FőoldalRendszerintegrátorNulla széndioxid-emissziós ökoház a Sharptól
2011. július 08., péntek ::

Nulla széndioxid-emissziós ökoház a Sharptól

A Sharp Corporation befejezte kísérleti ökoháza építését az Oszaka városában található Green Front Sakai komplexumban, Japánban. Az épület 2011 júniusában kezdte meg működését, hogy megvalósulhasson a nagy cél: a zéró széndioxid-kibocsátású ház. A Sharp kettős célja az ÖkoHázzal egyrészt az áramfogyasztás minimalizálása, másrészt a kényelmesebb lakókörnyezethez való hozzájárulás volt

Az ÖkoHázban a legmodernebb energiatakarékos készülékek hálózatot alkotnak, amelynek része az úgynevezett "házi energiakezelő rendszer", azaz a HEMS (Home Energy Management System) is. A HEMS segítségével a Házban található kijelzőkön (például az AQUOS TV-ken és az LCD-táblagépeken) figyelemmel kísérhető az aktuális áramfogyasztás, illetve, hosszabb távon, a lakók energiafelhasználás és megtakarítás szempontjából mennyiségileg is alaposan megismerhetik otthonukat. Az ÖkoHázat LED-es fényforrásokkal látták el, amelyeket nemcsak energiatakarékos teljesítmény szempontjából értékelnek majd, hanem aszerint is, hogy a rendszer a fényerőt és a megvilágítás színét mennyire képes a legkellemesebb szintre állítani.
Azt is figyelik, hogy a HEMS rendszer mennyire használható a napelemes modulok által termelt, az akkumulátorokban tárolt, és az eszközök által felhasznált energia felhasználásának vezérlésére.
Az ÖkoHáz a legkorszerűbb technológia használatával járul hozzá a Sharp erőfeszítéseihez, amelyek célja a valódi otthoni komfort kifejlesztése a jövő számára. A napelemes modulok által termelt energia például egyenáramként, váltóárammá alakítás nélkül jut el az egyenáramot fogyasztó készülékekhez, a ÖkoHáz akkumulátora pedig egy intelligens szünetmentes tápegységgel is össze van kötve. Továbbá megvizsgálják azt is, hogy egy hatalmas, 180 hüvelyk képátlójú LCD-képernyő mennyire illhet bele a mai környezettudatos otthonképbe.
A Sharp az ÖkoHáz működésének értékeléséből nyert adatokkal energetikai megoldásokkal foglalkozó üzletágát kívánja fejleszteni: az ÖkoHázzal nyert tapasztalatok révén ugyanis megtalálhatók azok a gyakorlati alkalmazások, amelyek segítségével megoldható az áramcsúcs-kontrollálásnak vagy az intelligens hálózatokban található eszközök és alkalmazások kompatibilitásának kérdése.

Mi mindenre jó az ÖkoHáz?

  • Eszközparkja (benne AQUOS LCD TV-k és LCD-táblagépek) pontosan megmutatják, hogy a HEMS használatával és az egyes eszközök fogyasztásának mérésével mennyi áramot takarítottunk meg.
  • Mérhető az energia-megtakarítás és a LED-világítás komfortja.
  • Kimutatható, hogy az intelligens tápegységhez csatlakoztatott akkumulátor áramellátása mennyire hatékonyan működteti a készülékeket a házban.
  • Értékelhető a napelemes modul energiájának használata az egyenáramú eszközök közvetlen betáplálására.

Az épület:

  • Kétemeletes favázas épület, 271,24 m2 alapterület (174,05 + 97,19 m2)

Felszereltség:
  • Napelemes áramgenerátor (9 kW-os polikristályos napelemes modul)
  • Szenzoros LED-világítás
  • HEMS-vezérelt energiatakarékos eszközök és következő generációs egyenáramú készülékek
  • Akkumulátor (8 kWh, lítium-ionos)
  • Intelligens szünetmentes táp (az akkumulátorhoz csatlakoztatva)

A Sharp honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény