FőoldalRendszerintegrátorHol tart a LED-es világítástechnika?
2011. február 11., péntek ::

Hol tart a LED-es világítástechnika?

Az utóbbi öt-hat év világítástechnikai slágertémája a LED-es világítás. A némelykor túlzó várakozás felfokozott hangulata gyakran eredményez elhamarkodott vásárlást, tág teret adva a bóvlinak

A LED-es közvilágításban a 2009-es és a 2010-es év fordulópontot jelentett, mert megjelentek a műszakilag kiváló fényforrások (gyártók: Betaled, Hofeka, Tungsram-Schréder stb.). Üzemeltetésük egyértelműen gazdaságosabb a hagyományos fényforrásokénál.
Áruk még magas, ezért a megtérülési idő egyelőre erősen kérdéses (10 ... 40 év).
Azokon a helyeken, ahol a hozzáférés gátolt - vasúti pályák, igen magas oszlopok, alagutak, vagy más, nehezen megközelíthető helyek -, a hosszú élettartam (10 és 20 év között) egyértelmű előnyt, gazdasági hasznot eredményez. Ehhez adat: egy kosaras emelő kiállása 20 000 Ft körüli kiadást jelent. A karbantartás és a csere elmaradása okán a megtérülési idő jelentősen csökkenhet.

A táblázat az energiafelhasználás árát mutatja különböző, két hagyományos és egy LED-es közvilágítási lámpatest esetén. A könnyű összehasonlítás érdekében 1 lumen fényáram 1000 óráig történő előállításához szükséges energia költségét számolom ki.
Az utolsó oszlopban az évszám jelen tősége nagy, mivel a LED-es fényforrások hatásfoka évente 25 ... 35%-kal nő. Ez a számítástechnikában ismert Moore-törvénynek felel meg.
A fejlődés néhány évig még biztosan tart.
A gyors változás miatt a felhasználóknak aránylag gyorsan, hosszú időre ható, nem kis összegekről szóló döntéseket kell hozniuk. A világítástechnikai szakma felelőssége most nagyobb a korrekt adatok szolgáltatásában, az alkalmazási körülmények megfelelő ismertetésében, a laikusok tájékoztatásában.
Lámpagyártás a Percept Kft.-nél Lámpagyártás a Percept Kft.-nél
A Percept Kft. 16 éve foglalkozik LED-es fényforrások fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és mérésével. Legnagyobb mennyiségben vasúti fényjelzőkhöz készítettünk LED-es fényforrásokat, eddig több mint 8000 darabot. Mivel legnagyobb felhasználónkkal, a MÁV-val jó a kapcsolatunk, az üzemeltetési tapasztalatokat maradéktalanul megkapjuk. Az öregedési és egyéb folyamatok jellege tisztázott, az alkalmazás fontos paramétereit ez alatt az idő alatt jól megismertük.

Áruházi parkoló LED-es fényekkel Áruházi parkoló LED-es fényekkel
Emellett kisebb mennyiségben egyéb világítótesteket is készítettünk, de ezek közös tanulságaként azt szeretném kiemelni, hogy igen megnőtt a fénytechnikai paraméterek mérésének fontossága. A fényhasznosítás igen gyors növekedése, vagy a látványosabb hőmérsékletfüggés miatt már nem elegendő az a hagyományos fényforrásoknál bevált gyakorlat, hogy csak néhány paramétert mértek, és csupán rendkívül kevés helyen.

LED-es és hagyományos fényforrás éjszaka. Figyeljük meg a színeket! LED-es és hagyományos fényforrás éjszaka. Figyeljük meg a színeket!
Kizárólag akkor tudunk ítéletet mondani egy fényforrásról, ha a fontosabb paramétereket mi, magunk mértük meg.
Ezért próbáltuk kiépíteni az alapmennyiségek mérését. Általában megelégszünk közepes pontossággal. A precíz, nagy pontosságú mérésekre szakosodott, akkreditált laborok [TÜV Rheinland (volt MEEI); Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (volt OMH); Óbudai Egyetem (volt Kandó Világítástechnikai labor); Szőnyi Fényerő Bt. stb.] nehezen vehetők igénybe gyors, egyszerű mérésekhez.
Könnyen kezelhető Minilux és Optronik megvilágításmérőkkel mind terepi, mind laborméréseket végezhetünk. Fényáramméréshez 1 méteres Ulbricht-gömb használható.
Több spektrométerünk van, de a leginkább használatos egy MOM-gyártmányú, kvarcprizmás spektrométer, amivel precíz színmérést végzünk.
A gyártási ellenőrzéshez kisméretű egytengelyes, saját gyártmányú goniométert használunk, és most van fejlesztés alatt egy nagyobb, kéttengelyes.
Habár nem a mi műszerünk, kiemelném a VTT tulajdonában lévő, digitális fényképezőgép-alapú, terepi fényeloszlásmérő berendezést, amivel rendkívül gyorsan és megbízhatóan lehet terepen például közvilágítási lámpatestek fényeloszlását mérni.
A terepen végzett mérések számítógéppel értékelhetők, dokumentálhatók.
Az előző képen látható tihanyi helyszín kamerás mérése és értékelése Az előző képen látható tihanyi helyszín kamerás mérése és értékelése
Hőmérsékletmérésre a multiméterek termoelemes mérése szinte mindig elegendő, ritka esetben kell csak hőkamerával mérni.
Akit részletesebben érdekel a LED-es világítás, bőséges irodalom áll rendelkezésre.
Rengeteg, LED-del foglalkozó cikk jelenik meg. Ezek jó része egyszerű dicsekvés, vagy egy adott típus műszaki ismertetése. Míg tíz évvel ezelőtt a LED-es irodalom számottevő részét ismertem, ma már képtelenség a töredékét is áttekinteni.

A Percept Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény