FőoldalRendszerintegrátorAzonosítótechnológiák okos integrálása
2011. április 14., csütörtök ::

Azonosítótechnológiák okos integrálása

A közös platform kihat a minőségre és a gazdaságosságra Az IDPro az első olyan, több azonosítási technológiát felölelő platform és eszközválaszték-stratégia, amely lehetővé teszi a legmegfelelőbb automatikus azonosítótermékek felhasználásfüggő beszerzését egyetlen gyártótól

Az elmúlt évtizedekben a járműipar termelési és kereskedelmi logisztikája az elsők között fejlesztett ki - és használt - új feliratozási (címkézési) és azonosítótechnológiákat. Egy adott iparág információs és felhasználási követelményeitől függően a vonalkódok, a 2D-s kódok és a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) mindegyike több felhasználási területen is meghatározott előnyöket nyújt, ezek a műszaki, illetve a gazdasági feltételek teljesítésében ritkán versenytársai egymásnak. Amikor felhasználásra kiválasztunk egy bizonyos feliratozási típust, főleg az alkalmazástól függő szempontok számítanak, így az adatok mennyisége, a továbbítási sebesség, a tartomány, a látómező és a környezeti feltételek. Ehhez járulnak még a gazdaságosság szempontjai, például a csak egyszer használható feliratozás anyagköltségével szemben a zárt logisztikai rendszerekben többszörös felhasználást lehetővé tevő adathordozók költsége.
Az azonosítórendszerek teljesítőképessége az alkalmazott feliratozásnak megfelelően behatárolt. A vonalkódok lézeres leolvasói rendkívül rugalmas dekódolási távolságot kínálnak és nagy szállítószalag-szélességeket fednek le. Ugyanakkor nagymértékben függnek a környezet megvilágítási viszonyaitól. A kamerán alapuló vonalkódolvasók az 1D-s és 2D-s kódokat egyaránt le tudják olvasni. A 360°-os, tetszőleges irányú azonosításnak köszönhetően a tárgyakat nem kell meghatározott módon elrendezni. Végül az RFID megnyitja azt a lehetőséget, hogy ne csak olvassuk az adatokat, hanem írjuk is. Ezt közvetlen optikai kontaktus nélkül lehet elérni, és különböző tárgyakat lehet egyidejűleg, csoportban észlelni. Az RFID-technológiának a többi automatikus azonosítótechnológiához viszonyítva lényegesen eltérőek a jellemzői.
Az optikai és elektromágneses koncepció egyesítése az úgynevezett hibrid alkalmazásokban további jelentős teljesítménynövekedéshez vezet. A repülőtéri poggyászok vonal- vagy 2D-s kódot tartalmazó címkék alapján, beépített transzponderrel történő válogatása során az egyedi alkotóelemek kiegészítik egymást, és együttesen egy új egészet képeznek. Elmondhatjuk, hogy nincs egyetlen helyes azonosítótechnológia. Ugyanakkor azonban a gépkonstruktőrök, rendszerintegrátorok és berendezésüzemeltetők részéről igény mutatkozik az egységes integrációs és üzemeltetői platformok iránt, hogy a megfelelő feliratozási technológiát az egyes elemeknek a gépbe vagy berendezésbe való egyszerű és olcsó beépítésével tudják rugalmasan használni.

Három technológia, egyetlen elgondolás

A három azonosítótechnológia érzékelői A három azonosítótechnológia érzékelői
Az IDproval a SICK több technológiát felölelő portfólió-stratégiáját kínálja. Az egységes platformon a CLV 6xx, a Lector 620 és az RFH 620 termékcsaládok mindegyike fel tudja mutatni a szükséges tulajdonságokat a jövő alkalmazásaihoz, ami az átfogó automatikus azonosítási képesség bizonyítéka. Az összes IDpro eszközt ipari használatra alkalmas kialakítás jellemzi, csatlakoztatásuk, konfigurálásuk és paraméterezésük is azonos módon történik. Egy gépre vagy berendezésre egyszer már kidolgozott vezérlés és szoftver-összeállítás, valamint az egyszer már paraméterezett adattáviratok az összes ilyen automatikus azonosítórendszerben felhasználhatóak. A felhasználók feladataik megoldásához kihasználhatják a költséghatékony és jövőorientált megoldások előnyeit; az integrátorok és eredetieszköz-gyártók (OEM) teljes mértékben kompatibilis és hálózathoz alkalmas technológiához jutnak egységes paraméterezéssel és felhasználói felülettel, következetesen kompatibilis elektromos és mechanikus csatlakozási technológiával, illetve azonos terepibuszelemekkel - akár a CLV 6xx sorozat vonalkódolvasóival, akár a Lector620 2D-s kódolvasóival vagy akár az RFH 620 RFID lekérdezővel.

Könnyebb integrálás és beüzemelés

Az IDpro platform rejtett lehetőségeket nyit meg a nagyobb hatékonyság és a költségtakarékosság irányában. A gép- és berendezésgyártók a vállalaton belül rendszerint meghatározott és dokumentált vezérlési és szoftverszerkezetet használnak. Egy másik automatikus azonosítótechnológiára való átállás gyakran számottevő adaptálási költséggel jár. A jövőben a kivitelező képes lesz kiaknázni az IDpro előnyeit, hogy az adott esetben leginkább megfelelő automatikus azonosítótechnológiát alkalmazza. Amikor például a vonalkód-technológiával kerülnek kapcsolatba, automatikusan megismerik a 2D-s és RFID eszközöket, hiszen azonos a felhasználói felületük - így könnyebben hasznosítani tudják a korábbi műszaki megoldásokat és ismereteket az új, eltérő technológiák alkalmazásakor. A gazdaságossági hatás a kevesebb képzésben és dokumentálásban is tükröződik. A berendezéstől függően jelentős megtakarítási lehetőség adódik a szoftverek adaptálásában, konfigurálásában és integrálásában. Az a tény, hogy az összes eszköz azt az adatformátumot képes nyújtani, amelyet egy adott gépre vagy felhasználásra beállítottak, szintén hozzájárul a megtakarításhoz.

Sokoldalúság az egységesség révén
A több eszközt felölelő, intuitív és egyszerű felhasználói felületet, amely ugyanúgy néz ki és azonos érzést kelt az összes IDpro eszközön, a platformot jellemző további szolgáltatások egészítik ki. Így a CLV 6xx vonalkódolvasók, a Lector 620 2D-s kódolvasó és az RFH 620 RFID lekérdező egységes funkciógombokkal és LED-kijelzőkkel bír, egységes a működtetésük. Az egységesség az elektromos csatlakozórendszerrel folytatódik. Az összes eszközt M12-es aljzattal látták el az ethernet-interfészhez és M12-es dugasszal a tápellátáshoz, az indításhoz, a fölérendelt számítógéphez és más felületekhez, valamint a CAN buszhoz. Ezért a vonalkódolvasókat, a 2D-s leolvasókat és az RFID lekérdezőket - például egy gép építésekor - kölcsönösen ki lehet cserélni.
További előny, hogy az optikai és elektronikus leolvasóeszközöket vegyes üzemeltetéskor, például átmeneti technológiai fázisokban vagy a leolvasási sebesség optimalizálásánál is lehet használni. Az IDpro platformon a kompatibilitás mechanikus szempontból is magas szintű: adaptálható alaplemez és rögzítés, valamint az eszközök hengeres dugaszai még kis helyen is támogatják az egyszerű beszerelést. Az azonosítóeszközökben közös még a nyitottság a felhasználóbarát hálózatok létrehozására. A kommunikáció oldalán mindhárom eszközt közvetlenül, gateway nélkül lehet ethernethálózathoz csatlakoztatni. Szoftverrel további ipari ethernetprotokollokat lehet betölteni, ami jelentősen hozzájárul az IDpro által kínált hosszú távú befektetésvédelemhez.

Globális megoldás egyetlen forrásból
A SICK jelenleg az olyan automatikus azonosítórendszerek egyedüli szállítója, fejlesztője és gyártója, amelyek az összes technológiát - vonalkód, 2D-s és RFID - magukban foglalják. Egyedüliként fejlesztett ki egységes platformot, azaz egységes felhasználói felületet, egységes felületet a folyamatokhoz és egységes csatlakozási lehetőségeket. Ez lehetővé teszi a konkrét alkalmazások tervezésének ütemezését még jóval azt megelőzően, hogy a vonalkódos, 2D-kódos vagy RFID azonosítótechnológiák tisztázásának szükségessége felmerülne. Erre a célra a SICK a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése, a rendszeroptimalizálás és az előzetes paraméterezés lehetőségét kínálja logisztikai technológiai központjában, ami lehetővé teszi a gyors és kockázatmentes beüzemelést. Ezt követően a bevezetés egyetlen, azonos világban történik függetlenül attól, hogy azonosítási célra végül vonalkódos címkét, 2D-s kódot, transzpondert vagy akár hibrid címkézést használnak-e. Ez az integrátorok számára a tervezés és a beruházás biztonságát nyújtja, mert elképzeléseik a technológia változásával nem válnak értéktelenné. Az alapvető megoldási koncepciót mindig fel tudják használni, és az adatok észlelését az adott feltételekhez képesek alakítani anélkül, hogy az IT-folyamatok komplex módosítására lenne szükség.

A Sick honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény