FőoldalRendszerintegrátorAz új Yokogawa ScopeCorder is segíti az Európai Űrügynökséget a nagyteljesítményű lézerdiódák vizsgálatában
2011. március 18., péntek ::

Az új Yokogawa ScopeCorder is segíti az Európai Űrügynökséget a nagyteljesítményű lézerdiódák vizsgálatában

Az Európai Űrügynökség (ESA) Yokogawa digitális oszcilloszkópokat - köztük a nemrég bevezetett DL850 ScopeCorder-t - használ az Európai Űrkutatási és Technológiai Központ (ESTEC) noordwijki intézetében a legfontosabb értékelési tesztek elvégzésére, a műholdak nagyteljesítményű lézerrendszereinek vizsgálatára

Tipikus lézerrendszer alkalmazások az űrben: a pontos távolságmérés, a radar-szerű "LIDAR" rendszerek, melyek teljes képet készítenek a felszíni domborzatról, vagy háromdimenziós mintavételezést végeznek a bolygó légköréről, és a lézeralapú űr-kommunikáció, nagy sávszélességgel és minimális elektromágneses interferenciával.

Az ESTEC a legnagyobb ESA kutatási központ Európában, melynek feladata, hogy tudományos kutatás, műholdas navigáció és kommunikáció valamint a Föld megfigyelése céljából kidolgozza és menedzselje az űrmissziókat. Működtet egy környezeti vizsgálatokat lehetővé tevő teszt-űrjárművet, amely a támogató műszaki laboratóriumokkal kiegészülve lehetővé teszi alkatrészek és anyagok, aktív optikai eszközök és nagyteljesítményű lézerrendszerek valamint szilárdtest lézerek alkatrészeinek vizsgálatát.
A laboratóriumnak van egy Class 10,000-es (ISO 7-es) tisztaszobája és két teljes felszereltségű optoelektronikai laboratóriuma a Class 4-es besorolású lézerrendszerek (melyek elég erősek a bőr megégetésére, tartós szemkárosodást tudnak okozni és meg tudják gyújtani az éghető anyagokat) vizsgálata számára, ezenkívül műhelye és raktárai. Az optoelektronikai labor képes elvégezni az összes szükséges mérést, így a spektrumot, az erőt, az energiát, a stabilitást és modulációs válaszokat mérhetik itt, légmentes térben és optikai kábelekben egyaránt.

A Yokogawa vizsgálóberendezés - eredetileg egy DL6154 oszcilloszkóp, amely már kiegészült egy DL850 ScopeCorder-el - kifejezetten olyan szilárdtest lézerekhez készült, melyekben fényforrásként lézerdiódákat használnak és lézer-indukált szennyeződések és állóképességi vizsgálatok során használják.

Ezek a vizsgálatok nagy mennyiségű adat akár hetekig, hónapokig tartó rögzítését is jelenthetik.

A legfontosabb elektromos paraméterek a vizsgálatok során a feszültség és az áram, kontrollált környezeti feltételek mellett. Sőt, a tartósság-vizsgálat során a vizsgálórendszernek automatikusan észlelnie és tárolnia kell tudni a nagyon rövid ideig tartó és szakaszos átmeneti eseményeket is, mint például az áramtüskék.

Ezen kívül a DL6154 alkalmas a fény alakjának megfigyelésére nagyteljesítményű szilárdtest lézer kísérletek keretében lézer-indukált szennyeződés és sérülés kísérleteknél is. Ez a készülék sikeresnek bizonyult az impulzus-modulált lézereknél akkor is, amikor a modulációs mechanizmus nem volt hatékony; és megbízható, fontos információkat adott a lézer viselkedéséről.

A mért paraméterek és a környezeti feltételek összefüggésben vannak a próbadarabok optikai teljesítményével: kifejezik az eszköz kimenő teljesítmény profilját.

Az ESTEC csapata más Yokogawa termékekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatai és a Yokogawa mérnökök proaktív támogatása miatt választotta ezt a berendezést. Egy másik fontos pont volt az eszközválasztásnál azon képessége, hogy képes nagysebességű fizikai jelenségek vizsgálatára és képes adatokat szolgáltatni az NI LabVIEW szoftverének a későbbi elemzéshez.

Az ESTEC csapata folyamatosan bővíti a vizsgálóberendezést a DL850 ScopeCorder feszültség-, áram- és hőmérséklet moduljaival.

A Yokogawa honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény