FőoldalRendszerintegrátorMégsem dőlt meg a fizika alapképlete
2012. február 27., hétfő ::

Mégsem dőlt meg a fizika alapképlete

Valószínűleg hibás adatokat tartalmazott az a kísérlet, amelyben a fénynél gyorsabb sebességű részecskéket mértek. Továbbra is: E=mc2

A fénysebességnél gyorsabban haladó neutrínókról szóló tavalyi bejelentés nagy figyelmet kapott. Tudományos körökben azonban szkepticizmussal fogadták, mivel az eltérés nagyon alacsony, szinte hibahatáron belüli volt.

Csütörtökön reggel a CERN főigazgatója körlevélben közölte, hogy két problémát is találtak az OPERA kísérlettel: az egyik növelné, a másik csökkentené a megfigyelt furcsa jelenséget. A növelő egy hibás elektronikai egység, a csökkentő pedig egy jelkábel laza kapcsolata. Az utóbbi egy optikai kábelé, amely az órák szinkronizálására szolgáló, olaszországi GPS-vevőt kötötte össze a mérőrendszerrel. A kísérletezők tanulmányozzák a két hiba lehetséges hatásait, de konkrét eredményeket csak a CERN-i gyorsítórendszer áprilisi elindulása utánra, májusra ígérnek.

A CERN egyik kutatócsoportjának vezetője már korábban elmondta: az ilyen híreket fenntartásokkal kell kezelni és egy ilyen horderejű felfedezést nem szabad komolyan venni addig, amíg több helyen több méréssel alá nem támasztják. Egyébként létezik egy egyszerű ellenkísérlet is: A több százezer fényévre lévő szupernóvákból érkező fényjelenséggel együtt érzékeljük a neutrínókat, azaz egyidőben érkezik meg hozzánk a fény és a neutrínók. Ez utóbbiaknak két évvel hamarabb kellett volna ideérni, ha az OPERA szóban forgó kísérlete igaz eredményt produkált volna.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény