FőoldalRendszerintegrátorElektronikus gépkocsi irányítás konvojban
2011. június 17., péntek ::

Elektronikus gépkocsi irányítás konvojban

A közelmúltban Svédországban mutatták be a SARTRE technológiát, amelyben az élen haladó jármű elektronikus távvezérlés útján "vontatta" a mögötte haladót. A Göteborghoz közeli Volvo Proving Ground tesztpályán sikeresen lezajlott a SARTRE program technológiai bemutatója. Ez volt az első alkalom, hogy a járművek konvojban történő közlekedését szolgáló projektben együtt próbálták ki a rendszereket a szimulátorokon kívül


A SARTRE projekt (Safe Road Trains for the Environment - Biztonságos közúti szerelvények a környezetvédelemért) célja a járműkonvojokhoz szükséges technológiák megvalósítása. Minden egyes autó méri az előtte haladó sebességét, haladási irányát, valamint a kettőjük közötti távolságot és a saját sebességét ennek megfelelően szabályozza. Minden jármű teljesen független, és bármikor elhagyhatja a konvojt. Azonban miután csatlakozott a konvojhoz, a sofőr nyugodtan pihenhet, és nem kell a vezetéssel foglalkoznia, miközben járműve a célja felé halad.

Az ilyesfajta járműszerelvények egyrészt növelik a biztonságot: minimálisra csökkentik az emberi tényező szerepét, amely a közúti balesetek mintegy 80 százalékáért felelős. Másrészt akár 20 százalékkal csökkentik az üzemanyag-fogyasztást és így a szén-dioxid-kibocsátást is.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény