ok ily módon történő használata magában foglalja, hogy távolabb helyezkednek el a hálózat többi tagjától annak érdekében, hogy tiszta jelet küldhessenek.

PoE+ és Gigabit ipari automatizálás: annak ellenére, hogy egy gyárban a legtöbb eszköz a futószalag mellett található, a kábelezés még mindig komplikált feladat, a különböző eszközök táplálása pedig igencsak változatos, amely fejfájást okozhat a rendszerintegrátoroknak és az operátoroknak. A PoE+ megszünteti a gubancos kábeleket és az adatokat, valamint a tápot egyetlen kábelen keresztül továbbítja. Az ipari automatizálási eszközök egyre nagyobb sávszélességet foglalnak le, főleg, ha precíziós gyártásról van szó. Például a futószalagon történtek ellenőrzésére kamerákat használnak, amelyek extrém nagy felbontású képeket továbbítanak, ezért egyre nagyobb jelentőségű a Gigabit-hálózatok kiépítése.

A megfelelő Gigabit PoE+ megoldás

A MOXA Gigabit PoE+ készüléke

A Gigabit és a PoE+ akkor működnek optimálisan, ha olyan csomagban érkeznek, amelynek erőteljes, biztonságos és egyszerű a használata. A Moxa EDS-G205A-4PoE Ethernet switch Gigabit és PoE+ teljesítményt is kínál, az innovatív smart PoE LED-eknek köszönhetően pedig a hálózati mérnököknek elég csak a switchre pillantaniuk, és máris információt kapnak a PoE hálózati állapotáról. A választható 24/48 VDC tápbemenet által nagyobb rugalmasság érhető el a tápellátásban. A G205A-4PoE támogatja a jumbokeretet akár 9,6 KiB-ig, ezáltal a hálózat a legtöbbet nyerheti ki a Gigabit-sávszélességből, beleértve a broadcast storm védelmet, hogy így védje ki a hálózat túlterhelését.

  • 5 gigabit Ethernet port.
  • IEEE 802.3af/at, PoE/PoE+ szabványok.
  • Akár 30 W PoE portonként.
  • 24/48 VDC rugalmas redundáns tápbemenet.
  • Intelligens áramfelvétel-felismerés és -besorolás.
  • Intelligens PoE túlfeszültség- és rövidzárlat-védelem.
  • —40 és +75 °C közötti működési hőfoktartomány (T modellek).

Bővebb információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény