FőoldalRendszerintegrátorSzámlálók és időzítők, mint erőforrások
2011. december 30., péntek ::

Számlálók és időzítők, mint erőforrások

Kicsit mostohán bánunk ezekkel a - címben érintett - fontos részegységekkel, hiszen úgy gondoljuk, hogy egy igen bonyolult, integrált rendszer egy-egy piciny feladatát tudják csak ellátni. Pedig például az összetett irányítóberendezések (PLC-k, DCS-ek) fontos hardver és szoftver funkcióit jelentik

Éppen a napokban programoztam fel egy PLC-ben intelligens számlálót és egy időzítőt, mégpedig egy tüzelőberendezés működési biztonságának növelésére. Intelligenciájuk és megbízhatóságuk egyre jobb működést tesz lehetővé a mérőrendszerekben is (gondoljunk csak a frekvencia- vagy időmérésére). A következő példában egy kóder (encoder) működése kapcsán mérhetjük le hatékonyságukat. A kóderek tulajdonképpen szenzorok: szögelfordulás- vagy helyzetváltozást mérnek. A szögelfordulással vagy helyzetváltozással arányosan két csomag (ld. az ábrán a Ch A, Ch B impulzusjeleket) digitális jelet állít elő. Amikor szögelfordulást akarunk mérni, akkor ez a két jelcsoport nemcsak a szöghelyzet abszolút értékét, hanem az elfordulás irányát is ki tudjuk értékelni, megfelelő számlálók és időzítők alkalmazásával.

A számlálók és időzítők az előzőekben leírt méréstechnikai alkalmazásain túl például motorvezérlésekben is hasznosak, gondoljunk csak az impulzusszélesség moduláció (PWM) alkalmazási lehetőségeire is. A National Instruments PCI és PXI Express kártyacsaládjával a leírtak mind-mind igen hatékonyan megvalósíthatók.

A National Instruments kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény