FőoldalRendszerintegrátorHackertámadások - akár végzetesek is lehetnek
2011. június 17., péntek ::

Hackertámadások - akár végzetesek is lehetnek

Az olyan, a hetekben bekövetkezett világ szinten érdeklődést felkeltő hírek - mint pl. a Pentagon beszállítóit ért hackertámadás vagy a Sony adatbázisainak feltörése - is visszaigazolják azt a tényt, hogy a modern hadviselés alapvetően megváltozott az elmúlt évtizedben. Anyagi haszonszerzés vezérelte és néhány állam által felbérelt hackerek hada rója az internet hálóját, az FBI és a világ országainak hírszerzése hacker közösségekbe beépülve próbálja felvenni a kesztyűt a modern bűnözés ellen, miközben a világ többsége talán még fel sem ismeri, hogy napi szinten milyen veszélyeket rejt az internet világa

A hálózatok, adatbázisok, postafiókok, account-ok védelme manapság soha nem látott méretű veszélyben van, hiszen a védtelen vagy nem megfelelően védett számítógépek sokasága kiváló célpontot nyújt a jól célzott támadásoknak.

Tapasztalatok szerint nem csak az átlag felhasználók fordítanak kevesebb figyelmet informatikai biztonságukra, hanem számos nagyvállalat is könnyelműen kezeli az egyes hálózattal kapcsolatos biztonsági kérdéseket, friss kutatások szerint a hazai vállalatok IT rendszereinek 80%-a könnyen támadható belülről, 50%-a pedig egyszerűbb külső sérülékenységekre is érzékeny. "Gondoljunk csak az április elején kitört Epsilon botrányra, amikor több millió elektronikus levélcím került hackerek birtokába az USA-ban, miután ismeretlenek betörtek a több mint 2500 céget kiszolgáló marketingcég adatbázisába. Egy sokkal frissebb példa az IT biztonsági történelem talán eddigi legnagyobb IT bűnügye, ahol a Sony Playstation közel 100 millió ügyfelének jelszavát, címét és bankkártya információit lopták el."- fejtette ki Keleti Arthur, informatikai biztonsági szakértő, az ITBN főszervezője. A szakértő szerint napról-napra megszaporodnak az olyan óriási vihart kavaró biztonsági incidensek, mint pl. az a kínai hackerek által intézett támadás, amely kapcsán Washington ki is jelentette: háborús támadásnak fogja minősíteni és fizikai válaszcsapást adhat a hackertámadásokra, amelyeket a The Guardian szerint általában az úgynevezett hacktivisták szerveznek meg és követnek el.
"Az ilyen és hasonló biztonsági összecsapások mind azt igazolják vissza, hogy alapvetően át kell gondolnunk a nagyvállalatok és az államigazgatás védelmi rendszereinek felépítését és egyre nagyobb gondot kell fordítani a biztonság védelmi oldalára, ezért a társadalomnak és a szakmának mihamarabb párbeszédet kell kezdeményeznie ez ügyben. Az idei ITBN Konferencia ezért azt szorgalmazza, hogy a védelemre koncentráljunk és tegyünk rendet végre a fejekben, mi és ki is jelenti az igazi veszélyt a társadalom számára, hogyan tudjuk megvédeni mindazt, ami fontos számunkra." - folytatta Keleti Arthur.

A 2011-ben is két napos, ingyenesen látogatható esemény idei témái a biztonság védelmi oldalára és az informatikai biztonság távoli jövőjére koncentrálnak majd. A 2011. szeptember 27-28-i konferencián a megszokott programok mellett olyan témák kerülnek majd terítékre, mint egy esetleges kiberháború vagy a biztonság emberi tényezői, valamint olyan mindenkit érintő kérdések, mint a mobil eszközök és a közösségi oldalak biztonsága. Az idei évben másodszor kerül meghirdetésre az ITBN Biztonsági Díj 2011, valamint most először illusztráció pályázat is elindult: Hogyan képzeled el a jövő biztonságos fővárosát? címmel.

Az esemény előregisztrációjáról bővebben

Az ITBN Biztonsági Díjról itt tudhat meg többet

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény